Σε εξέλιξη νέα τηλεδιάσκεψη, υπό τον Κ. Μητσοτάκη, για τον κορονοϊό

303

Ακόμα μία τηλεδιάσκεψη για τα ανοιχτά μέτωπα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού πραγματοποιείται, αυτήν την ώρα. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των δεδομένων, Κίμων Δρακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκρουσε, πάντως, νέο…καμπανάκι. “Να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό στο εσωτερικό, ώστε να τηρήσει όλες τις συμβουλές των ειδικών. Και η υποχρεωτική χρήση μάσκας είναι ακριβώς αυτή η υπενθύμιση. Ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ και πρέπει να παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους ανθρώπους που αγαπάμε και την κοινότητα από τη διασπορά…”, σημείωσε. Ερωτηθείς για τη χρήση μάσκας στις εκκλησίες, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε πως η κυβέρνηση δεν έχει διστάσει στο παρελθόν να πάρει σκληρές αποφάσεις, για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα. “Για τις εκκλησίες έχει δοθεί από την επιτροπή των ειδικών η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας. Όχι υποχρεωτική χρήση μάσκας. Εάν η επιτροπή αποφασίσει ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε υποχρεωτική χρήση μάσκας θα ακολουθήσουμε τη συμβουλή τους, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί”, είπε.

“Η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες. Υπάρχει, ωστόσο, αύξηση κρουσμάτων, ιδίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που οφείλεται σε απαράδεκτα φαινόμενα  συναθροίσεων, συνωστισμού και χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων ατομικής προφύλαξης. Μπροστά σε όλα αυτά, η Κυβέρνηση εντατικοποίησε τους ελέγχους. Συγκεκριμένα, χθες έγιναν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 1.178 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 97 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 110 πρόστιμα συνολικού ύψους 26.200 ευρώ”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Αποφασίστηκε η επέκταση την υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολλούς άλλους χώρους. Σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων και λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, ασανσέρ. Απευθύνει ταυτόχρονα ισχυρή σύσταση για την χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και μια υπενθύμιση. Αυτό το καλοκαίρι είναι αλλιώς. Λέμε όχι στο συνωστισμό. Δεν γινόμαστε λιγότερο άνθρωποι, αν αποφεύγουμε αυτή την περίοδο τις κοινωνικές συναθροίσεις. Κρατάμε αποστάσεις, αλλά αγαπάμε το ίδιο, φίλους και γνωστούς, που συναντάμε μετά από καιρό.  Τηρούμε σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών. Κερδίσαμε την πιο δύσκολη μάχη, όχι ακόμη τον πόλεμο. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε”, τόνισε.