Λίνα Μενδώνη: Σε γραπτή απολογία κλήθηκε ο υπάλληλος του υπ. Πολιτισμού που καταφέρθηκε προσβλητικά εναντίον της στο Facebook

526

Σε γραπτή απολογία κλήθηκε, από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υπάλληλός του ο οποίος καταφέρθηκε λεκτικά εναντίον της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, μέσω δημόσιας ανάρτησής του στο Facebook, με αφορμή μια διαφωνία σχετικά με τα έργα που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων, στην Καβάλα.

Το περιστατικό έλαβε χώρο το Σαββατοκύριακο κατά την διάρκεια της Λίνας Μενδώνη στην Καβάλα όπου βρέθηκε προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των έργων στον σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Ένα από αυτά τα έργα αφορά στην αναστήλωση του Μνημείου της Βασιλικής Β’. Ο προϊστάμενος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της τοπικής Εφορίας, Μιχάλης Λυχούνας, εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις του, ενώπιον όλων των παρευρισκόμενων, σχετικά με την μελέτη αναστήλωσης. Τα πνεύματα, καθώς φαίνεται, οξύνθηκαν με αποτέλεσμα να προσκληθεί ένα φραστικό επεισόδιο.

Ο κ. Λυχούνας επέλεξε να δημοσιοποιήσει το περιστατικό στο Facebook χρησιμοποιώντας μάλιστα προσβλητικές εκφράσεις για την υπουργό: «Εγώ επιμένω δεν έχω δει και διαβάσει τη μελέτη! Και τότε η υπουργός με ένα ιδιόρρυθμο μείγμα γαλατικής ευγένειας και υπερχειλίζουσας τεστοστερόνης ξεσπά, ΟΧΙ ΜΑΓΚΙΕΣ ΣΕ ΜΕΝΑ! Μετά από αυτή τη νέα πίστα οικειότητας είχα δύο επιλογές. Ή να την πιάσω από το μαλλί με σοβαρό κίνδυνο να λερωθούν τα χέρια μου από τη μέτριας ποιότητας χρωμοβαφή/βερνίκι επίπλων ή να αποχωρήσω. Προτίμησα το δεύτερο. Έτσι και τα χέρια μου δε λέρωσα, και εκείνη έκανε δηλώσεις για την επιτάχυνση καταστροφής της Βασιλικής Β΄και δε γίναμε επιθεώρηση, αλλά συνεχίστηκε το μνημειακό …. δράμα!» γράφει ο χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», δήλωσε πως « ο κ. Λυχούνας με πολύ επιθετικό τρόπο μίλησε στις αρμόδιες υπαλλήλους και στα στελέχη του Υπουργείου λέγοντας ότι η μελέτη τους είναι λάθος και καταστρέφουν το μνημείο» προσθέτοντας πως «ο κ. Λυχούνας ως μέλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού μπορούσε να εκφράσει τις αντιρρήσεις του μέσω της υπηρεσίας του, δεν μπορεί όμως με έναν επιθετικό τρόπο να υποτιμά τις συναδέλφους του και ανωτέρους του στο Υπουργείο». Πρόσθεσε δε πως δεν παίρνει πίσω την φράση της «Όχι μαγκιές σε μένα».

Τελικά, πριν λίγη ώρα ανακοινώθηκε, πως ο εν λόγω υπάλληλος κλήθηκε να υποβάλλει γραπτή απολογία για την υπηρεσιακή του συμπεριφορά η οποία πρέπει να είναι σαφής και λεπτομερής, εντός προθεσμίας 5 ημερών. Η παραπάνω ενέργεια δικαιολογείται με το σκεπτικό ότι ο κ. Λυχούνας στις δηλώσεις του, στις αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στις συνεντεύξεις του, υπέπεσε στα πειθαρχικά παραπτώματα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας , τη χρήση γλώσσας έμφυλης διάκρισης κατά την άσκηση των καθηκόντων και της κακόβουλης άσκησης κριτικής των πράξεων αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και της προϊσταμένης αρχής (Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού και Υπουργού), δημοσίως, γραπτώς και προφορικώς, με σκόπιμη χρήση εν γνώσει εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με χαρακτηριστικά απρεπείς εκφράσεις.

 

protothema.gr