Μάνη: Φάλαινα φυσητήρας 18-20 μέτρων κολυμπούσε δίπλα σε φουσκωτό

287

Η πολύ μεγάλη φάλαινα φυσητήρας εντυπωσίασε τους επιβαίνοντες στο φουσκωτό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή της Μάνης

Μια πολύ μεγάλη φάλαινα φυσητήρας βρέθηκε να κολυμπάει δίπλα σε ένα φουσκωτό, στη θαλάσσια περιοχή του Γερολιμένα στη Μάνη.

Στο σκάφος επέβαιναν νεαροί επιβάτες. Ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά τους το εντυπωσιακό θηλαστικό, μια φάλαινα περίπου 18-20 μέτρων, με ένα πελώριο σώμα μεγάλου βάρους. Μάλιστα έκανε παιχνίδια μπροστά τους!

Σύμφωνα με ειδικούς ήταν αρσενική, αφού ήταν μόνη και είχε μεγάλο μέγεθος. Οι επιβαίνοντες στο φουσκωτό έβγαλαν φωτογραφίες τη φάλαινα με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Η φάλαινα φυσητήρας ανήκει στην κατηγορία των θηλαστικών «κήτη», όπως και οι υπόλοιπες φάλαινες και τα δελφίνια. Έχει μήκος 11-20 μέτρα. Είναι η φάλαινα που μπορεί να καταδυθεί στο μεγαλύτερο βάθος, έως και 2.250 μέτρα.

Φάλαινα στη Μάνη © ΜESSINIALIVE

Οι φυσητήρες μοιάζουν με φάλαινες, αλλά έχουν δόντια (αντί μπαλένες), κι έτσι θεωρούνται συγγενικό είδος με τα δελφίνια. Προκειμένου να τραφούν με καλαμάρια, οι φυσητήρες καταδύονται σε βάθος 500-1.000 μ. για 25-60 λεπτά οι αρσενικοί και για 20-24 λεπτά οι θηλυκοί, αν και οι βαθύτερες καταγεγραμμένες καταδύσεις πλησιάζουν τα 2.000 μ. και τις 2 ώρες. Οι φυσητήρες ζουν για 70 χρόνια ή και περισσότερο. Τα αρσενικά φθάνουν έως τα 20 μέτρα και τους 57 τόνους, ενώ τα θηλυκά τα 12,5m και τους 24 τόνους.

Φάλαινα στη Μάνη © ΜES

Πηγή: www.athensvoice.gr