Ενημέρωση Μαγιορκίνη-Χαρδαλιά: «Μην μας ξεγελά η μείωση των κρουσμάτων, απαραίτητη η μάσκα»

325

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε στις αρχές Αυγούστου φαίνεται ότι έχει περιοριστεί, σημείωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού, μαζί με το υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 168 νέα κρούσματα κορoναϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

«Δεν φταίει ο τουρισμός για την έξαρση. Έγιναν πάνω από 360.000 τεστ στα σημεία εισόδου και βρέθηκαν 723 κρούσματα», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

6 μήνες από το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα

Σήμερα συμπληρώνονται 6 μήνες από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, στις 25 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, είπε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αφότου έδωσε την ημερήσια αύξηση κρουσμάτων για την Τρίτη 25 Αυγούστου.

Όπως είπε, μπορεί ο αριθμός νέων μολύνσεων να είναι μικρότερος των 200 σήμερα, αυτό όμως δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό. Άλλωστε, τόνισε πως ο αριθμός των διασωληνωμένων υπερβαίνει τους 20 από τις αρχές του μήνα, ενώ σήμερα οι ασθενείς κοροναϊού σε ΜΕΘ είναι 31. «Φαίνεται ότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγούσε σύμφωνα με μοντέλα σε παραπάνω από 400 ανά ημέρα έχει περιοριστεί», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ο κοροναϊός «εξακολουθεί να σιγοβράζει»

«Η επιβράδυνση ήρθε σχετικά νωρίτερα από την εκδήλωση ενός πλήρους β’ κύματος» συνέχισε, αλλά τόνισε πως η επιδημία του κοροναϊού εξακολουθεί να δείχνει αυξητική τάση.

Ο κορονοϊός «εξακολουθεί να σιγοβράζει» είπε ο κ. Μαγιορκίνης χαρακτηριστικά. Ο καθηγητής εξήγησε πως ο ιός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα και ακολουθεί δυναμική υπερμετάδοσης, κάτι που σημαίνει πως ένας μικρός αριθμός θετικών στον κοροναϊό, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πολλά άτομα.

Ανησυχία προκαλεί η διάδοση του κοροναϊού μεταξύ νέων

«Ανησυχία προκαλεί η εκτεταμένη διασπορά σε μικρότερες ηλικίες» σχολίασε στη συνέχεια ο Γκίκας Μαγιορκίνης που τόνισε πως παρατηρούνται και – περιορισμένα μεν – περιστατικά βαριά ασθενών νεαρής ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής τόνισε πως οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της λοίμωξης ακόμη και όταν κανείς την περάσει με ήπια συμπτώματα δεν είναι ακριβώς γνωστές.

Σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση του β’ κύματος διαδραματίζει «η ενεργητική επιδημιολογική επιτήρηση της επιδημίας, μέσω μαζικών αλλά και στοχευμένων ελέγχων από τον ΕΟΔΥ» σημείωσε επιπλέον ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως είπε, η διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών επιτρέπει στους ειδικούς τον περιορισμό της διάδοσης με μικρό κοινωνικοοικονομικό κόστος.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολίασε πως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων. Ο κ. Μαγιορκίνης έκρινε πως ενδεχομένως η κόπωση από τόσους μήνες πανδημίας, «έχει οδηγήσει σε χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριφορές της κοινωνικής απόστασης».