Σ. Τσιόδρας: Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει

474

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας για την πορεία του κοροναϊού, μετά τη μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας.

Όπως είπε, η ενημέρωση κρίθηκε απαραίτητη για να δοθούν απαντήσεις σε επιστημονικά θέματα και να μπει πλαίσιο ενόψει του Δεκαπενταύγουστου. Χαρακτήρισε την πανδημία “επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας”.

Εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει συνεχώς και η οποία, όπως τόνισε, προσπαθεί να εισηγείται στο υπουργείο με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η Επιτροπή έχει ομόφωνα τοποθετηθεί για τη χρήση των μασκών και την ωφέλεια τους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κοροναϊό τόνισε ότι αυξάνεται ο αριθμός των ενεργών εστιών στην πατρίδα μας, ενώ απέδωσε την άνοδο των κρουσμάτων στους πιο στοχευμένους ελέγχους, στην αύξηση της  μετακίνησης του πληθυσμού και στην αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού όταν δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα κρούσματα που προέκυψαν μετά από κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Όπως είπε επίσης ο κ. Τσιόδρας, υπάρχει μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες και ένα σημαντικό μέρος είναι ασυμπτωματικοί, γεγονός που πρόσθεσε ότι ενδεχομένως σχετίζεται με την αύξηση των ελέγχων και της ιχνηλάτησης επαφών, αλλά και την αύξηση του τουρισμού. “Έχουμε μεγαλύτερο αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων, γεγονός που είναι λογικό με βάση το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά ανεβαίνει και ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων”, τόνισε, σημειώνοντας ότι τον Ιούλιο μόνο το 10% των κρουσμάτων ήταν εισαγόμενα, ενώ τα υπόλοιπα ήταν εγχώρια.

Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι είναι “θετικό πως δεν έχει εμφανιστεί πίεση στα συστήματα υγεία”, τονίζοντας όμως ότι χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν επιθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κοροναϊό σημείωσε ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν διαφαίνεται αύξηση του δείκτη μετάδοσης Ρ πάνω από τη μονάδα (1), γεγονός θετικό. Όπως εξήγησε, η υπέρβαση της μονάδας θα σήμερα εκθετική αύξηση, και θα ήταν καταστροφική.

Προειδοποίησε, πάντως, ότι ο δείκτης μετάδοσης μπορεί να ξεπεράσει τη μονάδα, προσθέτοντας: “Πρέπει να ρίξουμε το Ρ κάτω από το 1″.

Η μάσκα είναι πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας” είπε.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, όμως ο κίνδυνος είναι ορατός. “Από τη συμπεριφορά μας εξαρτάται να μην έχουμε επιθετική αύξηση του ιού. Χρειάζεται προσοχή. Είναι θετικό πως οι περισσότερες δραστηριότητές μας είναι σε εξωτερικούς χώρους και έχουμε εκπαιδευτεί”, είπε.

“Υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Αν συνεχίζουμε έτσι, το Ρ θα είναι πάνω από 1. Κρούω το καμπανάκι του κινδύνου”. Σημείωσε πως παρατηρείται μετατόπιση θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες, ενώ από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, το 24% των κρουσμάτων ήταν ασυμπτωματικά.

“Το σίγουρο είναι πως η μάσκα προστατεύει, προστατεύει και τους δύο που τη φορούν. Πλέον το μήνυμα είναι πως φοράω τη μάσκα για να προστατέψω και τον άλλον, και τον εαυτό μου. Πρέπει όμως να γίνεται σωστή χρήση της μάσκας”.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ακόμη πως δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. “Για τη χλωροκίνη ο γρίφος συνεχίζεται, υπάρχουν κυρίως αρνητικά αποτελέσματα” είπε.

Χαρδαλιάς: “Είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους”

“Δεν βρισκόμαστε στην περίοδο του lockdown ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά αυτή η ανάγκη”, ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τον κοροναϊό.

“Αν μας δείτε να ξανακάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημάνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε πως δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση.

Συνεχίζοντας, είπε πως “είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους, να περιγράψουμε με σαφήνεια την κατάσταση και τα δεδομένα”.

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ενημέρωση θα γίνεται κάθε φορά που κρίνεται ότι υπάρχει λόγος και επισήμανε ότι δεν είμαστε στον Μάρτιο παρόλο που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί. Η αύξηση αυτή δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, προσέθεσε.

capital.gr