Σουηδία: Τραυματίστηκαν αστυνομικοί σε επεισόδια στο Μάλμο – Ακροδεξιοί έκαψαν ένα αντίγραφο του Κορανίου

395

Αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά στο Μάλμο, στη νότια Σουηδία, σε συγκρούσεις με διαδηλωτές σε επεισόδια που ξέσπασαν σε συνέχεια μιας σειράς ισλαμοφοβικών ενεργειών με ακροδεξιούς να καίνε ένα αντίγραφο του Κορανίου, ανακοίνωσε χθες η αστυνομία.

Δέκα με είκοσι διαδηλωτές συνελήφθησαν πριν «αφεθούν όλοι τους ελεύθεροι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πάτρικ Φορς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι διαδηλωτές πέταγαν αντικείμενα εναντίον δυνάμεων επιβολής του νόμου και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, ανέφερε η αστυνομία, μετά από τη διαδήλωση που έγινε στη βιομηχανική περιοχή του Μάλμο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το αντίγραφο του Κορανίου έκαψαν μέλη μιας οργάνωσης που συνδέεται με το δανικό ακροδεξιό κόμμα “Stram Kurs” (“Σκληρή Γραμμή”).

Μετά τα συμβάντα σε αυτήν την πρώην βιομηχανική πόλη, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με περίπου 320.000 κατοίκους – όποτ πάνω από το 40% των οποίων έχουν ξένες ρίζες – η κατάσταση ηρέμησε.

Ο Ράσμους Πάλουνταν, επικεφαλής της “Σκληρής γραμμής”, αναμενόταν να μεταβεί χθες στο Μάλμο για να οργανώσει μια αντιμουσουλμανική διαδήλωση στη διάρκεια της οποίας είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να κάψουν το Κοράνι. Του απετράπη να εισέλθει στη χώρα και οι αρχές του απαγόρευσαν την είσοδο στη Σουηδία για δύο χρόνια, τονίζοντας πως η «στάση του συνιστά (…) απειλή για τα θεμελιώδη συμφέροντα της κοινωνίας».

Αρκετοί από τους υποστηρικτές του, ωστόσο, πραγματοποίησαν συγκέντρωση χθες και έξι άτομα συνελήφθησαν με την υποψία υποκίνησης μίσους, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Δανός πολιτικός, που είναι και δικηγόρος, οργανώνει τακτικά συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετέχουν λίγοι άνθρωποι για να εκφράσει την αντίθεσή του στη μετανάστευση και τον εξισλαμισμό, όπως καταγγέλλει, της κοινωνίας. Το 2019 είχε κάψει ένα Κοράνι πάνω στο οποίο είχε τοποθετήσει κομμάτια μπέικον, καθώς οι μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται βάσει της θρησκείας τους να τρώνε χοιρινό κρέας. Πέρσι, αποκλείστηκε για ένα μήνα από το Facebook μετά τη δημοσίευση μιας φωτογραφίας που συνέδεε τη μετανάστευση με το έγκλημα.

Στη γειτονική Νορβηγία ξέσπασαν επίσης χθες συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Όσλο όταν μια χούφτα μέλη της οργάνωσης «Σταματήστε την Ισλαμοποίηση της Νορβηγίας» πραγματοποίησαν μια «γιορτή βεβήλωσης» μπροστά από το κοινοβούλιο, με μια γυναίκα να σκίζει σελίδες από το Κοράνι και να τις φτύνει.

Ορισμένοι από τους αντιδιαδηλωτές επιτέθηκαν στην γυναίκα και η αστυνομία επενέβη κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

enikos.gr