Αρχική Οικονομία Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι εργαζόμενοι θα το λάβουν έως και τον Σεπτέμβριο...

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι εργαζόμενοι θα το λάβουν έως και τον Σεπτέμβριο – Τι ισχύει για τον Οκτώβριο

421

Αφορά σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών.

Συνεπώς, επιχειρήσεις – εργοδότες των συγκεκριμένων κλάδων μπορούν να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους (λόγω  COVID-19), ή να θέσουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρος ή το σύνολο του προσωπικού τους για το επόμενο δίμηνο (έως τις 30/9/2020).

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών είναι δικαιούχοι της προβλεπόμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ (18 ευρώ/ ημέρα).

Απαραίτητη προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού, είναι να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους.

Ειδικά για τα τουριστικά καταλύματα, παρέχεται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων των τουριστικών καταλυμάτων, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη διάταξη δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα του κλάδου του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία, λιανικού εμπορίου τουριστικών ειδών, καθώς και σε κάθε είδους καταστήματα και επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων και σε επιχειρήσεις – εργοδότες του κλάδου των μεταφορών, όπως επιχειρήσεις αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών  και χερσαίων μεταφορών επιβατών, να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που πραγματοποιήθηκε, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωναϊού COVID- 19.

Παράλληλα μπορούν να θέσουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση του παρόντος, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσαρμογή τους στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες με παράλληλη οικονομική στήριξη των εργαζομένων τους. Με την προτεινόμενη διάταξη, επεκτείνεται η δυνατότητα των αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών που προβλέπονται στο άρθρο 37 του ν. 4690/2020 μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2020.

Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται να μπορούν να τεθούν εκ νέου σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, οι οποίες είχαν τεθεί σε αναστολή πριν τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και έχει ανακληθεί οριστικά η αναστολή τους και πάντως όχι πέραν της 30ης.9.2020. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

Με την προτεινόμενη διάταξη παρέχεται εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία καθορίζονται οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που υπάγονται στην ανωτέρω ρύθμιση και πλήττονται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων- αποζημίωσης ειδικού σκοπού, των οποίων θα παραταθεί η αναστολή των συμβάσεων εργασίας ή θα τεθούν οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της.

Τέλος, με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται η περαιτέρω στήριξη των ανωτέρω επιχειρήσεων, οι οποίες συνεχίζουν να πλήττονται σημαντικά από τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας του κορωναϊού COVID-19, αλλά και η ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων τους, μέσω της χορήγησης αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η διατήρηση, αφενός της βιωσιμότητας των εν λόγω επιχειρήσεων και αφετέρου των θέσεων εργασίας των εργαζομένων σε αυτές.

insider.gr