Τσίπρας για τουρκική NAVTEX: Αναμένω από την κυβέρνηση να αποτρέψει απόπειρα έρευνας σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

358

«Το ελάχιστο που αναμένω από την κυβέρνηση είναι σε περίπτωση απόπειρας έρευνας σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που είναι έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στην Κουμουνδούρου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχα, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, με τον τομεάρχη της ΚΟ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Θ. Δρίτσα, τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά και τον διπλωματικό του σύμβουλο, Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν η διαρκής κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο πριν όσο και αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και η NAVTEX που εξέδωσε σήμερα η γειτονική χώρα για έρευνες του «URUC REIS» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Τσίπρας σημείωσε στους συνεργάτες του: «Μετά την πλήρη διπλωματική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής, το ελάχιστο που περιμένω από την κυβέρνηση είναι, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018».

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2018 η Ελλάδα με τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» απέτρεψε τουρκικό πλοίο από το να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μετά την σύσκεψη ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Θοδωρής Δρίτσας ζήτησαν ενημέρωση για την κατάσταση από τους Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο αντιστοίχα.

Επίθεση από Τσίπρα σε Μητσοτάκη
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε νωρίτερα σήμερα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό με φόντο τα ελληνοτουρκικά, χαρακτηρίζοντάς τον «κομπάρσο των διπλωματικών εξελίξεων» και τονίζοντας ότι «στοιχίζει ακριβά η αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Όχι μόνο δεν τίθεται ζήτημα κυρώσεων, και μάλιστα ισχυρών, όπως διατυμπάνιζε εδώ και έναν μήνα, αλλά το θέμα δεν συζητείται καν στη Σύνοδο. Και ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται να παρακαλάει τους εταίρους μας να συζητηθεί σε κάποια επόμενη σύνοδο. Αποδεικνύεται έτσι ότι στοιχίζει ακριβά η αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προετοιμάσει το έδαφος όλο το προηγούμενο διάστημα. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, να μην το πληρώσουμε ακριβότερα στο άμεσο μέλλον», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Πηγή: iefimerida.gr