Τρεις ώρες παραπάνω θα δουλεύουν όσοι μπαίνουν σε καραντίνα, προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο

301

Στα μέτρα που θα κατατεθούν σήμερα στην Βουλή θα προβλέπεται επίσης άδεια στους γονείς που τα παιδιά τους έχουν προσβληθεί από κοροναϊό.

Στην Βουλή αναμένεται να κατατεθεί ακόμα και αύριο η νέα νομοθετική ρύθμιση για τους εργαζομένους που μπαίνουν σε καραντίνα προληπτικά λόγω κοροναϊού ή γονείς παιδιών που έχουν νοσήσει από τον ιό.

Οι ρυθμίσεις αυτές εντάσσονται στη νέα δέσμη μέτρων για την εργασία που «αγγίζει» περίπου 500.000 εργαζόμενους και ανέργους και αφορά επέκταση επιδομάτων,  παράταση αναστολών συμβάσεων και της ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ρυθμιστικό πλαίσιο για την τηλεργασία κλπ.

Αναπλήρωση χρόνου εργασίας

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο εργαζόμενος που μπαίνει σε καραντίνα 7 ή 14 ημερών, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα παίρνει κανονικά τον μισθό του και απλά ο εργοδότης του, θα πρέπει να καταβάλει τις εισφορές.

Ωστόσο, όταν επιστρέφει στη δουλειά, θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας εφόσον δεν είναι εφικτή n λύση της τηλεργασίας.

Η αναπλήρωση θα γίνεται σε χρονικό εύρος 4μήνου και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού, χωρίς αμοιβή υπερεργασίας ή υπερωρίας και μέχρι να αναπληρωθεί ο χρόνος της καραντίνας.

Άδεια σε γονείς

Οι γονείς δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας για την ασθένεια των παιδιών για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο διάστημα σε περίπτωση που με ιατρική γνωμάτευση κρίνεται απαραίτητο ή σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού.

Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα από άλλες άδετες που αφορούν την ασθένεια ή τη νοσηλεία των παιδιών.

Οι γονείς λαμβάνουν τον μισθό τους κατά τα δύο τρίτα από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο από τον τακτικό προϋπολογισμό.