Ιστορική πρόκληση: Η προσευχή του Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά -Εψαλε απόσπασμα από το Κοράνι (βίντεο)

362

HiΧιλιάδες πιστοί συμμετείχαν σήμερα, παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη προσευχή, εντός και πέριξ της Αγίας Σοφίας, από την μετατροπή της σε τζαμί.

 

Η τελετή ξεκίνησε με ανάγνωση στίχων του κορανίου από τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό.

Ο Τούρκος πρόεδρος, φορώντας μάσκα, έφτασε στην Αγία Σοφία λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Και αφού γονάτισε στα ειδικά χαλιά που έχουν τοποθετηθεί, προσευχήθηκε και ο ίδιος, ενώ όπως φάνηκε λίγο αργότερα κατά τη ζωντανή μετάδοση των πλάνων μέσα από την Αγιά Σοφιά, η τελετή ξεκίνησε με ανάγνωση στίχων του κορανίου από τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στη συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό.

Ήδη από το πρωί, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από την Αγιά Σοφιά, για να πάρει μέρος στη «φιέστα» του Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι η Αγιά Σοφιά λειτουργούσε επί 86 χρόνια ως μουσείο. Στις 10 Ιουλίου ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου. Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Αμέσως και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση, ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, ενώ αφαιρέθηκαν οι πινακίδες του υπουργείου Πολιτισμού και στην είσοδο της Αγιάς Σοφιάς τοποθετήθηκε πινακίδα που αναγράφει πλέον «Μεγάλο Τζαμί», ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκεται αναρτημένη και η τουρκική σημαία.

Σήμερα, 24 Ιουλίου, η Αγιά Σοφιά άνοιξε για να λειτουργήσει ως τζαμί. Οι χώροι για τους πιστούς άνοιξαν στις 10:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος, ενώ λήφθηκαν, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μέτρα. Ειδικότερα, υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ γίνεται έλεγχος σε 11 διαφορετικά σημεία. Επίσης, οι πιστοί έχουν μαζί τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19.

Εξαιτίας της πανδημίας, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι το πολύ χίλιοι πιστοί θα μπορούσαν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού. Όμως, πολύ περισσότεροι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν στους εξωτερικούς χώρους.

Λόγω της συρροής πιστών, πολλοί από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκες, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε πριν από το μεσημέρι ότι όλοι οι χώροι πέριξ της Αγίας Σοφίας ήταν γεμάτοι.

Σε ένδειξη του χάους που επικράτησε, δεκάδες άνθρωποι παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό για να τρέξουν προς την Αγία Σοφία, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr