Άνοιξε ξανά η Παναγία Σουμελά: Θα γίνει ορθόδοξη λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο, λέει ο Ερντογάν

322

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα συμμετείχε στα εγκαίνια της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Μελά στην Ματσούκα της Τραπεζούντας, όπου ολοκληρώθηκαν τα έργα στήριξης της Μονής, σε μία σαφή απόπειρα να πείσει ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για όλες της θρησκείες της επικράτειάς της. “Παρουσιάζουμε αυτό το έργο για όσους επικρίνουν τη χώρα μας”, είπε μεταξύ άλλων.

“Εάν ήμασταν ένα έθνος που στοχεύει τα σύμβολα άλλων πεποιθήσεων, οι άνεμοι θα έπνεαν στη θέση της Σουμελά, την οποία είχαμε για 5 αιώνες”, δήλωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του.

Παράλληλα, βέβαια, ο Ερντογάν εγκαινίασε και την Αγία Σοφία Τραπεζούντος ως τζαμί και εκεί θα γίνει η πρώτη προσευχή, μετά από δύο χρόνια εργασιών αναστήλωσης και διαμόρφωσης του χώρου.

Η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα είχε ληφθεί το 2013 και το μοναδικό οικοδόμημα που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, επί βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Μεγάλου Κομνηνού στην Αυτοκρατορία της Τραπαζούντας, μεταβιβάστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στη Διεύθυνση Βακουφίων για να λειτουργήσει ως τέμενος.

Η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, όπως και της Κωνσταντινούπολης, φημίζεται για τις μοναδικές της εικονογραφίες. Παρόμοιοι μηχανισμοί με παραβάν και κουρτίνες για να τις καλύψουν είχαν ήδη τοποθετηθεί από το 2013, όταν ο ναός έπαψε να είναι μουσείο και έγινε τζαμί, καθώς η προσωπογραφία απαγορεύεται στο σουνιτικό Ισλάμ.