Ηλεκτροκίνηση: 938 αιτήσεις επιδότησης στο “Κινούμαι Ηλεκτρικά” μέσα σε 18 ώρες

260

Σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, μέσω του προγράμματος επιδότησης “Κινούμαι Ηλεκτρικά” που τρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου, τα πρώτα στοιχεία των αιτήσεων στην πλατφόρμα kinoumeilektrika δείχνουν ότι μέσα σε 18 ώρες, από τις 5 η ώρα χθες το απόγευμα που ξεκίνησε η πλατφόρμα έως τις 11 σήμερα το πρωί, απορροφήθηκε περί το 1 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 45 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού επιδότησης για το 2020.

Πρωταγωνιστής ζήτησης αναδεικνύεται το ηλεκτρικό ποδήλατο καταλαμβάνοντας ποσοστό που αγγίζει το 80% και ακολουθούν τα ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα. Ειδικότερα, υποβλήθηκαν 742 αιτήσεις για ηλεκτρικά ποδήλατα και 116 για ηλεκτρικά δίκυκλα.

Ζήτηση παρουσιάζεται και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς μέσα στις πρώτες 18 ώρες επιδοτήθηκαν 80, αριθμός που αντιστοιχεί στις ετήσιες πωλήσεις των τελευταίων ετών. Από τα 80 αυτοκίνητα που επιδοτήθηκαν, τα 50 αφορούν σε εταιρικά ΙΧ, τα 27 σε επιδοτήσεις ιδιωτών και 3 σε επαγγελματικά βαν.

Στην Αττική οι περισσότερες αιτήσεις

Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή, η Ηλεκτροκίνηση -με τα μέχρι στιγμής στοιχεία- προκάλεσε το ενδιαφέρον στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συγκεκριμένα οι επιδοτήσεις ηλεκτροκινούμενων οχημάτων επιμερίζονται ως εξής:

– Αττική: 39%

– Θεσσαλονίκη: 12,5%

– Ηράκλειο: 9%

– Πάτρα: 4%

Σημειώνεται ακόμη ότι από χθες 24 Αυγούστου έχουν γίνει 901 τηλεφωνικές κλήσεις στο Help Desk για ερωτήσεις ενδιαφερομένων και έχουν αποσταλεί 162 ηλεκτρονικές αλληλογραφίες (mails).

“Τα πρώτα στοιχεία ενδιαφέροντος των πολιτών για την ηλεκτροκίνηση είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς δείχνουν ότι -στην πράξη πλέον- εισάγεται στη χώρα μας ένας νέος τρόπος φιλικής προς το Περιβάλλον μετακίνησης. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι θα δούμε και στους ελληνικούς δρόμους πολλά ηλεκτροκίνητα ποδήλατα από νέους ανθρώπους, αλλά και σκούτερ και ηλεκτρικά οχήματα. Με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται φαίνεται τελικά ότι η Ηλεκτροκίνηση δεν είναι για λίγους, αλλά καθημερινά για ολοένα περισσότερους. Και αυτό το πρόγραμμα είναι μόνον η αρχή”, σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης σχολιάζοντας τα πρώτα στοιχεία.