Έρχονται νέες αναστολές συμβάσεων – Οι νέες κατηγορίες για τον Αύγουστο

353

Τη δυνατότητα εκ νέου να προχωρήσουν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας δίνει η κυβέρνηση σε συγκεκριμένους κλάδους ως έκτακτο μέτρο για την ανάσχεση του κορονοϊου, μετά την έξαρση των κρουσμάτων.

Ποιοι θα λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ

Δυνατότητα να θέσουν εργαζομένους τους σε νέα αναστολή σύμβασης εργασίας θα έχουν από σήμερα (1/8) έως και τις 31 Αυγούστου επιχειρήσεις της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

Η δυνατότητα της αναστολής των συμβάσεων ισχύει μόνο για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και όχι γενικά, ενώ το ανώτατο όριο του χρόνου αναστολής της σύμβασης είναι 30 μέρες.

Η αποζημίωση των εργαζόμενων που θα τεθούν σε αναστολή από την 1η Αυγούστου μέχρι και τις 31 Αυγούστου θα είναι 18 ευρώ την ημέρα και το μέγιστο ποσό ορίζεται σε 534 ευρώ, για ένα μήνα αναστολής.

Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού και πλήττονται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή να θέσουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και πάντως όχι πέραν της 31ης.8.2020.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76) κατ’ αναλογία των ημερών παράτασης αναστολής των συμβάσεων εργασίας με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες για όσο χρόνο κάνουν χρήση των ανωτέρω μέτρων και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31η.8.2020 υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που κάνουν χρήση των ρυθμίσεων υποχρεούνται, μετά από τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση «το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των μέτρων προστασίας από την πανδημία που έλαβε η Πολιτική Προστασία, δίνει ξανά τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους από 1.8.2020 μέχρι και 31.8.2020».