Τελεσίγραφο ενός μήνα δίνει η ΕΕ στην Τουρκία – Τι κυρώσεις εξετάζονται κατά της Άγκυρας

356

Η ΕΕ παρουσίασε κατάλογο των κυρώσεων εν μέσω εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας – Η Αθήνα και η Λευκωσία χαιρέτησαν τις ανακοινώσεις του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων – Τα πρώτα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο δείχνουν τη δυσφορία της Άγκυρας για τις ανακοινώσεις των «27»

Τελεσίγραφο ενός μήνα επέδωσε στην Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει μία «ευκαιρία για την διπλωματία», πρoτού οι 27 επιβάλλουν κυρώσεις στην Άγκυρα που θα πλήξουν την ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία.

Έπειτα από δύο ημέρες κατά τις οποίες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκ του σύνεγγυς τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στη γειτονιά της, από τον Λίβανο, τη Λευκορωσία, το Μάλι και φυσικά μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο όπου η Τουρκία απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών – μελών της ΕΕ, ήτοι Ελλάδος και Κύπρου, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να ορίσει για πρώτη φορά τις κυρώσεις που θα υποστεί η Άγκυρα εάν δεν υποχωρήσει από τις παράνομες δραστηριότητές της στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ και de facto Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπροέλ η ΕΕ οριστικοποιεί τον κατάλογο των κυρώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Την υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων σε φυσικά πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν στις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Την καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε αυτές τις έρευνες στα ύδατα της Ελλάδος και της Κύπρου. Την επιβολή κυρώσεων σε πωλήσεις, προμήθεια, εισαγωγή και εξαγωγή υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Την απαγόρευση δανεισμού σε τουρκικές εταιρείες και βιομηχανίες από κρατικά πιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ και τη μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονται για την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί και δεν δεχθεί τις προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία προσπαθεί να αξιοποιήσει, όπως επιτάσσει η μεταπολεμική παράδοση στη χώρα, κάθε πιθανότητα διαλόγου πριν επιλέξει την ευθεία αντιπαράθεση, τότε οι κυρώσεις ενδέχεται να επεκταθούν και να περιλάβουν την απαγόρευση ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα από την Τουρκία, σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία χαιρέτησαν τις ανακοινώσεις του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει ότι η «Η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων» και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη να εκφράζει την, κατ’αρχην, συναίνεση της Λευκωσίας.

Ως οικοδεσπότης της άτυπης αυτής συνάντησης των 27 Ευρωπαίων ΥΠΕΞ η οποία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι σχεδόν κανείς τους δεν φοράει γραβάτα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας έκανε μια παρόμοια δήλωση και περιέγραψε τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ως «περισσότερο από τεταμένη». Ταυτόχρονα, ο πολιτικός του SPD τόνισε ότι η λύση στη σύγκρουση πρέπει να είναι ο διάλογος. «Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία και η Τουρκία πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αυτό και να αποφύγει τις προκλήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάας.

Δυσφορία στην Τουρκία

Τα πρώτα δημοσιεύματα στον αγγλόφωνο τουρκικό Τύπο δείχνουν τη δυσφορία της Άγκυρας για τις ανακοινώσεις 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Sabah της γείτονος χώρας, αναφέρει ότι η Άγκυρα αμφισβητεί τα μονομερή δικαιώματα της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και επαναλαμβάνει τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα ελληνικά νησιά δεν θα πρέπει να έχουν την ίδια επιρροή ως προς τον καθορισμό των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυτή είναι η λίστα των κυρώσεων που ετοιμάζει κατά της Τουρκίας

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι αν επιμείνει στην επιθετική συμπεριφορά και την προσπάθεια σφετερισμού της κυριαρχίας επί θαλασσίων ζωνών που ανήκουν στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία τότε η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων κυρώσεων, στέλνουν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ οι οποίοι συνεδρίασαν στο Βερολίνο.

Στο τέλος των διήμερων συζητήσεών τους, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας Ζοζέπ Μπορέλ παρουσίασε προφορικά στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών ένα σχέδιο κυρώσεων το οποίο αναμένεται να επικαιροποιηθεί και να υποβληθεί προς έγκριση στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο που ανέγνωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στους 27 υπουργούς Εξωτερικών προβλέπεται η ενεργοποίηση των εξής κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Άγκυρα με την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο:

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία από κρατικές τράπεζες χωρών ΕΕ

5. Δυνατότητα μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων που εκταμιεύονται προς την Τουρκία

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες Κύπρου και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Δένδιας: Η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων

Την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της κέρδισε η Ελλάδα κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το «απολύτως υποστηρικτικό» κλίμα, το οποίο, όπως είπε, απεικονίστηκε και στα Συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά και διάλογος.

Ερωτηθείς σχετικά με την «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι είναι «το Σύνταγμα της χώρας, η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

protothema.gr