Φώντας Μπαραλιάκος: Αναπτυξιακή ευκαιρία η προσέλκυση ξένων συνταξιούχων στην Πιερία

346

Στην αφετηρία του λόγου του ο Βουλευτής Πιερίας αναφέρθηκε στην συνοδευτική τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για το παρόν νομοσχέδιο που προβλέπει τη θέσπιση ισόβιας μηνιαίας τιμητικής παροχής για τους πολεμιστές της Κύπρου σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως:

«Η Κυβέρνηση έρχεται να υλοποιήσει μια παλαιότερη δέσμευση της παράταξης μας, η οποία αποτελεί την ελάχιστη έμπρακτη ηθική και συμβολική ανταμοιβή αυτών των ηρώων, οι οποίοι υπερασπίστηκαν την Ελευθερία της Κύπρου και θυσιάστηκαν για τα εθνικά ιδανικά

Ακολούθως, αναφερόμενος στις διατάξεις του Νομοσχεδίου εστίασε στις  σημειακές  του προσθήκες και παρεμβάσεις στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που απλοποιούν την φορολογική νομοθεσία, ενισχύουν την αναπτυξιακή διαδικασία και προσελκύουν επενδυτική δραστηριότητα.

Με την ίδρυση Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης των εκκρεμών φορολογικών διαφορών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων επιχειρείται άμεση αποσυμφόρηση της διοικητικής δικαιοσύνης και τόνωση των φορολογιών εσόδων.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βαλτώνουν στις δικαστικές αίθουσες με μακρόσυρτα χρονοδιαγράμματα επενδύσεις και αναπτυξιακά πρότζεκτ» υπογράμμισε ο Βουλευτής Πιερίας συμπληρώνοντας πως ρύθμιση του υπό ψήφιση νομοσχεδίου κινείται προς την κατεύθυνση προσέλκυσης συνταξιούχωναπό άλλες χώρες της Ευρώπης με την μεταφορά της φορολογικής τους έδρας στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπαραλιάκος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ρύθμιση μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για την Πιερία καθώς ο νομός πληροί όλες τις προδιαγραφές για vα απορροφήσει  σημαντική μάζα αυτών των ανθρώπων, αρκεί σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς να οργανωθεί η προβολή των πλεονεκτημάτων της περιοχής (άριστο κλίμα και αρμονική εναλλαγή φυσικών τοπίων θάλασσας και βουνού).

Στα πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου ο Βουλευτής Πιερίας κατέγραψε και  τη φορολογική ελάφρυνση χιλιάδων αγροτών και αλιέων κανονικού καθεστώτος, οι οποίοι απαλλάσσονται από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος για το έτος 2019 εφ’ όσον έχουν συμπληρώσει την προβλεπόμενη πενταετία από την ένταξή τους στο καθεστώς ΦΠΑ.

Εξάλλου, στην αγορά ακινήτων θεσπίζεται ρύθμιση που καταργεί το φόρο χρηματικής παροχής από τους γονείς προς τα τέκνα προκειμένου αυτά να αγοράσουν πρώτη κατοικία.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 των νομικών προσώπων και οντοτήτων και των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και η δυνατότητα λήψης επιδότησης στους δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορονοϊό για την εξυπηρέτηση του δανείου τους, αποτελούν έμπρακτη εφαρμογή της κοινωνικής προστασίας με διορθωτικές κινήσεις για άμεσα προβλήματα που προέκυψαν και συνεχίζουν να προκύπτουν από την πανδημία.

«Συνεχίζουμε με συνέπεια την φιλελευθεροποίηση της αγοράς και την μείωση των φορολογικών βαρών με κοινωνικό πρόσημο» κατέληξε ο κ. Μπαραλιάκος απονέμοντας τα εύσημα στο Υπουργείο Οικονομικών για την πολυσχιδή νομοθετική πρωτοβουλία.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία εδώ.