Κοροναϊός: Ξεπέρασαν τα 18 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως

497

Ξεπέρασαν πλέον τα 18 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό στον κόσμο, τα μισά και πλέον εκ των οποίων εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ και στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, κατά την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε κυβερνητικές ανακοινώσεις ως τις 01:40 (ώρα Ελλάδας).

Έχουν επιβεβαιωθεί 18.011.763 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 687.941 θάνατοι, ιδίως στις ΗΠΑ, τη χώρα η οποία υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στον κόσμο, με 4.657.693 μολύνσεις και 154.793 νεκρούς, στη Βραζιλία (2.733.677 μολύνσεις, 94.104 νεκροί) και στην Ινδία (1.750.723, 37.364 αντιστοίχως).

ΗΠΑ: 515 θάνατοι

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Κυριακή 47.508 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 515 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί έχει ξεπεράσει τους 4,6 εκατ., ενώ ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 154.834 στη χώρα που υφίσταται μακράν το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στον πλανήτη, σύμφωνα με την καταμέτρηση αυτής της σχολής ιατρικής με έδρα τη Βαλτιμόρη ως χθες στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας).

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων μολύνσεων μειώθηκε χθες σε σύγκριση με αυτούς που καταγράφηκαν τις προηγούμενες πέντε ημέρες, όταν ξεπερνούσαν τις 60.000 ανά 24ωρο.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα την ώρα που η Φλόριντα ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει το χτύπημα της τροπικής καταιγίδας Ησαΐας. Η νοτιοανατολική αυτή πολιτεία υφίσταται το τελευταίο διάστημα σκληρό χτύπημα από την πανδημία. Χθες Κυριακή κατέγραψε 77 νέους θανάτους — αριθμό πάντως αισθητά μειωμένο από το ρεκόρ των 179 που κατέγραψε την προηγουμένη — με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει ως εδώ τα 6.920.

Στο επίκεντρο η Λατινική Αμερική

Στην Αργεντινή ξεπεράστηκε το όριο των 200.000 μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό χθες Κυριακή. Η Κολομβία ανακοίνωσε νέο ρεκόρ. Τα θλιβερά ρεκόρ σπάνε το ένα πίσω από το άλλο στη Λατινική Αμερική, ωθώντας την περιοχή του κόσμου που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την πανδημία προς τα 5 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης.

Η περιφέρεια όπου ξεπεράστηκαν οι 200.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 το Σάββατο δυσκολεύεται να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Τα κρούσματα μόλυνσης αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς σε αρκετές χώρες, την ώρα που οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς για να συνεφέρουν τις οικονομίες τους.

Η Λατινική Αμερική, στην οποία αναλογεί το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει καταγράψει σχεδόν το 30% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης και των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στον πλανήτη. Οι μολύνσεις δεν παύουν να πολλαπλασιάζονται· ανάμεσα στους ανθρώπους που προσβλήθηκαν ήταν αρχηγοί κρατών όπως ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου και η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες. Και οι δύο πάντως ανέρρωσαν.

Στην Κολομβία την περασμένη εβδομάδα οι μολύνσεις ξεπέρασαν τις 300.000 και οι θάνατοι τους 10.000. Στην Αργεντινή, που αρχικά κατάφερε να περιορίσει τη διασπορά, καταγράφεται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων. Πέντε κράτη της Λατινικής Αμερικής καταλαμβάνουν πλέον θέσεις στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης, με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Βραζιλία — η χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία στην περιφέρεια και το δεύτερο βαρύτερο στον κόσμο — καταγράφει πάνω από 2,73 εκατομμύρια μολύνσεις και πάνω από 94.100 νεκρούς.

Το γιγαντιαίο κράτος της Λατινικής Αμερικής, που κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων χθες (25.800), κάτι που σημαίνει ότι η περιφέρεια δεν θα ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 πριν από σήμερα Δευτέρα το νωρίτερο.

Το Περού, όπου πρόσφατα ξεπεράστηκε το όριο των 400.000 κρουσμάτων, βρίσκεται αντιμέτωπο με πολύ επικίνδυνη αναζωπύρωση των μολύνσεων μετά τη χαλάρωση της καραντίνας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να τονώσει την καταρρέουσα οικονομική δραστηριότητα. Κατέγραψε 7.448 κρούσματα μόλυνσης το Σάββατο, τον υψηλότερο αριθμό από τον Μάιο.

Σε όλη την περιφέρεια, τα συστήματα υγείας, ήδη εύθραυστα, βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης ή έχουν κορεστεί, ενώ η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 9% φέτος, ωθώντας προς τα πάνω τα ποσοστά της ανεργίας και της φτώχειας.

Κίνα: Επίκεντρο κρουσμάτων η Σιντζιάνγκ

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 43 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, διευκρινίζοντας ότι στα 36 επρόκειτο για μετάδοση στην κοινότητα και 7 ήταν “εισαγόμενα”, κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν εντοπίζονται άνθρωποι που έχουν προσβληθεί μεταξύ ταξιδιωτών από το εξωτερικό αφού φθάσουν στην κινεζική επικράτεια.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα 28 από τα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα αναφέρθηκαν στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων, και τα υπόλοιπα οκτώ στην επαρχία Λιαονίνγκ, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Άλλοι δέκα άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 781 ασθενείς, οι 35 από τους οποίους σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 84.428 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

Η κατάσταση στην Ινδία

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 771 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 52.972 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Ινδία, τη χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο πληθυσμό στον πλανήτη, ανέρχεται επισήμως σε 38.135 νεκρούς επί συνόλου 1,8 εκατομμυρίων και πλέον ανθρώπων που έχουν μολυνθεί. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες στην Ινδία θεωρούν τα δεδομένα της κυβέρνησης πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα, δεδομένου ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ