Τουρκικά ΜΜΕ: Πλησιάζει η μέρα που η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει ως τζαμί

357

Λίγες ημέρες έμειναν πριν την ιστορική απόφαση που θα μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος, λέει σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει βάλει κάθε ελεγχόμενο ιδιοκτήτη εφημερίδας στη χώρα, προπαγανδίσει και πιέσει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, προς μία απόφαση, που θα του επιτρέψει να γραφτεί με χρυσά γράμματα στη θρησκευτική ιστορία της Τουρκίας και να γράψει μία ακόμα σελίδα στη νεο-οθωμανοποίησή της.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Yeni Şsafak”, η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ενδέχεται να μην ανακοινωθεί την Πέμπτη, όταν και αναμένεται να παρθεί, αλλά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σε περίπτωση αλλαγής του καθεστώτος, το περιθώριο για την εκτέλεση της απόφασης είναι 30 ημέρες από την έκδοσή της.

“Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία. Ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό έθνος περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020, την Πέμπτη. Στις 15 Ιουλίου δεκάδες χιλιάδες ετοιμάζονται να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία”, αναφέρεται από το πρακτορείο Anadolu.

Μαζεύουν υπογραφές για να την κάνουν τζαμί

Από την άλλη εκστρατεία σε 55 επαρχίες της Τουρκίας πραγματοποιούν μη κυβερνητικές οργανώσεις ώστε η Αγία Σοφία να γίνει τζαμί, έχοντας μαζέψει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται, 20.000 υπογραφές.

Ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής μας χώρας, Φατίχ Ντονμέζ, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις, μιλώντας για γεωτρήσεις στα σύνορα της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

“Σκοπεύουμε να κάνουμε τη δουλειά μας εκεί μαζί με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης. Έχουμε προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο στο παρελθόν. Εν τω μεταξύ, μπορεί να υπάρξουν διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες με τις οποίες μπορούμε να δράσουμε από κοινού” ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατιχ Ντονμέζ.

capital.gr