Μητσοτάκης – Μάας: Να αποκλιμακωθεί η τουρκική προκλητικότητα

337

Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι “η πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. συμβάλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση”.

Ο γερμανός υπουργός εξωτερικών νωρίτερα, πριν την άφιξή του στην Αθήνα, ζήτησε ξανά τον τερματισμό των προκλήσεων και την επίλυση των “επίμαχων ζητημάτων που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τόνισε δε το “ιδιαίτερο βάρος” που θα έχει η φωνή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο και θα ασχοληθεί και με τις σχέσεις EE – Τουρκία.

Σημειώνεται δε ότι ο κ. Μαας, μετά το πέρας των συναντήσεών του στην Αθήνα θα αναχωρήσει για την άγκυρα όπου θα συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Capital.gr:  Με νέα καμώματα, navtex και εμπρηστικές δηλώσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν, τραβάει το σκοινί και κλιμακώνει τις κινήσεις και τη ρητορική του, την ώρα που υποτίθεται ότι επιδιώκει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα.

Οι νέες “περιπέτειες” της Άγκυρας με την αναγγελία της παραμονής του Oruc Reis στην περιοχή για ακόμη τρεις ημέρες, καταρχάς τορπιλίζουν στην πράξη τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης και της επανέναρξης των διερευνητικών που “προωθεί” και το Βερολίνο.

Η χθεσινή πρωτοβουλία Ερντογάν η οποία προφανώς συνδέεται και με την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ την Τετάρτη από την Βουλή, φέρνει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση και την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δια του ΥΠΕΞ της, Χάικο Μας, έχει λάβει ενεργό ρόλο “μεσολάβησης” προκειμένου οι δυο πλευρές να επανεκκινήσουν τον διάλογο.

Ο κ. Μαας συναντάται σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα ενώ ακολούθως, αυθημερόν, θα μεταβεί στην Άγκυρα, για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά και από τις νέες τουρκικές navtex, είναι πρόδηλο πως λειτουργεί απολύτως αποτρεπτικά για εκτόνωση της έντασης, γεγονός που θα επισημανθεί στον γερμανό ΥΠΕΞ από την Κυβέρνηση.

Και το Βερολίνο πάντως είναι δυσαρεστημένο από τις χθεσινές κινήσεις Ερντογάν που “εκθέτουν” τη διαμεσολαβητική του προσπάθεια καθώς αντί για αποκλιμάκωση της έντασης, η Άγκυρα, εντείνει την προκλητική της στάση.

Εξ΄ου και με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Κρίστοφερ Μπούργκερ αναγνώρισε ότι η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση μιλώντας για βήμα προς λάθος κατεύθυνση καθώς “αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης”.

Δένδιας: Σύντομα ανακοινώσεις για τα 12 μίλια

Στο μεταξύ χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για  την δυνατότητα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Σε ό,τι αφορά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία η οποία κυρώνεται αύριο από τη Βουλή, όπερ έχει εξαγριώσει τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Δένδιας επεσήμανε μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μεταξύ άλλων πως:

“η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο αποτελεί τη συνάντηση της βουλήσεως δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων χωρών και όχι επί της βάσεως κάποιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας”.

capital.gr