Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βηρυτό: 135 τα θύματα – Μία Ελληνίδα νεκρή, 5 οι Έλληνες τραυματίες

311

Τουλάχιστον 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού και δεκάδες άλλοι αγνοούνται, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν.

Από την τεράστια έκρηξη, τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

“Υπάρχουν σίγουρα ακόμη (θύματα) κάτω από τα χαλάσματα και δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα για αγνοούμενους”, είπε σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Μία Ελληνίδα νεκρή, 5 οι Έλληνες τραυματίες

Μια Ελληνίδα πολίτης έχασε χάσει τη ζωή της από τις δύο γιγαντιαίες εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Βηρυτού και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου, όπως επιβεβαίωσε από τη Βηρυτό ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, επικαλούμενες τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Βηρυτό, οι Έλληνες τραυματίες ανέρχονται σε πέντε συνολικά, εκ των οποίων οι δύο σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ελληνορθόδοξο νοσοκομείο της Βηρυτού ετέθη εκτός λειτουργίας και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

Η ελληνική Πρεσβεία στη Βηρυτό βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές του Λιβάνου και με την ελληνική κοινότητα που διαμένει στη χώρα και παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, ενώ ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι και το κτήριο της ελληνικής πρεσβείας έχει υποστεί μικρές υλικές ζημιές.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Βηρυτός για δύο εβδομάδες

Η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού, την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι, που προκάλεσαν άνευ προηγούμενου υλικές ζημιές, ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.

Η κυβέρνηση κήρυξε “σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη της Βηρυτού για δύο εβδομάδες”, ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η υπουργός Ενημέρωσης Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ.

Επιπλέον, η λιβανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη μία ημέρα πριν.

Απευθυνόμενη στην ανώτατη στρατιωτική εξουσία που θα είναι επιφορτισμένη με τα θέματα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση “ζητά να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση του αμμωνίου”, από την άφιξη του φορτίου στη Βηρυτό το 2014 έως τη χθεσινή έκρηξη, επισήμανε η Σαμάντ, χωρίς να κατονομάσει τους υπεύθυνους ούτε τον αριθμό τους.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης.

Σε επίπεδα “δισεκατομμυρίων δολαρίων” οι ζημιές – Άτοκα δάνεια σε πρόσωπα και επιχειρήσεις από την κεντρική τράπεζα

Η καταστροφή στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό από την έκρηξη στο λιμάνι της πόλης, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους, μετράται σε επίπεδα “δισεκατομμυρίων δολαρίων”, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η τράπεζα θα εγκρίνει άτοκα – για πέντε χρόνια – δάνεια σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές λόγω της έκρηξης, ανέφερε αξιωματούχος της, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Θα προχωρήσει επίσης σε πώληση δολαρίων σε όλους τους εισαγωγείς αλουμινίου, ξυλείας και γυαλιού, σε ισοτιμία 3.900 λιρών Λιβάνου ανά δολάριο, δηλαδή πολύ χαμηλότερα της ισοτιμίας του νομίσματος στη μαύρη αγορά.

Οι κάτοικοι της Βηρυτού βρίσκονται σε σοκ και πενθούν μετά την πρωτοφανούς μεγέθους έκρηξη το ωστικό κύμα της οποίας έφτασε δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, “αγκαλιάζοντας” κτίρια οικιών και επιχειρήσεων και τραυματίζοντας συνολικά άνω των 4.000 ανθρώπους.

Τα νοσοκομεία της πόλης έχουν γεμίσει, ενώ ορισμένα εξ αυτών δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί από την έκρηξη.

Η έκρηξη αποδίδεται σε 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας, οι οποίοι είχαν αποθηκευθεί σε αφύλακτη αποθήκη του εμπορικού λιμανιού της πόλης εδώ και 6 χρόνια.

Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου ανακοίνωσε έρευνα διάρκειας πέντε ημερών για την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών της έκρηξης, ενώ έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό όλους τους λιμενικούς αξιωματούχους που είχαν θέσεις ευθύνης σχετιζόμενες με την αποθήκευση υλικών και τη φύλαξη του λιμανιού από το 2014 μέχρι σήμερα.

Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Βηρυτό

Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

“Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών. “Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές” εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Ο Λίβανος διαθέτει αποθέματα σιτηρών για λιγότερο από έναν μήνα

Ο Λίβανος διαθέτει πλέον αποθέματα σιτηρών για “λίγο λιγότερο” από έναν μήνα, μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού που κατέστρεψε τα κεντρικά σιλό, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομίας Ραούλ Νέχμε.

“Αναζητούμε αποθηκευτικούς χώρους”, είπε προσθέτοντας ότι ο Λίβανος χρειάζεται αποθέματα για τουλάχιστον τρεις μήνες για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις διατροφικής ασφάλειας.

Η έκρηξη, η ισχυρότερη που σημειώθηκε ποτέ στην Βηρυτό, μετέτρεψε την περιοχή σε ερείπια αχρηστεύοντας το κεντρικό λιμάνι εισόδου για τις εισαγωγές ειδών διατροφής για τα έξι εκατομμύρια των κατοίκων του Λιβάνου.

Τα σιλό της Βηρυτού είχαν δυναμικότητα 120.000 τόνων σιτηρών, σύμφωνα με τον Αχμεντ Τάμερ, διευθυντή του λιμανιού της Τρίπολης, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας.

Το λιμάνι της Τρίπολης, το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι του Λιβάνου, δεν διαθέτει υποδομές αποθήκευσης, αλλά αποθέματα σιτηρών μπορούν να μεταφερθούν σε αποθήκες που απέχουν 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι.

Πριν από την έκρηξη, τα σιλό της Βηρυτού δεν περιείχαν παρά 15.000 τόνους σιταριού, καθώς ορισμένοι μύλοι είχαν ξεφορτώσει απευθείας φορτία εξαιτίας καθυστέρησης στην έκδοση πιστωτικών επιστολών για πληρωμή, δήλωσε ο Αχμεντ Χατίτ, ο επικεφαλής της ένωσης εισαγωγέων σιτηρών στον εφημερίδα Al-Akhbar.

Οι υπάρχουσες ποσότητες επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς για ενάμισι μήνα, ενώ τέσσερα πλοία που μεταφέρουν 28.000 τόνους σιτηρών δεν έχουν ελλιμενισθεί, εξήγησε.

Οι αρχές του Λιβάνου επιδιώκουν την μεταφορά των τεσσάρων πλοίων στην Τρίπολη, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας στο δίκτυο LBCI.

 

capital.gr