Διευκρινήσεις για παράταση και επανείσοδο εργατών γης – Από 16 Αυγούστου 7ήμερη καραντίνα σε Αλβανούς

510

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για την παράταση στην παραμονή έως και τρεις μήνες στους μετακλητούς εργάτες γης από τρίτες χώρες που βρίσκονται ήδη στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την έξοδο και επανείσοδο των εργατών γης για τους οποίους ισχύει ακόμα το αρχικό διάστημα βραχείας παραμονής (έχουν ήδη εισέλθει και εργάζονται στα πλαίσια της Π.Ν.Π.), διευκρινίζεται ότι μπορούν να εισέλθουν ξανά στη χώρα εξαντλώντας το διάστημα αρχικής βραχείας παραμονής επιδεικνύοντας τη σύμβαση εργασίας ή σχετική υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη τους. Σημειώνεται, όμως, πως η επανείσοδος επιτρέπεται εφόσον δεν ισχύουν ειδικότερες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας που την απαγορεύουν.

Επίσης, διευκρινίζεται  ότι η παράταση (90 ημέρες) του επιτρεπτού ορίου βραχείας διαμονής καλύπτει την περίπτωση της υπάρχουσας αλλά και νέας σύμβασης εργασίας, οι οποίες υπερβαίνουν το επιτρεπτό όριο βραχείας διαμονής. Για τη χορήγηση της παράτασης, ισχύουν τα όσα προβλέπονται στον Κώδικα Θεωρήσεων (αρ. 33 του Κανονισμού (ΕΚ) 810/2009). Σε κάθε περίπτωση, όταν πρόκειται για εργάτες γης θα πρέπει να προσκομίζονται τα παρακάτω έγγραφα:

Υπεύθυνη Δήλωση του εργοδότη, ο οποίος θα δηλώνει υπευθύνως ότι:

  • Υπάρχουν λόγοι σχετιζόμενοι με την παραγωγή, οι οποίοι καθιστούν αναγκαία την παράταση παραμονής του αλλοδαπού στην χώρα, προκειμένου τον απασχολήσει για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις 90 ημέρες,
  • Θα καταβάλει το σύνολο των απαιτούμενων ασφαλιστικών εισφορών,
  • Θα αναλάβει τις προβλεπόμενες δαπάνες, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 3 του άρθρου 80 του ν. 3386/2005,
  • Θα εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών του, όπως αυτές απορρέουν από τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για την σύναψη σύμβασης εργασίας,
  • Θα παρέχει επαρκές κατάλυμα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  • Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του διαβατήριου του αλλοδαπού, καθώς και σελίδας / σελίδων με τις σφραγίδες εισόδου / εξόδου που σχετίζονται με την χρονική περίοδο εφαρμογής της ΠΝΠ.
  • Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας του εργοδότη.

Τέλος, όσον αφορά την «πρώτη» είσοδο των εργατών γης, διευκρινίζεται πως οι προϋποθέσεις της ως άνω Π.Ν.Π. συνεχίζουν να ισχύουν (εφόσον πάντα δεν υπάρχουν διατάξεις του Υπουργείου Υγείας που να το απαγορεύουν), δηλαδή απαιτείται να προσκομίζονται από τους ενδιαφερομένους αγρότες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα παρακάτω έγγραφα:

  • Αίτηση του Αγρότη επικυρωμένης  για το γνήσιο της υπογραφής,
  • Υπεύθυνη δήλωση επίσης επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής,
  • Παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου 100 ευρώ ανά προσκαλούμενο εργαζόμενο,
  • Δήλωση του ΟΣΔΕ και φωτοτυπίες των διαβατηρίων  των  προσκαλούμενων, πόλη διαμονής και αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση, που έκανε στις 4 Αυγούστου 2020, ανακοίνωσε ότι από σήμερα (5/8/2020) στις 7 το πρωί, απαγορεύεται η διέλευση από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά, για να εξασφαλιστούν πιο στοχευμένοι έλεγχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ από τη Δευτέρα εγκαθίσταται στο συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων. Επίσης, από την Κυριακή, 16 Αυγούστου, όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία, δηλαδή από την Κακαβιά, υποχρεούται σε επταήμερη κατ’ οίκον απομόνωση, η οποία και θα ελέγχεται.

Διαβάστε την εγκύκλιο