Γενί Σαφάκ: Η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί το Καστελόριζο, άρα η Τουρκία έχει “δικαίωμα επέμβασης”

297

“Πολεμική” ρητορική υιοθετεί ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός Τύπος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ισλαμοσυντηρητική Γενί Σαφάκ.

Με αφορμή τις φωτογραφίες που είδαν τον φως της δημοσιότητας με Έλληνες στρατιώτες να αποβιβάζονται στο Καστελόριζο και επικαλούμενη την αποστρατικοποίηση των νησιών που προβλέπουν παλιές συμφωνίες, η εφημερίδα γράφει ότι πλέον η Τουρκία απέκτησε δικαίωμα “στρατιωτικής επέμβασης” στο νησί.

Η Γενί Σαφάκ επικαλείται δηλώσεις Τούρκων καθηγητών του Διεθνούς Δικαίου και στρατιωτικών αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες, το Καστελόριζο πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο – δέσμευση η οποία, όπως έχει εξηγήσει διεξοδικά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, έχει χάσει κάθε νόημα εδώ και δεκαετίες και επιπλέον δεν είχε αναληφθεί έναντι της Τουρκίας όσον αφορά τα Δωδεκάνησα – κι έτσι η τουρκική πλευρά έχει “το δικαίωμα” να παρέμβει για να επαναφέρει τη “νομιμότητα”.

Μιλώντας μάλιστα στην εφημερίδα, ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, Σελαμί Κουράν, υποστηρίζει η Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 έχει προχωρήσει στην παράνομη στρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου Πελάγους, κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι εφόσον έχει παραβιαστεί αυτή η προϋπόθεση, “ανοίγει το ερώτημα για την εγκυρότητα αυτών των των συνθηκών” και ότι η Τουρκία θα πρέπει να θέσει το θέμα στα διεθνή φόρα.

Ο καθηγητής Κουράν συμπληρώνει ότι, εφόσον η Τουρκία θεωρήσει ότι υπάρχει απειλή για την εθνική της ασφάλεια, μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και να λάβει όλα εκείνα “τα αναγκαία στρατιωτικά μέτρα” κατά της Ελλάδας.