Κοροναϊός: Αισιόδοξοι οι ερευνητές από τα αποτελέσματα πρώτης φάσης του εμβολίου της Οξφόρδης

979

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, κάνουν λόγο για πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, μετά την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου που αναπτύσσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

“Χρησιμοποιούμε μονή και διπλή δόση του εμβολίου”, είπε ο Hill. “Φαίνεται ότι και οι δύο δίνουν χρήσιμες ανοσολογικές αντιδράσεις παρόλο που μετά από δύο δόσεις βλέπουμε ισχυρότερες ανοσολογικές αντιδράσεις”.

Το πιθανό εμβόλιο από την Οξφόρδη είναι ένα από τα τουλάχιστον 100 που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο για την Covid-19, η οποία έχει μολύνει περισσότερους από 14 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και σκότωσε τουλάχιστον 606.206, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Τουλάχιστον 23 από αυτά βρίσκονται ήδη υπό δοκιμή σε ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε πολλά υποσχόμενα  δεδομένα σχετικά με την πιθανή δοκιμή εμβολίου για κορανοϊό, λέγοντας ότι το εμβόλιο δημιούργησε μια “ισχυρή” ανοσοαπόκριση. Αυτή η δοκιμή περιελάμβανε 45 υγιείς συμμετέχοντες και διεξήχθη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Η AstraZeneca συνεργάζεται με βιομηχανικούς εταίρους για την παραγωγή και διανομή 2 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Οξφόρδης, ανέφερε τον  Ιούνιο.

Η φαρμακευτική αυξάνει την παραγωγή, ενώ οι δοκιμές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, έτσι ώστε το εμβόλιο να μπορεί να διανεμηθεί δημοσίως το συντομότερο δυνατό, εάν λειτουργεί, σύμφωνα με τον Richard Hatchett, CEO του Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, ο οποίος συνεργάζεται με την AstraZeneca για την παραγωγή του φαρμάκου.

Ενώ τα δεδομένα της Οξφόρδης είναι πολλά υποσχόμενα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς ανταποκρίνεται το ανθρώπινο σώμα μόλις μολυνθεί από τον ιό. Οι απαντήσεις, λένε, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας διάδοσης στο κοινό.

Ένα κρίσιμο ερώτημα μεταξύ των επιστημόνων είναι αν τα αντισώματα που παράγονται ως απάντηση στην Covid-19 προσφέρουν προστασία έναντι της μόλυνσης ξανά.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα αντισώματα παρέχουν κάποιο βαθμό προστασίας από την Covid-19, αλλά δεν μπορούν να το πουν αυτό οριστικά ακόμη. Δεν έχει μελετηθεί σε βάθος ο ιός και ορισμένοι ασθενείς φαίνεται να έχουν μολυνθεί ξανά μετά την ανάρρωση από την Covid-19.

Δυνατή έως τον Σεπτέμβριο η παραγωγή 1 εκατ. δόσεων του εμβολίου

Οι αρχικές εκτιμήσεις για την παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων του πειραματικού εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της COVID-19 έως τον Σεπτέμβριο μπορεί να είναι συντηρητικές καθώς η παραγωγή του εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορεί να ολοκληρωθούν οι δοκιμές τελικού σταδίου, δήλωσε σήμερα ερευνητής.

“Μπορεί να παρασκευαστούν ένα εκατομμύριο δόσεις έως τον Σεπτέμβριο: αυτό μοιάζει με μια εν πολλοίς συντηρητική εκτίμηση, λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα του τι συμβαίνει”, δήλωσε ο ‘Αντριαν Χιλ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναφερόμενος στην ικανότητα παραγωγής του εταίρου, της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca.

“Σίγουρα θα υπάρχουν ένα εκατομμύριο δόσεις γύρω στον Σεπτέμβριο. Αυτό που είναι λιγότερο προβλέψιμο από το μέγεθος της παραγωγής είναι πόσο συχνά θα εμφανίζονται κρούσματα της ασθένειας, συνεπώς πότε θα υπάρξει ένα τέλος”.

Πρόσθεσε ότι πιθανόν οι δόσεις του εμβολίου να είναι διαθέσιμες έως το τέλος του έτους.

Η AstraZeneca κλίνει προς τη στρατηγική των δύο δόσεων του εμβολίου

Η AstraZeneca σκοπεύει να εξετάσει δύο υψηλές δόσεις του πειραματικού της εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού στις δοκιμές τελικού σταδίου παρά να εστιάσει στην έγκριση για μονές ή χαμηλότερες δόσεις του εμβολίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ‘Ερευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της εταιρίας.

“Τώρα, το ασφαλές είναι να πάμε με δύο δόσεις, και τότε θα αρχίσουμε να διερευνούμε τις μονές δόσεις ή τις χαμηλότερες δόσεις”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της AstraZeneca στον τομέα των Βιοφαρμάκων.

Ο Τζόνσον συγχαίρει τους επιστήμονες της Οξφόρδης και της AstraZeneca για το εμβόλιο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε “πολύ θετικά νέα” τα στοιχεία από την κλινική δοκιμή του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ανακοινώθηκαν σήμερα.

“Αυτά είναι πολύ θετικά νέα. Ένα τεράστιο μπράβο στους λαμπρούς, παγκοσμίως κορυφαίους επιστήμονες και ερευνητές μας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης”, έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός, δίνοντας και μια παραπομπή στη μελέτη αυτή για το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Το υποψήφιο εμβόλιο της CanSino έδειξε θετικά αποτελέσματα

Ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξε η CanSino Biologists και η στρατιωτική μονάδα ερευνών της Κίνας έδειξε ότι είναι ασφαλές και προκάλεσε ανοσοαπόκριση στους περισσότερους που το έλαβαν, δήλωσαν σήμερα ερευνητές.

Το υποψήφιο εμβόλιο της CanSino, με την επωνυμία Ad5-nCOV, είναι ένα από τα ελάχιστα εμβόλια που έχουν δείξει κάποια υποσχόμενα αποτελέσματα στις δοκιμές σε ανθρώπους και ετοιμάζονται για τις δοκιμές τελευταίου σταδίου, μαζί με προγράμματα στα οποία εμπλέκονται η Moderna, η BioNTech και η Inovio Pharmaceuticals.

Αν και το εμβόλιο της CanSino δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τις κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου, προκειμένου να εκτιμηθεί πόσο καλά λειτουργεί ώστε να εμποδίσει τη μόλυνση, έχει λάβει το πράσινο φως για να χρησιμοποιηθεί από τον στρατό της Κίνας.

Το υποψήφιο εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν ιό που αποκαλείται αδενοϊός προκειμένου να μεταφέρει γενετικό υλικό από την πρωτεΐνη του νέου κοροναϊού στο ανθρώπινο σώμα, μια μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται επίσης από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca για το δικό τους υποψήφιο εμβόλιο.

Οι ανοσοποιητικές αντιδράσεις που προκαλεί το εμβόλιο μπορούν να υπονομευθούν αν ο εμβολιασθείς έχει ήδη αναπτύξει υψηλού επιπέδου ανοσία στον αδενοϊό από μια προηγούμενη μόλυνση, ανέφεραν οι Κινέζοι ερευνητές σε μια προδημοσίευση του άρθρου.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της CanSino είναι ο φαρμακευτικός κολοσσός των ΗΠΑ Elli Lilly, σύμφωνα με τη Refinitiv data.

Θετικά αποτελέσματα από το πειραματικό εμβόλιο των BioNTech/Pfizer

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech και η φαρμακοβιομηχανία Pfizer έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το πειραματικό εμβόλιό τους για την Covid-19, τα οποία δείχνουν ότι ήταν ασφαλές και επέφερε ανοσοαπόκριση σε ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε.

Η μετοχή της BioNTech αυξήθηκε κατά 12% και της Pfizer κατά 3,6% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με την έναρξη της συνεδρίασης, μετά την ανακοίνωση αυτήν.

Περισσότερα από 150 πιθανά εμβόλια δοκιμάζονται σε όλον τον κόσμο με στόχο να ανακοπεί η πανδημία του νέου κοροναϊού. Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους γίνονται ήδη για 23 από αυτά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των εταιρειών Moderna και AstraZeneca Plc.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσεις πάντως ότι για να παραχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο χρειάζονται 12-18 μήνες.

Τα στοιχεία για το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer προέρχονται από μια δοκιμή που έγινε στη Γερμανία, σε 60 υγιείς εθελοντές. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα δεδομένα από μια αντίστοιχη δοκιμή στις ΗΠΑ. Η δεύτερη δοκιμή, αυτή της Γερμανίας, έδειξε ότι οι εθελοντές που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου παρήγαγαν αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό, παρόμοια με εκείνα της πρώτης δοκιμής.

Οι εταιρείες ανέφεραν ότι τα δεδομένα εξετάζονται από ειδικούς επιστήμονες ώστε να προχωρήσουν σε μια δημοσίευση της μελέτης τους.

Ρωσία: Εθελοντές σε δοκιμές πιθανού εμβολίου ανέπτυξαν αντισώματα

Μέλη της δεύτερης ομάδας εθελοντών που συμμετέχουν σε δοκιμές εμβολίου κατά του κοροναϊού στο στρατιωτικό νοσοκομείο Burdenko στη Μόσχα, έχουν αναπτύξει αντισώματα, όπως δήλωσε ο Σεργκέι Μπορίσεβιτς, επικεφαλής του 48ου Κεντρικού Ινστιτούτου Ερευνών Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής Προστασίας στην εφημερίδα Krasnaya Zvezda, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

“Οι δοκιμές δείχνουν ότι οι εθελοντές έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του κορονοϊού και τα συστατικά του εμβολίου είναι ασφαλή και αρκετά ανθεκτικά”, είπε.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από ειδικούς από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και το Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Gamaleya.

Ακόμη 20 εθελοντές που συμμετέχουν στις δοκιμές εμβολίου θα πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο Burdenko στις 20 Ιουλίου σήμερα. “Η δεύτερη και τελευταία ομάδα εθελοντών, η οποία αποτελείται από 20 άτομα, θα λάβει εξιτήριο σήμερα, στις 20 Ιουλίου”, είπε.

Ο Μπορίσεβιτς επεσήμανε ότι οι εμπειρογνώμονες θα αναλύσουν τα αποτελέσματα των δοκιμών και μετά από αυτό, το εμβόλιο θα υποβληθεί στη διαδικασία έγκρισης από το κράτος.

capital.gr