Στις θέσεις τους παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις

314

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) για το ενδεχόμενο απόπλου του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις» από την Αττάλεια προς τη θαλάσσια έκταση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει δεσμευτεί για σεισμικές έρευνες. Μια μικρής κλίμακας αναδιάταξη των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, την Πέμπτη και την Παρασκευή, αποδίδεται εν μέρει στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν μέχρι χθες πρωί, αλλά κυρίως σε ελιγμούς του τουρκικού ναυτικού, ώστε να κρατάει σε εγρήγορση το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.).

Παρά τη γενική ηρεμία, οι Ε.Δ., και κατά κύριο λόγο το Π.Ν., δεν αφήνουν τις θέσεις που έχουν λάβει τις προηγούμενες ημέρες, παρακολουθώντας τις τουρκικές κινήσεις. Αν και χθες η ηγεσία της γειτονικής χώρας ήταν απορροφημένη από το θέαμα που οργανώθηκε με επίκεντρο την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού και τα πολεμικά μηνύματα τα οποία μεταδόθηκαν από εκεί, η Άγκυρα εξέφρασε την ενόχλησή της για τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ιδίως μετά την ανάρτησή τους και στα ελληνικά.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Μακρόν «άκυρες» και τις απειλές επιβολής κυρώσεων «κενές». «Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να τηρεί αλαζονική στάση και να ασκήσει πιο λογική πολιτική», δήλωσε ο κ. Ακσόι, κατηγορώντας το Παρίσι ότι «υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, τους τρομοκράτες στη Συρία και όσους νομίζουν ότι “εγώ είμαι το μόνο αφεντικό εδώ” στην Ανατολική Μεσόγειο». Στο παρασκήνιο, πάντως, οι επαφές ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Άγκυρα συνεχίζονται, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ. Σε πρόσφατη συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον απόηχο των NAVTEX, συμφώνησαν να συναντηθούν πριν από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (Gymnich) στα τέλη Αυγούστου, αλλά και να συνεργαστούν στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι η κατάσταση με την Τουρκία βαίνει προς αποκλιμάκωση. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Διακόπουλος είπε ότι «δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο. Δεν είναι εύκολο να κάνεις bullying στην Ελλάδα». Επιπλέον, πρόσθεσε: «Τείνει προς αποκλιμάκωση η κατάσταση και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι πάει να κλιμακωθεί. Οσο θα υπάρχει στόλος στο Αιγαίο εμείς θα είμαστε παρόντες».

Σύμφωνα με τον κ. Διακόπουλο, η πρόσφατη συνάντηση του προεδρικού εκπροσώπου Ιμπραήμ Καλίν και της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή ήταν σωτήρια. Ο κ. Διακόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να βρει ένα modus vivendi με την Τουρκία, λέγοντας ότι «σαφώς και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε. Εμείς έχουμε θέσει τους όρους και έχουμε πει ότι δεν συζητάμε υπό πίεση και εξαναγκασμό. Η Τουρκία θέλει να μας οδηγήσει σε ένα επεισόδιο και να συζητήσουμε υπό πίεση».

kathimerini.gr