Εκτός ελληνικής ΑΟΖ το “Oruc Reis”

322

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής λήγει η παράνομη τουρκική navtex με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην ρότα που θα ακολουθήσει το “Oruc Reis” και αν θα επιστρέψει στο λιμάνι της Αττάλειας.

Την ίδια στιγμή σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Ήδη πάντως το τουρκικό ερευνητικό πλοίο κατευθύνεται ανατολικότερα και βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ ωστόσο όλα μπορούν να αλλάξουν μέσα στην ημέρα.

Παράλληλα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου οι ελληνικές δυνάμεις ετοιμάζονται για δύο σημαντικές ασκήσεις υψηλού συμβολισμού. Η πρώτη που ξεκινά αυτή την εβδομάδα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ προετοιμάζεται και μία ακόμη με την συμμετοχή της Αιγύπτου.

Μαξίμου: Μόνο ένα θέμα στο τραπέζι

Στην κυβέρνηση αν και τάσσονται υπέρ του διαλόγου αμφισβητούν τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν και κρατούν μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα που θα έχει η νέα Γερμανική προσπάθεια. Τα πρώτα συμπεράσματα για το πως θα κινηθεί η Άγκυρα θα βγουν την Τρίτη, όταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα δει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του Χάικο Μαας στην Αθήνα με τον Νίκο Δένδια.

Στο Μαξίμου δεν πιστεύουν πως θα υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία, καθώς με τα μέχρι τώρα κινήσεις δεν θεωρούν τον Ταγίπ Ερντογάν αξιόπιστο συνομιλητή προκειμένου οι δύο χώρες να μπορέσουν να συζητήσουν. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως μόνο μία είναι η εκκρεμότητα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΙ υποστήριξε πως οι συνομιλίες θα γίνουν μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων.

“Δεν χρειαζόμαστε εγγυητές, ούτε μεσολαβητές. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι τους συμμάχους στο πλευρό της. Και τους είχε, όταν χρειάστηκε. Δεν είναι άσκηση ισορροπίας ούτε από τη Γερμανική Προεδρία, ούτε από την Ευρώπη. Είναι άσκηση αξιοπιστίας Πιστεύει η Ευρώπη, πιστεύει η προεδρεύουσα χώρα η Γερμανία και οι άλλες χώρες ότι ο κ. Ερντογάν όταν τα λέει αυτά τα εννοεί;”

Την Πέμπτη στο Βερολίνο θα αρχίσει η κρίσιμη σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στην οποία αναμένεται ο Ζοζέ Μπορέλ να παρουσιάσει και τον κατάλογο με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Ωστόσο ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία δείχνουν να αλλάζουν στάση στηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις.

“Η Τουρκία κινείται όλο και πιο μακριά από την Ε.Ε. Θα πρέπει να αντιδράσουμε με καθαρή γλώσσα και ισχυρές θέσεις που βασίζονται στις πάγιες ιδρυτικές αξίες μας. Η αυστριακή θέση είναι ξεκάθαρη είμαστε υπέρ του τερματισμού των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία” δήλωσε ο Αλεξάντερ Σαλενμπεργκ στην Realnews.

Στόχος του Βερολίνου είναι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που διακοπήκαν το Μάρτιο του 2016. Η 28η Αυγούστου είναι η πιθανή έναρξη διαδικασίας διερευνητικών επαφών, με την Άνγκελα Μέρκελ να συναντά μία μέρα πριν τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιένς Στολτενμπέργκ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος που μετά το ραντεβού της με τον Εμμανουέλ Μακρόν πήρε μια πιο ξεκάθαρη θέση εναντίον της Άγκυρας θέλει η δεύτερη προσπάθεια μεσολάβησης που έχει αναλάβει να έχει αυτή την φορά αποτελέσματα.

Στον ΟΗΕ οι παράνομες ενέργειες του “Oruc Reis”

Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη μετά από εντολή της κυβέρνησης έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες το οποίο ενημερώνει αναλυτικά για όλες τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην δισέλιδη επιστολή που αποκάλυψε το liberal.gr. σημειώνεται μεταξύ άλλων πως “οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε εντυπωσιακή αντίθεση με τις προσπάθειες της Ελλάδας και άλλων γειτονικών χωρών για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή”. Παράλληλα απορρίπτει το επιχείρημα της Άγκυρας που … “αντιδρά” για την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου τονίζοντας πως συνάφθηκε στην βάση του Δικαίου της Θάλασσας και επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά από την Τουρκία για να αποχωρήσει από τις προγραμματισμένες διερευνητικές συνομιλίες.

Πηγή: thetoc.gr