Ο Σταύρος Ξαρχάκος τίμησε και τιμήθηκε

545

Ήταν μια μαγική συναυλία, γεμάτη εικόνες, εντάσεις, συγκινήσεις. Ο Σταύρος Ξαρχάκος διευθύνοντας επταμελή ορχήστρα κορυφαίων μουσικών, χάρισε στο κοινό, που παρευρέθηκε τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020,  στο αρχαίο θέατρο Δίου, στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ Ολύμπου. ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων.

Ο μαέστρος με την εξηντάχρονη και πλέον διαδρομή στο Ελληνικό τραγούδι, τη βραδιά της συναυλίας, εκεί στη σκιά του Ολύμπου, στο θέατρο των αρχαίων Μακεδόνων, τίμησε και τιμήθηκε.

Τίμησε, επιλέγοντας στο ρεπερτόριο της συναυλίας του με τον τίτλο «5 λαϊκές μορφές με τρόπον εντόνως ερωτικόν» να ακουσθούν συνθέσεις από  τους τέσσερεις κορυφαίους δημιουργούς του Ελληνικού πενταγράμμου, τους Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκο Βαμβακάρη, Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, ενορχηστρώνοντας και παρουσιάζοντας μαζί με δικά του ακούσματα, τα ανεξίτηλα στο χρόνο μοναδικά τραγούδια.

Την ξεχωριστή μουσική παράσταση, συνόδευε και φωνητικά επταμελής ορχήστρα αξιόλογων σολίστ, οι οποίοι υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, χάρισαν στους θεατές ένα εκστατικό ταξίδι ήχων και συναισθημάτων.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, παράλληλα τιμήθηκε. Από τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου για την πάνω από έξη δεκαετίες πορεία στα μουσικά δρώμενα, με σημαντικές και αναλλοίωτες στο χρόνο συνθέσεις για το τραγούδι και το θέατρο.

Στην σύντομη προσφώνηση της εκδήλωσης, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και υπεύθυνος επικοινωνίας του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Περικλής Χατζηγιάννης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην απόφαση του Οργανισμού για την απονομή της τιμητικής διάκρισης στον μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, κάλεσε στη σκηνή για τη διαδικασία της απονομής τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου και τον πρόεδρο του ΟΡ.ΦΕ.Ο Γρηγόρη Παπαχρήστο.

Ο υπουργός επέδωσε την αναμνηστική πλακέτα στον ιδιαίτερα συγκινημένο μουσουργό, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν από τους τρείς στυλοβάτες του σύγχρονου ποιοτικού τραγουδιού.

Τα φώτα χαμήλωσαν. Το αμυδρό φως της σκηνής του θεάτρου το υποκαθιστά … η λάμψη των ήχων, η μαγεία της μουσικής. Το κοινό άλλοτε βουβό ή σιγοτραγουδώντας συμμετέχει. Ο μαέστρος επιλέγει και ξεκινά με Τσιτσάνη προσδίδοντας έντονα το λαϊκό στοιχείο στην παράσταση, αλλά και την προσωπική του εκδοχή στην ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού. Ακολουθεί ένα κολάζ συναισθημάτων, φωνών και μουσικών οργάνων από τις συνθέσεις των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Βαμβακάρη. Ολοκληρώνεται με τις δικές του μελωδίες.

Με το τέλος της συναυλίας και αποχωρώντας, ο Σταύρος Ξαρχάκος, απευθυνόμενος στο πρόεδρο του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρη Παπαχρήστο, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη φιλοξενία  και συμβολή του Οργανισμού στην επιτυχία της συναυλίας, αλλά και την απονομή της τιμητικής διάκρισης στο πρόσωπό του. Ιδιαίτερη μνεία ευχαριστιών απηύθυνε και στους θεατές για το ζεστό τους χειροκρότημα.

Ήταν μια σπάνια και μαγευτική βραδιά που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό.