Επίθεση με βιτριόλι: Η Ιωάννα είναι μαχήτρια – Τι αποκάλυψε η γιατρός της

202

Αυτό που βιώνει είναι εφιαλτικό. Το σωματικό και ψυχολογικό της τραύμα είναι βαθύ και επώδυνο. Ήταν ένας άνθρωπος δυνατός και όμορφος και βρέθηκε να είναι καμένος από επίθεση. Είναι πολύ σκληρό. Όμως η Ιωάννα είναι έξυπνη και συνεργάσιμη. Είναι μαχήτρια. Παλεύει καθημερινά, θέλει να πάει καλά. Είναι από τους πιο δυνατούς ασθενείς…. Με τα λόγια αυτά η διευθύντρια του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του Θριασίου, Μαρία Καλοφώνου, περιγράφει στη Realnews τον μαραθώνιο αγώνα που δίνει εδώ και σχεδόν δυο μήνες η 34χρονη Ιωάννα, θύμα της πρωτοφανούς επίθεσης με βιτριόλι.

Οι δυο γυναίκες, θύμα και θεράπουσα ιατρός, δίνουν καθημερινά μια σκληρή μάχη, επιστρατεύοντας η μία όλα τα αποθέματα αντοχής και σθένους που μπορεί να ανασύρει ένας άνθρωπος από τα βάθη της ψυχής του και η άλλη τα “όπλα” που της παρέχουν η επιστήμη, η γνώση και η πολύχρονη εμπειρία σε βαριάς μορφής εγκαύματα.

Καθημερινά, κοντά στην Ιωάννα βρίσκεται ψυχολόγος ενώ δίπλα της χωρίς να φεύγει λεπτό από το πλευρό της βρίσκεται η μητέρα της που έχει συγκινήσει το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής με την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετωπίζει το κακό που χτύπησε την οικογένειά της.

Τα χειρουργεία

Όπως εξηγεί η Μ. Καλοφώνου, “μέχρι στιγμής έχουν γίνει στην Ιωάννα πέντε μεγάλα χειρουργεία ενώ θα πραγματοποιηθούν ακόμα δυο-τρία, επίσης μεγάλα, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση. Αυτή αφορά την αφαίρεση των εγκαυματικών επιφανειών και την κάλυψή τους με υγιή ιστό, δηλαδή ουσιαστικά να κλείσουν τα τραύματα. Απλά πρέπει να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ένα καλό υπόβαθρο για να μπορέσουμε να δουλέψουμε στη συνέχεια με περισσότερες λεπτομέρειες. Ένα τραύμα τέτοιου μεγέθους θα μπορούσε να κλείσει με δυο χειρουργεία, εμείς όμως θα το πάμε πιο σταδιακά, γιατί θέλουμε να έχουμε ένα θετικό υπόβαθρο για καλύτερη αισθητική αποκατάσταση”.

Μέχρι στιγμής, οι ρυθμοί ήταν ένα χειρουργείο ανά εβδομάδα, αλλά αυτές τις ημέρες γίνεται μια παύση προκειμένου να ξεκουραστεί η ασθενής, καθώς η διαδικασία είναι εξαντλητική. “Όταν θα έχουμε κλείσει το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκαυμάτων, η Ιωάννα θα πάει σπίτι της. Όμως μετά θα ξανάρθει για τη δεύτερη φάση, η οποία περιλαμβάνει διορθωτικές επεμβάσεις και ίσως κάποια μοσχεύματα ακόμα”, ανέφερε η Μ. Καλοφώνου.

Η Ιωάννα ανταποκρίθηκε αμέσως στις οδηγίες των ιατρών, σηκώθηκε από την πρώτη μέρα, περπατά στο διάδρομο της μονάδας με τη μητέρα της, δείχνει κουρασμένη αλλά ταυτόχρονα δυνατή. “Τη βλέπω καθημερινά, έχουμε ζήσει πολλές δύσκολες στιγμές. Δεν έχει δει τον εαυτό της ακόμα, το έχουμε συμφωνήσει αυτό. Έχει επιδέσμους, την προστατεύουμε. Το ξέρει και η ίδια πως δεν έφτασε ακόμα η στιγμή να δει την Ιωάννα. Αυτό θα γίνει σταδιακά γιατί η εικόνα θα φτιάξει, δεν θα είναι αυτή που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Απλά δεν έχει έρθει ακόμα η στιγμή”, αναφέρει η διευθύντρια του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του Θριασίου. Η ίδια δεν έχει ζητήσει να έχει επαφή με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάτι που ούτε η Μ. Καλοφώνου θέλει. Η Ιωάννα δεν διαβάζει και δεν μπαίνει στο ίντερνετ. “Η ασθενής γνωρίζει ότι θα έχει δυσκολίες, ότι έχει χαθεί ένα κομμάτι που δεν αναπληρώνεται. Θα έχει να αντιμετωπίσει διορθωτικές επεμβάσεις, προστασία με κρέμες, θεραπείες. Θα περάσει δύσκολα η κοπέλα αλλά είναι δυνατή και δίπλα της έχει μια αξιέπαινη μητέρα που με έχει συγκινήσει…” προσθέτει η Μ. Καλοφώνου.

Έρευνες

«Η ανάκριση συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες θα υποβάλουμε αίτημα στον ανακριτή προκειμένου να ενημερωθούμε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες για τον υπολογιστή και το κινητό της κατηγορουμένης, επιδιώκοντας να βοηθήσουμε την έρευνα για το πού προμηθεύτηκε το καυστικό υγρό και τα μέσα παρακολούθησης η δράστις», τονίζει στην «R» ο συνήγορος της Ιωάννας, Απόστολος Λύτρας.

Πηγή: real.gr