Κ. Μητσοτάκης: Η επιλογή της Τουρκίας επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά και με την ΕΕ

292

Για μια επιλογή “που επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία”, αλλά και τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση  κάνει λόγο στη δήλωση του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της απόφασης Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

“Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά”, τονίζει, στη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός.

“Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση”, επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934, με υπογραφή Μουσταφά Κεμάλ, η οποία μετέτρεπε την Αγιά Σοφιά σε μουσείο. Λίγη ώρα αργότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα, επικυρώνοντας τη δικαστική απόφαση και ανακοινώντάς το στο Twitter. Μετά από αυτό και ενώ από τους μιναρέδες της Αγιάς Σοφιάς άρχισε μετά από πολλά χρόνια να ακούγεται κάλεσμα για προσευχή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό, λέγοντας ότι η πρώτη προσευχή θα γίνει στις 24 Ιουλίου και διακηρύσσοντας σε όλους ότι όπως ο Μωάμεθ Β’ “έσωσε” την Αγιά Σοφιά, έτσι και σήμερα “τα εγγόνια” του την “έσωσαν ξανά, μετατρέποντάς τη σε τζαμί”.

Μαζεύουν υπογραφές οι ευρωβουλευτές της ΝΔ για να σώσουν την Αγιά Σοφιά

Υπογραφές μαζί με ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη-μέλη και πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πλην της ακροδεξιάς, συλλέγουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Κ.Ο του ΕΛΚ και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για να απευθύνουν επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ και τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ προκειμένου να αναληφθεί η απαραίτητη δράση για τη διάσωση της Αγιάς Σοφιάς, ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η επιστολή έχει ήδη τις υπογραφές των: Στέλιου Κυμπουρόπουλου, Μαρίας Σπυράκη, Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Γιώργου Κύρτσου.

Οι ευρωβουλευτές έχουν τη δυνατότητα να προσυπογράψουν την επιστολή έως την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και η Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους.

capital.gr