Μπαράζ διπλωματικών κινήσεων από την κυβέρνηση – “Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα”

251

“Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα”. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται, σε όλους τους τόνους, από κυβερνητικά στελέχη, τη στιγμή που άπασες οι κινήσεις της Αθήνας στοχεύουν στη συνεχή ενεργοποίηση των διεθνών συμμαχιών της χώρας μας απέναντι στα αυξανόμενα κύματα της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ελληνική πρωτεύουσα διευρύνει εξακολουθητικά τον κύκλο των κινήσεών της. Παράλληλα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη ενεργοποίηση τόσο σε πολιτικό, όσο και σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο πραγματοποιούνται έντονες διπλωματικές διεργασίες, οι οποίες θα συνεχιστούν, όπως είναι αναμενόμενο, και τις επόμενες ώρες, τη στιγμή που ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ετοιμάζει νέες κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

“Τον Ιούλιο το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υποστήριξε ευρέως την ανάθεση στον ύπατο εκπρόσωπο να διερευνήσει περαιτέρω διαύλους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση των εντάσεων και στην επίτευξη συμφωνιών για θέματα τα οποία δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Σημειώνεται δε, ότι ο κ. Μπορέλ θα ετοιμάσει επιλογές για επιπλέον κατάλληλα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα των τουρκικών κινήσεων και στην Ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε (Σκάι) ο εκπρόσωπος της Ένωσης, Πίτερ Στάνο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός κινείται σε δύο επίπεδα. Από τη μία, απλώνει περαιτέρω τη βεντάλια των διεθνών επαφών του. Χθες, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες, καθώς επίσης και για τις διάφορες επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος, στη διάρκεια της συνομιλίας Μητσοτάκη-Αναστασιάδη υπήρξε συντονισμός των δύο ηγετών για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν όσον αφορά στην αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός στοχεύει στη διαμόρφωση ενός αρραγούς εθνικού μετώπου και προς επίρρωση αυτού ήρθαν οι χθεσινές τηλεφωνικές επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, η ενημέρωση από τον κ. Μητσοτάκη ήταν ειλικρινής και αναλυτική για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις ελληνικές πρωτοβουλίες.

Πάντως, στελέχη εξέφραζαν την απορία τους σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, στον απόηχο της συνομιλίας του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωναν πως, όσο πιο πολύ σέβονται οι συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη τη συζήτηση, τόσο πιο ουσιαστικός θα είναι ο διάλογος του μαζί τους.

capital.gr