Στο χάος ο Λίβανος: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

221

Έξι ημέρες μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, η κυβέρνηση του Λιβάνου αναγκάστηκε σε παραίτηση – Το ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός

Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου, έξι ημέρες μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, που είχαν ως συνέπεια τον θάνατο πάνω από 160 ατόμων και τον τραυματισμό περίπου 6.000.

«Σήμερα, ανακοινώνω την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης» είπε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του. Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ανεξάρτητος και κατέστησε την παραδοσιακή πολιτική τάξη υπεύθυνη για τις αποτυχίες της, καταγγέλλοντας τη «διαφθορά» που οδήγησε σε «αυτόν τον σεισμό ο οποίος έπληξε τη χώρα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η έκρηξη των επικίνδυνων υλικών που ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου τα τελευταία 7 χρόνια, ήταν «το αποτέλεσμα ενδημικής διαφθοράς».

«Σήμερα, ανταποκρινόμαστε στη βούληση των πολιτών στο αίτημά τους να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή που κρυβόταν για επτά χρόνια και τη λαχτάρα τους για πραγματική αλλαγή», υπογράμμισε. Ο Ντιάμπ, που διετέλεσε πρωθυπουργός για εννέα μήνες τα έβαλε με την πολιτική ελίτ που «χρησιμοποιεί όλα τα βρώμικα κόλπα για να εμποδίσει την πολιτική αλλαγή. Όσο περισσότερο προσπαθούμε να φτάσουμε σ’ αυτούς, τόσο ψηλότεροι γίνονται οι τοίχοι». Μάλιστα, όπως είπε, το δίκτυο διαφθοράς είναι μεγαλύτερο από το κράτος.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι πολίτες ζητούν αληθινή αλλαγή. «Σήμερα κάνουμε ένα βήμα πίσω για να σταθούμε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Ωστόσο η είδηση είχε γίνει γνωστή μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που έγινε στον απόηχο της τραγωδίας.

Η κυβέρνηση είχε αρχίσει ήδη να φυλλορροεί καθώς το 1/3 των μελών του υπουργικού συμβουλίου είχε υποβάλλει την παραίτησή του. Ήδη χθες παραιτήθηκε η υπουργός Ενημέρωσης της χώρας και σήμερα το πρωί η υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ έτοιμος να υποβάλλει παραίτηση ήταν και ο υπουργός των Οικονομικών.

Η πολύνεκρη έκρηξη οδήγησε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο, ενώ το Σάββατο σημειώθηκαν επεισόδια με έναν νεκρό αστυνομικό και πάνω από 700 τραυματίες, τόσο διαδηλωτές όσο και αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας.

protothema.gr