Οι σινεφίλ  αγκάλιασαν την πρεμιέρα των προβολών «Θερινό Σινεμά στην Πόλη»  

498

Θερμά και συνεχή χειροκροτήματα του κοινού ακούστηκαν πριν και μετά την προβολή της κλασικής και πολυβραβευμένης ταινίας «Καζαμπλάνκα» που παρουσιάστηκε στο θεατράκι του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης, το βράδυ της Τρίτης 21/7/2020.

Ήταν η πρώτη μιας σειράς οκτώ ταινιών του προγράμματος κινηματογραφικών προβολών που οργάνωσε και παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού του Δ.Κατερίνης (ΟΠΠΑΠ) σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης. Στο πλαίσιο του «ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» – «Συντροφιά με τα Αστέρια», η προβολή αυτών των ταινιών προγραμματίστηκε για το δεκαπενθήμερο  από 21 Ιουλίου έως τις 06 Αυγούστου, με δωρεάν είσοδο.

Η «Καζαμπλάνκα» δικαίως καταχειροκροτήθηκε αφού είναι ένα κινηματογραφικό αριστούργημα από κάθε άποψη (υπόθεσης, σκηνοθεσίας, ερμηνειών πρωταγωνιστών, μουσικής κλπ). Είναι μια από τις θρυλικότερες και δημοφιλέστερες ταινίες όλων των εποχών παρότι γυρίστηκε το 1942 σε ασπρόμαυρο φιλμ και με τα πενιχρά μέσα εκείνης της εποχής. Πρόκειται για ένα ρομαντικό δράμα που τοποθετείται στην εποχή του β’ παγκοσμίου πολέμου και που επίσημα προβλήθηκε τον Ιανουάριο του 1943. Στην ταινία, που σκηνοθέτησε ο Μάικλ Κερτίζ, πρωταγωνιστούν ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν και ο Πολ Χένριντ.

Νίκος Τσιαμπέρας : Το Θερινό Σινεμά θέλουμε να γίνει θεσμός στην πόλη

Πριν την έναρξη της προβολής, ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ, Νίκος Τσιαμπέρας, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου, Κώστα Κουκοδήμου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Οργανισμός Πολιτισμού του Δ.Κατερίνης επιδιώκει να γίνει θεσμός αυτή η διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουμε, κάθε χρόνο, να έχουμε τη δυνατότητα να ζούμε το θερινό σινεμά στην πόλη, κάτω από τα αστέρια».

Ανακοίνωσε επίσης ότι το θερινό σινεμά στην πόλη μεταφέρεται, από του χρόνου, στην ταράτσα του Δημαρχείου Κατερίνης και διαβεβαίωσε ότι με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα είναι ένας κινηματογράφος ρετρό. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι, από τον επόμενο χειμώνα, κινηματογραφικές προβολές θα γίνονται και κατά τη χειμερινή περίοδο στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Κατερίνης, που θα έχει, μέχρι τότε, ολοκληρωθεί. Τέλος, ευχαρίστησε την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης για τη συνεργασία της με τον ΟΠΠΑΠ.

Αθηνά Κοκόγια: Οκτώ ταινίες που μας δίνουν την αίσθηση της μαγείας των κινούμενων εικόνων

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Κατερίνης, Αθηνά Κοκόγια, αναφερόμενη στις οκτώ ταινίες που φέτος επιλέχθηκαν για να προβληθούν, είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για «ταινίες που μας έδωσαν και εξακολουθούν να μας δίνουν τη γεύση και την αίσθηση της μαγείας των κινούμενων εικόνων. Είναι ταινίες που ταυτόχρονα μας δίνουν την εικόνα του τι σημαίνει κινηματογράφος, το πώς εξελίχθηκε αυτή η μοναδική τέχνη και το γιατί εξακολουθεί να παραμένει μια τέχνη θαυμάσια και ανυπέρβλητη η οποία συνδυάζει, με τον καλύτερο και πιο ελκυστικό τρόπο, όλες τις άλλες τέχνες που προηγήθηκαν».

Η επόμενη ταινία: «ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΟΤΟΡΙΟΥΣ».

Η επόμενη προβολή είναι απόψε Τετάρτη  22  Ιουλίου 2020, στο θεατράκι του Δημοτικού Πάρκου, στις 9.30, με είσοδο ελεύθερη. Η ταινία που θα προβληθεί έχει τίτλο «Υπόθεση Νοτόριους (1946)» και είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 12 ετών. Η σκηνοθεσία είναι του Άλφρεντ Χίτσκοκ ενώ πρωταγωνιστούν οι Κάρι Γκραντ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Αλέξης Μινωτής.