Εικόνες: Νύχτα μαγείας με το ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι

1115

Εντυπωσιακές φωτογραφίες της αυγουστιάτικης Πανσέληνου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας

Καθηλώνει το βλέμμα, ταξιδεύει τον νου, οξύνει το πνεύμα, ξυπνά ένστικτα, προκαλεί δέος… Η Πανσέληνος αποτελούσε πάντα ένα ιδιαίτερο φαινόμενο του νυχτερινού ουρανού, συνυφασμένη με δοξασίες, μύθους και σκοτεινά πλάσματα. Το αυγουστιάτικο ολόγιομο φεγγάρι, όμως, ήταν πάντα συδνεδεμένο με την ανεμελιά των διακοπών, την ελευθερία της σκέψης και της κίνησης, τον έρωτα και την ένωση. Όποιος δεν έχει απολαύσει τη θέα της αυγουστιάτικης πανσέληνου, δεν έχει νιώσει τη ζωή, λένε οι πιο ρομαντικοί και ενδεχομένως να μην έχουν καθόλου άδικο, καθώς το έντονο χρώμα, άλλοτε βαθύ κίτρινο, άλλοτε κατακόκκινο σαν το αίμα, η αύρα του καλοκαιριού και η ερωτική διάθεση της χαλάρωσης, συνέθεταν έναν μοναδικό σκηνικό, που κάθε φορά αξίζει να το ζεις.

Η χθεσινή βραδιά ήταν μία από αυτές τις μοναδικές, που μένουν χαραγμένες στη μνήμη ως σημαντικές, ακριβώς γιατί η φύση πρόσφερε απλόχερα το μεγαλείο της. Η πανσέληνος του Αυγούστου, το βράδυ της Δευτέρας, ήταν η μεγαλύτερη και φωτεινότερη της χρονιάς. Μίας χρονιάς δύσκολης, πιεστικής, που ελάχιστα καλά μας έχει προσφέρει.

Οι φωτογραφίες από την εμφάνιση της Σελήνης στον ουρανό πάνω από την Ακρόπολη και το Σούνιο ήταν εντυπωσιακές.

Αρκετοί είχαν την τύχη να απολαύσουν την αυγουστιάτικη πανσέληνο από τον τόπο των διακοπών τους. Άλλοι επισκέφθηκαν κάποιο από από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που παρέμειναν ανοικτοί, όπως κάθε χρόνο, προκειμένου οι επισκέπτες να θαυμάσουν το γεμάτο φεγγάρι.

Το Φεγγάρι της Μουρούνας ή Φεγγάρι του Οξύρυγχου ή απλά η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα θεάματα ενός δύσκολου καλοκαιριού, που λίγες στιγμές και εικόνες ομορφιάς είναι ό,τι χρειάζεται ο καθένας, για να ξεφύγει λίγο από την… πεζή καθημερινότητα.

fullmoon-1
fullmoon-2
fullmoon-3
fullmoon-4
fullmoon-5
museums-1
museums-2
museums-3
museums-0
museums-4
fullmoon-6
fullmoon-7
fullmoon-8
fullmoon-9
fullmoon-10

Όμως η Αθήνα, το Σούνιο και η Ακρόπολη δεν ήταν οι μοναδικές περιοχές που «συνεργάστηκαν» με το ολόγιομο φεγγάρι, προσφέροντας εικόνες μοναδικής ομορφιάς και φυσικού μεγαλείου. Το φεγγάρι πάνω από τη θάλασσα της Λούτσας βάφτηκε κόκκινο και σχημάτισε έναν «πίνακα» που μόνο τα αριστουργήματα των μεγάλων ζωγράφων θα μπορούσε να συγκριθεί.

5124672
5124676
5124685

Ανάλογες εικόνες εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς σχηματίστηκαν και στην Αρχαία Κόρινθο.

5124688
5124700
5124722
5124743
5124746

protothema.gr