Αρχική Πρωτοσέλιδο Μητσοτάκης στο CNN: Καλούμε την Τουρκία σε διάλογο – Mονομερείς ενέργειες δεν...

Μητσοτάκης στο CNN: Καλούμε την Τουρκία σε διάλογο – Mονομερείς ενέργειες δεν είναι ανεκτές

314

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει νέο lockdown στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η χώρα μας αποτελεί ασφαλή προορισμό για τους τουρίστες.

Για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό και τα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει νέο lockdown στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η χώρα μας αποτελεί ασφαλή προορισμό για τους τουρίστες. Παράλληλα υποστήριξε ότι εντοπίστηκαν κρούσματα που σχετίζονται με την νυχτερινή ζωή και γι’ αυτό ελήφθησαν επιπλέον μέτρα για το συγκεκριμένο θέμα.

Να συζητήσουμε με την Τουρκία και αν διαφωνήσουμε τότε να καταφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο

Σχετικά με την κλιμακούμενη ένταση στη Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως υπάρχουν προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι με την Άγκυρα υπάρχει διαφωνία μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

« Αυτό που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο, αφότου ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, είναι μια αύξηση στο επίπεδο των προκλήσεων από την Τουρκία σε διάφορα μέτωπα. Αυτό που είδαμε την περασμένη εβδομάδα δεν είναι ένα μεμονωμένο συμβάν. Ο λόγος της διαφοράς μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και αυτό που είπαμε καθαρά στην Τουρκία είναι ότι πρέπει να καθίσουμε να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες και, αν δεν μπορούμε να το επιλύσουμε οι δυο μας να πάμε στο διεθνές και να αποφασίσει εκ μέρους μας.

Αλλά αυτό που δεν μπορούμε να ανεχθούμε είναι οι μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία, να διεκδικεί αυτό που εμείς θεωρούμε την ελληνική ΑΟΖ και την Τουρκία να στέλνει όχι μόνο ένα ερευνητικό σκάφος αλλά και σημαντικό αριθμό πολεμικών σκαφών. Υπάρχει κίνδυνος για ταχεία κλιμάκωση της έντασης. Είχαμε ένα επεισόδιο την περασμένη εβδομάδα, με δύο σκάφη που συγκρούστηκαν και αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε να δούμε στην περιοχή. Ασφαλώς θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας αλλά δεν θα είμαστε ποτέ εκείνοι που θα επιδιώξουν την κλιμάκωση».

Η Τουρκία δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν επίσημες αντιδράσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μεμονωμένες χώρες της ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ. Αν συνεχίσει η Τουρκία οι κυρώσεις από την ΕΕ θα είναι ο μόνος δρόμος. Ελπίζω να μην χρειαστεί, αλλά θα πρέπει να ξέρει ότι αν συνεχίσει αυτή την πορεία θα οδηγηθούμε εκεί, σημείωσε.

Η παρέμβαση στη Σύνοδο

Στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής για τη Λευκορωσία.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

insider.gr