Ιατρικό θαύμα στην Ιταλία: Διαχώρισαν με πρωτοποριακές επεμβάσεις σιαμαία ενωμένα στο κεφάλι [βίντεο]

176

Έτοιμα να ζήσουν πλέον μια φυσιολογική ζωή είναι τα σιαμαία κοριτσάκια ηλικίας δύο ετών, που διαχωρίστηκαν με επιτυχία σε νοσοκομείο της Ρώμης.

Oι δίδυμες Ερβίνα και Πρεφίνα γεννήθηκαν ενωμένες στο κεφάλι, τον αυχένα και μοιράζονταν το μεγαλύτερο μέρος του φλεβικού συστήματος σε μια σπάνια πάθηση, που ονομάζεται «craniopagus» και η περίπτωσή τους είναι μία στις δύο εκατομμύρια γεννήσεις. Αλλά οι χειρουργοί δεν έκαναν πίσω μπροστά στις δυσκολίες.

Μια ομάδα 30 γιατρών και νοσοκόμων κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες επί 18 ολόκληρες ώρες στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Bambin Gesu του Βατικανού στις 5 Ιουνίου. Ήταν η τελευταία από τρεις περίπλοκες επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν τα σιαμία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο. «Έναν μήνα μετά τον τελικό τους διαχωρισμό τα δίδυμα είναι καλά», πρόσθεσε. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ακόμη υπαρκτός, λόγος για τον οποίο τα δύο κοριτσάκια θα φορούν προστατευτικό κράνος για κάποιους μήνες.

Τα σιαμαία από το Μπάνγκουι της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας ήρθαν στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο του 2018. Τα είχε γνωρίσει η πρόεδρος του νοσοκομείου, Μαριέλα Ένοκ, στην πατρίδα τους μαζί με τη μητέρα τους και προσφέρθηκε να βοηθήσει. Οι εξετάσεις στην Ιταλία έδειξαν ότι τα σιαμαία ήταν υγιή, αλλά η καρδιά του ενός κουραζόταν περισσότερο για να διατηρεί τη φυσιολογική ισορροπία των οργάνων αμφοτέρων. Με τις επεμβάσεις αποκαταστάθηκαν τα ανεξάρτητα φλεβικά τους συστήματα, ενώ στην τελευταία εγχείρηση διαχωρίστηκαν τα οστά και τα κρανία.

Σ’ ολόκληρη τη διαδικασία ενεπλάκησαν νευροχειρουργοί, αναισθησιολόγοι, νευροραδιολόγοι, πλαστικοί χειρουργοί, μηχανικοί και φυσικοθεραπευτές ενώ επιστρατεύτηκε και η νέα τεχνολογία με τρισδιάστατη αναπαράσταση του κρανίου των δυο μικρών σιαμαίων. «Ήταν μια συναρπαστική στιγμή, μια φανταστική, ανεπανάληπτη εμπειρία. Ήταν ένας πολύ φιλόδοξος στόχος και κάναμε τα πάντα για να τον πετύχουμε, με πάθος, αισιοδοξία και χαρά»», δήλωσε ο Κάρλο Μάρας, επικεφαλής της νευροχειρουργικής στο εν λόγω νοσοκομείο. Εγχειρήσεις διαχωρισμού σιαμαίων ενωμένων στο κεφάλι έχουν γίνει και στο παρελθόν, αλλά τα περισσότερα ήταν ενωμένα στην κορυφή.

Πηγή: iefimerida.gr