Ισραήλ: Δέκα οι ύποπτοι που κρατούνται για τον ομαδικό βιασμό της 16χρονης

273

Χιλιάδες Ισραηλινοί έκαναν σήμερα στάση εργασίας, για να καταγγείλουν τη σεξουαλική βία σε βάρος των γυναικών, μετά τον ομαδικό βιασμό μιας έφηβης από 30 άνδρες, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει αποτροπιασμό στη χώρα.

Από τις 12 το μεσημέρι και για μία ώρα οι οργανωτές της κινητοποίησης, η συλλογικότητα «λο σοτκότ» («Δεν Σιωπούμε»), κάλεσαν τους εργαζόμενους να σταματήσουν τη δουλειά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία σε βάρος των γυναικών.

Σύμφωνα με την Άριελ Πέλεγκ, μία από τους οργανωτές της απεργίας, στη στάση συμμετείχαν τουλάχιστον 30 οργανισμοί και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων δήμων και μεγάλων εταιριών, όπως η Microsoft Israel.

Διαδηλώσεις αναμένεται επίσης να γίνουν απόψε σε περίπου 20 πόλεις, με τη μεγαλύτερη από αυτές στο Τελ Αβίβ, πρόσθεσε η Πέλεγκ.

Η κινητοποίηση αυτή οργανώθηκε με αφορμή τον βιασμό μιας 16χρονης από περίπου 30 άνδρες σε ένα ξενοδοχείο της πόλης Εϊλάτ, μια υπόθεση που καταγγέλθηκε ακόμη και από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Είναι σοκαριστικό, δεν υπάρχει άλλη λέξη. Δεν πρόκειται απλώς για ένα έγκλημα σε βάρος μιας νέας κοπέλας, είναι ένα έγκλημα κατά της ίδιας της ανθρωπότητας», είπε ο πρωθυπουργός ζητώντας να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι.

Η υπόθεση είχε περάσει σχετικά απαρατήρητη, μέχρι που τοπικές εφημερίδες ανέφεραν την Πέμπτη ότι οι άνδρες είχαν σχηματίσει ουρά έξω από το δωμάτιο όπου βρισκόταν η έφηβη, σε κατάσταση μέθης, περιμένοντας τη σειρά τους για να την βιάσουν. Το βράδυ της ίδιας ημέρας πολλοί Ισραηλινοί κατέβηκαν αυθόρμητα στους δρόμους του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και της Χαντέρα, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στο νεαρό κορίτσι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Μίκι Ρόζενφελντ, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί και κρατούνται δέκα ύποπτοι, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και αναμένεται ότι θα γίνουν και άλλες συλλήψεις.

protothema.gr