Εκτόνωση στο Αιγαίο με λύση-πακέτο

233

Κινήσεις εκτόνωσης της έντασης γίνονται παρασκηνιακά σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και η προσοχή είναι η αποφυγή σύγκρουσης Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας “Φιλελεύθερος”.

Η Γερμανία, η οποία αυτό το εξάμηνο προεδρεύει της Ε.Ε., καταβάλλει προσπάθειες αποκλιμάκωσης και έναρξης διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα επιχειρεί διά της έντασης και τεντώνοντας το σχοινί, να σύρει την Αθήνα σε έναν διάλογο με τουρκικούς όρους. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή του διαλόγου, πως στην ατζέντα θα περιληφθούν τα “ζητήματα” του Αιγαίου, των νησιών (αποστρατιωτικοποίηση), των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, όπως και το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περαιτέρω, είναι και τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας και η εκλογή μουφτή στη Θράκη.

Είναι σαφές πως η κατοχική Τουρκία θέλει διαμοιρασμό του Αιγαίου και ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάνης σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για την Κύπρο, παραπέμπει σε αυτή τη φάση -μετά τις ψευδοεκλογές, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Οκτώβριο- σε μια άτυπη Πενταμερή, με βασικό ζήτημα το ενεργειακό. Οι δύο παράλληλες διαδικασίες σε κάποια φάση θα “συναντηθούν” και θα συνθέσουν προφανώς μια συμφωνία-πακέτο.

Στις παρασκηνιακές, πάντως, συζητήσεις οι Τούρκοι δεν φαίνεται να κάνουν πίσω στους σχεδιασμούς τους. Όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, όταν οι Γερμανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τον εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, να μην προχωρήσει η χώρα του σε έρευνες στην περιοχή της Κρήτης, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε πως δεν θα διενεργήσουν οτιδήποτε στον συγκεκριμένο χώρο τους επόμενους τρεις μήνες. Προφανώς και δεν είπε ψέματα. Η Τουρκία εξήγγειλε έρευνες σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, κοντά στο Καστελόριζο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, Ελλάδα και Κύπρος στρέφονται προς τη Γαλλία. Τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζονται από τις τουρκικές κινήσεις, ενώ η προσοχή του Παρισιού, σε αυτή τη φάση, είναι πρωτίστως στα όσα διαδραματίζονται στη Λιβύη. Από τις συζητήσεις Μακρόν και Αναστασιάδη, την περασμένη Πέμπτη στο Παρίσι, προκύπτει ότι έχουν αποφασιστεί μια σειρά από ενέργειες και δράσεις.

Πηγή: philenews.com