ΥΠΕΞ: Νέα σοβαρή κλιμάκωση οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας – Η Ελλάδα δεν δέχεται εκβιασμούς

173

“Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του για τις τουρκικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο το Υπουργείο Εξωτερικών.

“Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.

Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.

Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή”, καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ – Τι συζητήθηκε

Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 1.30 μ.μ. η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα.

Τηλεφωνικές επαφές Μητσοτάκη με Μισέλ, Στόλτενμπεργκ

Ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μισέλ για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπερκ.