Τσίπρας: Διπλός κίνδυνος για τουρισμό και αναζωπύρωση της πανδημίας – Οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι για τα πανηγύρια

294

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Ζάκυνθο που περιοδεύει με αφορμή τις αλλεπάλληλες “αντιφάσεις” στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορονοϊό και τον τουρισμό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για “διπλό κίνδυνο” τόσο για τον τουρισμό που “καρκινοβατεί” όσο και για ενδεχόμενη “αναζωπύρωση της επιδημίας που είναι προ των πυλών”.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “επανεκκίνησε τον τουρισμό δίχως σχέδιο και με μεγάλο ερασιτεχνισμό” σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την προστασία απέναντι στην εξάπλωση του κορονοϊού και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εκφράζοντας τον φόβο “ότι σήμερα βρισκόμαστε απέναντι σε ένα διπλό κίνδυνο. Και ο τουρισμός καρκινοβατεί αλλά και η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι προ των πυλών”.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως “πέρα από την έλλειψη σχεδίου, η κυβέρνηση εξέπεμπψε εξαιρετικά αντιφατικά μηνύματα και με τις δράσεις της και με τις αποφάσεις της”.

“Δεν εφήρμοσε ενιαία πρωτόκολλα επιδημιολογικά σε όλες τις πύλες εισόδου” εξήγησε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας δηκτικά πως “δεν είναι διαφορετικοί οι άνθρωποι που έρχονται από τα χερσαία σύνορα από τον Προμαχώνα και διαφορετικοί αυτοί που έρχονται στα αεροδρόμια και τα λιμάνια μας”. “Η εφαρμογή ενιαίων πρωτοκόλλων στα λιμάνια στα αεροδρόμια και στα χερσαία σύνορα ήταν κάτι αυτονόητο που έπρεπε να είχε προνοήσει” πρόσθεσε, ενώ τόνισε  παράλληλα πως “έπρεπε να είχε απαιτήσει τη δυνατότητα να υπάρχει τεστ για τον κορονοϊό για κάθε επισκέπτη που έρχεται αεροπορικώς σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας από το εξωτερικό”.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για συνεχή “αντιφατικά μηνύματα προς τους πολίτες” με αφορμή τη χρήση μάσκας και τις αποφάσεις για τα πανηγύρια. “Μια βδομάδα πριν, πήραν απόφαση να άρουν την υποχρέωση μάσκας στα εμπορικά κέντρα. Χθες μας έλεγαν πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά ο νόμος που προβλέπει να φοράνε μάσκα σε κλειστό χώρο οι πολίτες. Οι αντιφάσεις αυτές ήταν συνεχείς. Πήραν απόφαση να επιτρέψουν τα πανηγύρια σε όλη τη χώρα έξω από κάθε λογική. Και πριν από λίγες ημέρες αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω την απόφαση αυτή” σημείωσε ενδεικτικά ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας πως “φοβάμαι ότι για τα πανηγύρια είναι η ίδια η κυβέρνηση και οι αποφάσεις της”.

Παράλληλα, στηλίτευσε την απουσία των υπουργών Τουρισμού και Υγείας από τη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη για την αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού εν μέσω τουριστικής περιόδου, σημειώνοντας πως “χθες ο πρωθυπουργός κάλεσε διυπουργική επιτροπή να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την αναζωπύρωση της επιδημίας εν μέσω τουριστικής περιόδου και από την σύσκεψη των υπουργών του έλειπε ο αρμόδιος υπουργός τουρισμού και ο υπουργός υγείας”.

“Δεν ξέρω αν τους έχει ήδη απολύσει” σχολίασε δηκτικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός “έχει  ανακοινώσει ανασχηματισμό εδώ και ενάμιση μήνα δεν προχωράει ίσως επειδή από κάποιον εκβιάζεται”.

“Στα δύο πιο κρίσιμα υπουργεία, σε κάθε περίπτωση, τόσο η δημόσια υγεία όσο και ο τουρισμός, δεν μπορεί να είναι πεδίο ερασιτεχνισμών και προχειρότητας. Και επιτέλους η κυβέρνηση και ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην επιρρίπτει τις ευθύνες διαρκώς στους πολίτες. Οι πολίτες στάθηκαν εξαιρετικά υπεύθυνοι σε αυτή την κρίση. Τώρα ήρθε η ώρα να δείξει και η κυβέρνηση υπευθυνότητα” κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

capital.gr