Μπέττυ Σκούφα : Απολογισμός των δράσεων της με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους της νέας κοινοβουλευτικής της θητείας

239

Σε δημόσιο απολογισμό του έργου της, από τη θέση της βουλευτού της μείζονος αντιπολίτευσης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, προχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας,  3 Αυγούστου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε ξενοδοχείο της Κατερίνης, η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μπέττυ Σκούφα.

«Οι αιρετοί οφείλουμε και πρέπει να κάνουμε έναν δημόσιο απολογισμό του έργου μας, ακριβώς για να πούμε τί κάναμε αλλά και τί πρέπει να κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά η κ. Σκούφα, συμπληρώνοντας ότι η ευθύνη και οι απαιτήσεις αυξάνονται, όταν είσαι ο μοναδικός βουλευτής ενός κόμματος στο νομό και μάλιστα της αντιπολίτευσης.

Η κ. Σκούφα αναφέρθηκε στις καίριες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της που αφορούν  σε ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς, σε τοποθετήσεις και ομιλίες στο κοινοβούλιο και τις επιτροπές,  αλλά και σε άλλες δημόσιες παρεμβάσεις για ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της Πιερίας, αλλά και που άπτονται των γενικότερων πολιτικών θεμάτων.

Για τον Πρωτογενή Τομέα η κ. Σκούφα ανέφερε ότι δεν ενισχύθηκε καθόλου από την κυβέρνηση της ΝΔ, κάτι που ομολογούν όλοι οι αγρότες και πλέον με την πτώση του τουρισμού το πρόβλημα με τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων επιδεινώνεται. Η βουλεύτρια επισήμανε για ακόμη μία φορά πως «ό,τι απολαμβάνουν οι αγρότες φορολογικά και ασφαλιστικά οφείλεται στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Μεταξύ των ερωτήσεων που κατέθεσε η βουλευτής είναι για τις αποζημιώσεις των καπνοπαραγωγών της Πιερίας με την εφαρμογή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (De Minimis), για τις εξισωτικές αποζημιώσεις αλλά και τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό, καθώς και δύο ξεχωριστές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της «σφήκας του καστάνου». Αναφερόμενη στο θέμα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει δικαιωθεί από την Ε.Ε. σε θέματα αποζημιώσεων που έχουν να κάνουν με το θέμα των βοσκοτόπων, όμως οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους», είπε χαρακτηριστικά η κ. Σκούφα.

Στον τομέα του Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική παρέμβαση με ερώτηση που αφορά στην κατάσταση του χειμάρρου Πέλεκα και στα έργα αντιστήριξης των πρανών και στη μελέτη και στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια της ζωής και των περιουσιών  των κατοίκων της περιοχής. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρέμβαση που έκανε η κ. Σκούφα σε συνεργασία με τον βουλευτή και τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο για το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος του Ολύμπου, κάτι που οδήγησε στο να ξεκολλήσει ο φάκελος από τα «συρτάρια» του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Επίσης, η κ. Σκούφα αναφέρθηκε και στην κατάργηση από τη ΝΔ του προγράμματος «Φιλόδημος», καθώς, όπως είπε υπάρχει μεγάλη ανησυχία από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για την τύχη των ενταγμένων αντιπλημμυρικών έργων που έχουν «παγώσει» από τη σημερινή κυβέρνηση.

Στον τομέα της Εργασίας η κ. Σκούφα αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν από την ίδια και από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων, κυρίως στην περίοδο της κρίσης του κορονοϊού. Μάλιστα, όπως τόνισε, το Υπουργείο Εργασίας με αφορμή την πανδημία υλοποιεί μια στρατηγική επιδότησης της αναστολής της εργασίας και της εκ περιτροπής εργασίας. «Αυτή για εμάς δεν είναι λογική, δεν είναι σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων. Με το κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» ζητούμε την πλήρη επιδότηση στο ακέραιο του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών στη λογική της ενίσχυσης του πλήρους ωραρίου, που θα δώσει «ανάσα στην αγορά και θα ανασχέσει σε μεγαλύτερο βαθμό την ύφεση». Μάλιστα, η βουλευτής επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε εργαζόμενους, με μισούς μισθούς και μισή ζωή, πρέπει να ενισχυθούν τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ενώ εκτίμησε ότι δεν είναι λόγω της πανδημίας που κατακρεουργούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα, αλλά η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία βρίσκει την ευκαιρία να περάσει τις πιο αντιδραστικές επιλογές της.

Στον τομέα της Υγείας η βουλευτής στάθηκε στην ερώτηση που κατέθεσε τον περασμένο Μάρτιο προς τον Υπουργό Υγείας, όπου ζήτησε την άμεση ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν βλέπουμε συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η Πρωτοβάθμια Υγεία και στο Νομό μας είναι υποστελεχωμένη. Δεν έχουν γίνει προσλήψεις, ενώ και πάλι έχουμε έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού

Στον τομέα της Παιδείας η βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρέμβασή της στο κοινοβούλιο, τοποθετούμενη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στις διατάξεις νομοσχεδίου που αφορούσε στην εξίσωση των ιδιωτικών πτυχίων των κολλεγίων με των πανεπιστημίων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις δημόσιες παρεμβάσεις της για το  μεγάλο ζήτημα της χρήσης της κάμερας στα σχολεία και στην ομιλία της για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Όσον αφορά τον Τουρισμό, αναφέρθηκε κυρίως στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που είχαν να κάνουν με τα ελλιπέστατα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων λόγω της επιδημίας του κορονοϊού στις τουριστικές επιχειρήσεις, και επισήμανε τις συναντήσεις εργασίας που πραγματοποίησε με τους τουριστικούς φορείς της Πιερίας.