“Τζαμί” και επισήμως η Αγιά Σοφιά – Ο Ερντογάν υπέγραψε σχετικό προεδρικό διάταγμα

544

Την επαναλειτουργία της εμβληματικής εκκλησίας της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη ως ισλαμικού τεμένους, μετά από 86 χρόνια, επικύρωσε την Παρασκευή το απόγευμα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με προεδρικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε.

Μάλιστα για να δείξει το μεγαλειώδες της πράξης, ο Ερντογάν ανήρτησε στο Twitter το διάταγμα με την υπογραφή του και με μία απλή φράση: “καλορίζικη”.

Το διάταγμα υπεγράφη λίγα λεπτά μετά την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας) που ακύρωνε κυβερνητικό διάταγμα της εποχής του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (1934) που την μετέτρεπε σε μουσείο.

Όπως ανακοίνωσε, πλέον το τζαμί, θα υπάγεται στην Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, το διαβόητο Diyanet, που είναι υπεύθυνο για κάθε είδους προσπάθεια “αποκοσμικοποίησης” της Τουρκίας και δρα ως συντονιστής κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο. “Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή”, ανέφερε ο Ερντογάν στην ανακοίνωση.

Λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: “Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει”.

Το ισλαμoσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του οποίου ηγείται ο Ταγίπ Ερντογάν ενέτεινε τις κινήσεις για να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τακτικός λατρευτικός χώρος μετά και το σόου στα τέλη Μαΐου, όταν κατά την επέτειο Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, διαβάστηκε εδάφιο από το Κοράνι, μέσα στον ναό.

Οι εκκλήσεις του Ερντογάν να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί έχουν τύχει σφοδρών αντιδράσεων και εκκλήσεων υπέρ του αντιθέτου από χριστιανικές προσωπικότητες, ορθόδοξες χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς και κορυφαίους πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, οι οποίοι σημειώνουν ότι η κίνηση θα προκαλέσει θρησκευτικές εντάσεις.

Η εν λόγω απόφαση είναι και για άλλον έναν λόγο σημαντική, καθώς πρόκειται περί ακύρωσης διατάγματος της εποχής του Κεμάλ Ατατούρκ, του οποίου η υπογραφή μετέτρεψε το νυν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, σε μουσείο, το 1934 ως μέρος των κοσμικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

capital.gr