«ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2020» Μέγας Αλέξανδρος – Βασιλιάς της Μακεδονίας – Στο κυνήγι και στον πόλεμο

437
  • ΕΦΟΡΟΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΥΠΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ- ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ κ. ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ-ΠΟΛΕΜΟΣ, ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑ ΞΕΚΑΘΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΤΡΕΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΊΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ.
  • ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ & ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗΣ:ΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΠΟΥΝ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΧΑΡΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ. Κ. ΠΡΟΕΔΡΕ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ.
  • ΟΜΟΤΙΜΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ-ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ κ. ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΑΑΤΣΟΓΛΟΥ-ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ:ΠΡΟΕΔΡΕ κ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΚΠΟΝΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΔΩ ΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ κ. ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ:ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΡΟΕΔΡΕ κ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΣΧΑΛΗ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΑΣ ΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
  • ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΕΝΙΔΗΣ:ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. ΠΡΟΕΔΡΕ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ.

 

Με την τιμητική παρουσία του Προέδρου της Ε.Γ. του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Διονύση Πασχάλη της Διευθύντριας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη κας Μαρία Αντωνίου, της Ομότιμης Καθηγήτριας Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κας Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, της Αντιδήμαρχου Πολιτισμού Δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Σοφίας Ζουρζούρα, του Βουλευτού Ν. Πέλλας κ. Διονύση Σταμενίδη, του Αστυνομικού Διευθυντού Πιερίας κ. Γεωργίου Τζίμα, του Διοικητού του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Γεωργίου Χατζηγεωργίου, του τέως βουλευτού κ. Δημητρίου Χριστογιάννη, του τέως Δημάρχου Δίου κ. Δ. Καραϊσκου, της Διευθύντριας του Κέντρου Υγείας Λιτοχώρου κ. Ιωσηφίνας Μπαρμπέρα, του δημοτικού συμβούλου Δίου-Ολύμπου κ. Διονύση Φώλιου, της τοπικής συμβούλου της Τοπικής Κοινότητας Λιτοχώρου κ. Τζωρτζίνα Γαβριηλίδου, του πρώην Συμβούλου Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χ. Ζαπουνίδη,  του προέδρου του αγροτικού συνεταιρισμού ΣΠΕΚΟ ΒΡΟΝΤΟΥΣ κ. Γεωργίου Νάτσιου, του προέδρου του συλλόγου Μικρασιατών Ν. Πιερίας κ. Αν. Μπογιατζή, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Αλεξανδρείου κ. Φ. Κουτσιμανή, κ. Δ. Τσίρου, κ. Αν. Παπαναστασίου, κ. Χρ. Φελώνη και κ. Ι. Παπαδιαμαντή και μελών του ιδρύματος, πραγματοποιήθηκε στο Αλεξάνδρειο, εκδήλωση με ομιλήτρια την Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και Διευθύντρια των πανεπιστημιακών Ανασκαφών στη Βεργίνα κα Χρυσούλα Σαατσόγλου Παλιαδέλη με θέμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ-ΠΟΛΕΜΟΣ», στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2020».

Τους επίσημους προσκεκλημένους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος κ. Διονύσης Πασχάλης και ακολούθησε εθιμοτυπική συνάντηση στα γραφεία του Ιδρύματος, τηρουμένων όλων των μέτρων προφύλαξης για τον COVID-19.

Στην αρχή της εκδήλωσης η Έφορος Θεσμών και Τύπου του Αλεξανδρείου κ. Ιωάννα Παπαδιαμαντή καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο χώρο αυτό που αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού διεθνής εμβέλειας, στον πυλώνα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας και του Αλέξανδρου, του Μέγα στρατηλάτη. Ενημέρωσε για τη λειτουργία του Αλεξανδρείου για το κοινό, το οποίο είναι ανοικτό καθημερινά, πλην αργιών από 09:00 έως 15:00, με τη φιλοξενία εκθέσεων φωτογραφίας για το Μέγα Αλέξανδρο και τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και του αναγνωστηρίου, με είσοδο ελεύθερη.

Αναφερόμενη στην εκδήλωση είπε: «Είναι η δεύτερη εκδήλωσή μας για τον εορτασμό των ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΩΝ 2020 με σημείο αναφοράς την ημερομηνία γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ-ΠΟΛΕΜΟΣ τρεις λέξεις με ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την έναρξη και την κορύφωση της εκστρατείας του Αλεξάνδρου στην Ανατολή, τρεις έννοιες συνδεδεμένες μεταξύ τους που σηματοδοτούν τον Μεγάλο Βασιλιά της Μακεδονίας, Αλέξανδρο. Είναι το θέμα της αποψινής ομιλίας από την κ. Παλιαδέλη, μαθήτριας του αείμνηστου Μανώλη Ανδρόνικου και Διευθύντριας της Πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα.».

Τόνισε ιδιαίτερα ότι: «στο χώρο τηρούνται όλοι οι κανόνες ατομικής προστασίας για την πρόληψη του COVID-19, καθώς ο χώρος έχει απολυμανθεί πιστοποιημένα ως ορίζει ο νόμος, τηρούνται όλες οι αποστάσεις ασφαλείας και ο συγκεκριμένος αριθμός προσκεκλημένων και οι κανόνες υγιεινής με τη χρήση αντισηπτικών και μασκών. Όπως διαπιστώσατε γίνεται στην είσοδο διανομή των υλικών ατομικής προστασίας καθώς και θερμομέτρηση».

Τέλος απευθυνόμενη στον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη τον ευχαρίστησε για τη διαρκή αρωγή του στον πολιτισμό της Μακεδονίας και την παγκόσμια προβολή του διότι με τον τρόπο αυτό πραγματοποιούνται οι σκοποί του ιδρύματος και διατηρείται η πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας.

Στη συνέχεια ανέγνωσε την επιστολή χαιρετισμού του Προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης και Επιτίμου Πρόεδρου του Αλεξανδρείου κ. Δ. Παντερμαλή, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν παρέστη στην εκδήλωση.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μ.Αντωνίου, η οποία αποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση του Προέδρου, αγαπητού Διονύση Πασχάλη. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο Μέγα Αλέξανδρο, μία από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας, ο οποίος χαρισματικός πολεμούσε πάντα στην πρώτη γραμμή στηριζόμενος στην ευφυΐα, στη γενναιοδωρία, στην ανδρεία και στην αποφασιστικότητά του. Ένας Μακεδόνας στρατηλάτης που δικαιολογημένα η ιστορία ανακήρυξε τον Αλέξανδρο “Μέγα” για το γιγάντιο έργο του. Ευχήθηκε στον κ. Δ. Πασχάλη δύναμη στη συνέχιση του πολύτιμου έργου του στο Αλεξάνδρειο, που προάγει την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας στα πέρατα του κόσμου.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Σ. Ζουρζούρα, συνεχάρη τον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη για την τεράστια προσφορά στον τόπο σε πολλούς τομείς αλλά και για την συμβολή του στον πολιτισμό της Πιερίας με δράσεις όπως η αποψινή, στο Αλεξάνδρειο, που προβάλλει τον Μέγα Αλέξανδρο ως προσωπικότητα και ως βασιλιά.

Ο Βουλευτής Ν. Πέλλας κ. Δ. Σταμενίδης ανέφερε ότι η αρχαιολογική σκαπάνη της Βεργίνας έχει φέρει στο φως και έχει χαρίσει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα ευρήματα ανεκτίμητης αξίας και ιστορικής σημασίας, καθώς επιβεβαίωσαν την ελληνικότητα της Μακεδονίας και προσέφεραν γνώσεις για την πορεία του Μακεδονικού Βασιλείου. Συνεχάρη τον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη και του ευχήθηκε καλή συνέχεια, καθώς το Ίδρυμα πραγματικά επιτελεί ένα σημαντικότατο έργο, προάγει τη δράση μιας Παγκόσμιας Προσωπικότητας, ενός μεγάλου στρατηλάτη και οραματιστή που δίδαξε πολιτισμό και στο πέρασμα του άφησε το αποτύπωμα του στον κόσμο όσο ελάχιστοι.

Η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων του Αλεξανδρείου κ. Φανή Κουτσιμανή είπε ότι το Αλεξάνδρειο είναι μνημείο και σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό αφιερωμένο στο Μέγα Αλέξανδρο. Συνέχισε λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκαν πολλές μεγάλες και αξιόλογες εκδηλώσεις στο χώρο αυτό με παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες, υπό την προεδρία του κ. Δ. Πασχάλη, ο οποίος είναι η κινητήριος δύναμη. Ο Πρόεδρός μας επιτελεί έργο κοινωνικό, φιλανθρωπικό, με προσφορά και αλληλεγγύη, που σηματοδοτεί άνδρα έντιμο, με ήθος, αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα σφραγίζοντας με τον τρόπο αυτό ανεξίτηλα το Αλεξάνδρειο.

Η Έφορος παιδείας του Αλεξανδρείου κ. Δ. Τσίρου συνέδεσε το Αρχαίο Δίον, δίπλα στο Αλεξάνδρειο, με το Μέγα Αλέξανδρο, αναφερόμενη στις ανακαλύψεις των ανασκαφών του Δίου, της ιερής πόλη των Αρχαίων Μακεδόνων.  Μίλησε για την ανακάλυψη του ιερού του Ολυμπίου Διός το οποίο επισκέφθηκε ο Φίλιππος ο Β΄ μετά την επιτυχή εκστρατεία της Ολύνθου και ο Αλέξανδρος το 334 π.χ. προκειμένου να γίνει θυσία εκατόμβης πριν ξεκινήσει την εκστρατεία στην Ανατολή. Επίσης επεσήμανε τα πολλά νομίσματα και χρυσούς στατήρες του Φιλίππου που βρέθηκαν καθώς και νομίσματα ασημένια και χάλκινα του Αλέξανδρου με λεοντή. Τέλος, η κεφαλή γλυπτού αγάλματος του Αλεξάνδρου που υπάρχει, καταδεικνύει τη μεγάλη ακτινοβολία του Μακεδόνα Στρατηλάτης 500 χρόνια μετά το θάνατό του.

ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Η ομιλήτρια της βραδιάς ομότιμη καθηγήτρια αρχαιολογίας του ΑΠΘ και Διευθύντρια των Πανεπιστημιακών Ανασκαφών της Βεργίνας κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη, ανέπτυξε το θέμα με τίτλο: «Αλέξανδρος-Κυνήγι-Πόλεμος», μέσα από τη σύγκριση δύο ψηφιδωτών έντονου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με τη μορφή του Αλεξάνδρου, ένα της Βεργίνας και ένα της Πομπηίας στην Ιταλία.

Η κ. Ι. Παπαδιαμαντή κάλεσε στο βήμα την κ. Χρ. Παλιαδέλη, μαθήτρια του Μανόλη Ανδρόνικου και Γιώργου Μπακαλάκη και βοηθός του Γιώργου Δεσπίνη και Μ. Ανδρόνικου, με συμμετοχή στις ανασκαφές του Δίου και της Βεργίνας. Διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα, Αντεπιστέλλον Μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, Τακτική εταίρος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταρείας και Μέλος για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας. Ήταν ευρωβουλευτής το 2009-2014 στην επιτροπή πολιτισμού και πρόεδρος του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Η κ. Παλιαδέλη μίλησε αρχικά για την έλλειψη απεικόνισης του Αλεξάνδρου σε ευρήματα, κενό που συμπληρώνουν δύο μνημειακές εικαστικές συνθέσεις που εικονίζουν τον Αλέξανδρο στις δύο σημαντικότερες από τις δραστηριότητες της μακεδονικής αυλής το κυνήγι και τον πόλεμο. Η πρώτη με σκηνές κυνηγιού κοσμεί αρκετά κατεστραμμένη την πρόσοψη του τάφου του Φιλίππου στη Βεργίνα, η δεύτερη με σκηνές μάχης διατηρείται ως αντίγραφο ενός μεγάλου ζωγραφικού πίνακα του δευτέρου μισού του 4ου π.χ. αιώνα σε ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό δάπεδο του 2ου π.Χ. αιώνα από την Πομπηία, σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης. Συνέκρινε και ανέλυσε επιστημονικά και τις δύο ως εξής: «Και οι δυο τους εικονίζουν τον Αλέξανδρο σε δύο διαφορετικές στιγμές της ζωής και της δράσης του: η πρώτη, ως νεαρό κυνηγό, νόμιμο διάδοχο του μακεδονικού θρόνου, μετά τη δολοφονία του πατέρα του, Φιλίππου Β’ στο θέατρο των Αιγών, το 336 π.Χ. Η δεύτερη εναντίον των Περσών, ως πολεμιστή, νόμιμο δικαιούχο του περσικού θρόνου, μετά τις δύο αλλεπάλληλες ήττες του Δαρείου, στην Ισσό (333 π.Χ.) και τα Γαυγάμηλα (331 π.Χ.). Και συνέχισε λέγοντας πως: «Από το σύνολο των διαφόρων προτάσεων που έχουν διατυπωθεί για την ταύτιση των δύο πρωταγωνιστικών μορφών της ζωγραφικής παράστασης συνεπέστερη προς τα ιστορικά δεδομένα είναι εκείνη που υποστηρίζει την αναγνώριση του μελλέφηβου Αλεξάνδρου στον νεαρό δαφνοστεφή ιππέα και του Φιλίππου Β’ στον γενειοφόρο ιππέα που ετοιμάζεται να σκοτώσει το λιοντάρι. Εικονισμένες σε μια συνύπαρξη που εκπέμπει, όπως κάθε ιστορική παράσταση, ένα πολιτικό μήνυμα, τη νόμιμη διαδοχή του Αλέξανδρου στο μακεδονικό θρόνο, μετά τη δολοφονία του πατέρα του, το 336 π.Χ. στο θέατρο των Αιγών, οι δύο πρωταγωνιστικές μορφές της τοιχογραφίας στη Βεργίνα αντιστοιχούν από συνθετική άποψη στους πρωταγωνιστές της πολεμικής σκηνής στο ψηφιδωτό της Πομπηίας, η αντιπαράθεση των οποίων εκφράζει ένα ανάλογο πολιτικό μήνυμα: τη διαδοχή στον περσικό θρόνο του Αλέξανδρου μετά την ήττα του Δαρείου στα Γαυγάμηλα και τη δολοφονία του από τον Βήσσο, λίγο αργότερα.». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πιθανό δημιουργό-ζωγράφο των συνθέσεων για να καταλήξει ότι οι αρχαιολογικές έρευνες οδηγήθηκαν ότι είναι δημιούργημα του Αριστείδη ΙΙ από τη Θήβα.

Το ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα και των δύο παραστάσεων είναι ότι στην τοιχογραφία με το κυνήγι στη Βεργίνα, ο Αλέξανδρος εικονίζεται ως νεαρός έφιππος κυνηγός, στεφανωμένος, και δηλώνεται τόσο η εθιμική υποδοχή του στην κοινωνία των ανδρών με τον φόνο του κάπρου πίσω του, όσο και η δικαιωματική αποδοχή του, ως νόμιμου διαδόχου του πατέρα του, στο θρόνο των Τημενιδών. Στο χαμένο ζωγραφικό έργο που αντιγράφεται, έστω και αποσπασματικά, στο ψηφιδωτό της Νάπολης, ο Αλέξανδρος, αγένειος άντρας, εικονίζεται ως στρατηγός-αυτοκράτωρ των ελληνικών δυνάμεων, απειλητικός νικητής του Δαρείου, δικαιούχος του τίτλου του Μεγάλου βασιλιά και διάδοχός του.

Με το πέρας της ομιλίας το κοινό χειροκρότησε και συνεχάρη θερμά την ομιλήτρια, συγκινημένο από την ανάλυση των ευρημάτων της αρχαιολογικής σκαπάνης και το βεληνεκές της προσωπικότητας του Μέγα Στρατηλάτη, από την κ. Παλιαδέλη, που συμμετείχε ενεργά στις ανασκαφές.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος  κ. Διονύσης Πασχάλης χάρισε αναμνηστικό αντίγραφο χρυσού αρχαίου μακεδονικού βέλους στην ομιλήτρια κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη για την αμέριστη συμμετοχή της στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Βεργίνας και για την επιστημονική και πανεπιστημιακή της συμβολή στην ιστορία της Μακεδονίας.

                               ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΛΑΙΣΙΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά με δημιουργίες Ελλήνων μουσουργών, η κ. Ελ. Σαμακοβλή στο πιάνο και η κ. Μ. Στάθη στο τραγούδι, οι οποίες καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό. Οι μελωδικοί ήχοι του Μακεδονία Ξακουστή, του Αλεξανδρινού και των υπολοίπων ελληνικών ασμάτων, αντήχησαν στο αίθριο του Αλεξανδρείου υπό τον έναστρο ουρανό και ενθουσίασαν τους προσκεκλημένους.