Αμερικανοί αστυνομικοί σκότωσαν με taser διπολικό Έλληνα στη Νέα Υόρκη – video

417

Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος του 29χρονου ομογενή Γιώργου Ζαπάντη, o οποίος το βράδυ της Κυριακής, 21 Ιουνίου 2020, υπέκυψε στο ηλεκτροσόκ από τα taser των Αμερικανών αστυνομικών, στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρει το inkefalonia.gr o Γιώργος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και είχε μία αδελφή. Ο πατέρας τους Ηλίας Ζαπάντης κατάγονταν από την Σκάλα Κεφαλληνίας και η μητέρα του Αθανασία το γένος Κουστουμπάρδη κατάγονταν από τον Πόρο και έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά την Ελευθερία και τον Γιώργο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ζαπάντης έπασχε από διπολική διαταραχή.

Τι συνέβη;

Όπως λέει η αμερικανική εφημερίδα, το τραγικό συμβάν συνέβη το βράδυ της Γιορτής του Πατέρα στο Γουάιτστόουν και έχει προκαλέσει σοκ στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και στους συμμαθητές και δασκάλους του Ημερήσιου Σχολείου “Βασίλειος Σπυρόπουλος”, από όπου αποφοίτησε ο Γιώργος.

Η αστυνομία κλήθηκε στο σπίτι του 30χρονου Γιώργου Ζαπάντη μετά από αναφορές πως ο άνδρας ήταν οπλισμένος. Μόλις έφτασαν στο σπίτι του, οι αστυνομικοί βρήκαν τον 30χρονο στο υπόγειο, ντυμένο μονομάχο, να κρατά ένα σπαθί σαμουράι. Τότε οι αστυνομικοί του είπαν να αφήσει κάτω το σπαθί.

“Πλησίασε τους αξιωματικούς με το σπαθί, και τότε εκείνοι τον χτύπησαν με το taser”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τη New York Post που επικαλείται το αστυνομικό ανακοινωθέν, ο Ζαπάντης έχασε τις αισθήσεις του, υπέστη ανακοπή καρδιάς και διακομίστηκε στο νοσοκομείο New York-Presbyterian Hospital / Queens, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο δικηγόρος και τα βίντεο

Η οικογένεια του Γιώργου Ζαπάντη ζητά τώρα απαντήσεις για τις συνθήκες με τις οποίες έφυγε από τη ζωή το παιδί τους, ενώ ο δικηγόρος τους, Γιώργος Βομβολάκης, επισημαίνει στο The Post ότι θεωρεί ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πολύ μεγάλη τάση με αποτέλεσμα το χτύπημα να είναι μοιραίο. “Αν και οι έρευνες είναι ακόμη στα αρχικά στάδια, ενδεχομένως να έχουμε ένα άλλο περιστατικό αστυνομικής βίας. Οι αστυνομικοί “χτύπησαν” επανειλημμένως τον κ. Ζαπαντή με έναν taser, το οποίο τελικά προκάλεσε το θάνατό του”, δήλωσε ο Βομβολάκης το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρβλημα διαταραχής του Ζαπάντη καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο να πανικοβλήθηκε και να προέβαλε αντίσταση κατά την διάρκεια της σύλληψης του.

Ωστόσο ο 30χρονος ήταν άοπλος την ώρα της σύλληψης του σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως το συμβάν έχει καταγράψει κάμερα.

“Τη στιγμή που τον χτύπησαν με το taser, τον είχαν υπό έλεγχο ενώ μάλιστα είχε τα χέρια του πίσω από την πλάτη του”, είπε ο δικηγόρος του επισημαίνοντας πως εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε σπαθί στα χέρια του.

Η The Post μάλιστα αποκαλύπτει πως υπάρχουν συνολικά τρία βίντεο από κάμερες που δείχνουν πως έγινε η σύλληψη που κατέληξε σε θάνατο.

Σύμφωνα με το δικηγόρο της οικογένειας η σύλληψη έγινε σε ένα στενό σοκάκι στο πλάι του σπιτιού του, κάτω από μία κόκκινη μεταλλική τέντα. Στο βίντεο φαίνεται από ψηλά ο 30χρονος ομογενής να περιβάλλεται από τέσσερις άνδρες αστυνομικούς και μία γυναίκα της υπηρεσίας. Στο ένα βίντεο ο Ζαπάντης αντιστέκεται την ώρα που οι αστυνομικοί προσπαθούν να του περάσουν χειροπέδες, ενώ σε κάποια σημεία προσπαθεί να πιαστεί και από την τέντα. Σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται στο βίντεο ο ίδιος να αποτελεί απειλή για τους αστυνομικούς, ενώ δεν διακρίνεται κάτι στα χέρια του. Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί δεν αναφέρουν ότι ο άνδρας κρατάει όπλο. “Βάλε τα χέρια πίσω στην πλάτη” του φωνάζουν στο πρώτο βίντεο.

Στο δεύτερο βίντεο το οποίο έχει διάρκεια δέκα δευτερολέπτων φαίνονται οι αστυνομικοί να φωνάζουν πιο δυνατά στον άνδρα, ενώ δείχνουν θυμωμένοι. “Πέσε κάτω, πέσε κάτω” ακούγεται, ενώ φαίνεται κάποιος τον χτυπά στον ώμο την στιγμή που ο άλλος του λέει “Θα σε χτυπήσουμε ξανά (σ.σ. με teaser) αν δεν πέσεις κάτω”. “Χτύπησε τον ξανά” λέει ένας αστυνομικός φωνάζοντας ενώ τότε ακούγεται ο ήχος και το φως του taser.

Οι γείτονες

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το greekcitytimes.com, δύο γείτονες του Ζαπάντη, ο 42χρονος Ρίκι Νομπλ και η 16χρονη κόρη του, Σακίρα, περιέγραψαν τον Γιώργο ως ένα ήσυχο παιδί, που πήγαινε στην εκκλησία και ήταν ιδιαίτερα συμπαθής στην γειτονιά του. Μάλιστα είπαν ότι τους έφερνε συχνά ελληνικό φαγητό και πρόσεχε την αδερφή του που πάσχει από σύνδρομο Down.

Τόνισαν επίσης ότι ο Έλληνας ομογενής δεν απειλούσε κανέναν με το σπαθί, όταν ο γείτονας έκανε το τηλεφώνημα στις Αρχές. Μάλιστα, σε δύο βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν, ο Ζαπάντης είναι άοπλος, όταν συλλαμβάνεται.

“Υπήρχαν στιγμές που ο Τζορτζ έλεγε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει στους αστυνομικούς, όταν τραβούσαν το πουκάμισό του” είπε η Σακίρα, όμως αυτοί του φώναξαν: “Μην παίζεις αυτό το χαρτί, κανένας δεν σε πνίγει”.

Η μητέρα του Γιώργου εξέφρασε την θλίψη της για την υπερβολική χρήση βίας, που στέρησε τελικά την ζωή του γιου της και δήλωσε απογοητευμένη που η Αστυνομία δεν φώναξε έναν ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό. “Δεν νομίζω ότι ο γιος μου έκανε λάθος. Είχε τόσο καλή καρδιά και ήταν ευγενικός με όλους” συμπλήρωσε η Αθανασία Ζαπάντη.

Στα δύο βίντεο που τραβήχτηκαν από έναν γείτονα δείχνουν τους αστυνομικούς που τραβάνε τον Ζαπάντη, καθώς παλεύουν μαζί του έξω από την πόρτα του διαμερίσματός του, με έναν αξιωματικό να φωνάζει: “Γονάτισε! Αν δεν γονατίσεις, θα σου ρίξουμε πάλι με το taser”. Τότε, ένας δεύτερος αστυνομικός ακούγεται να λέει “χτυπήστε τον ξανά!”, ενώ ο Νομπλ είπε στα όργανα της τάξης ότι ο νεαρός έχει ψυχολογικά προβλήματα. “Ήταν καλό άτομο και είπα στους αξιωματικούς ότι παίρνει φάρμακα, κάτι όμως που αυτοί αγνόησαν εντελώς, όταν τον ακινητοποιούσαν”, δήλωσε, συμπληρώνοντας: “Φώναζα στους αξιωματικούς ότι ήταν ψυχικά άρρωστος και εξακολουθούσαν να τον χτυπάνε με το taser”.

Την ίδια στιγμή, ο άνθρωπος που τηλεφώνησε στην Αστυνομία χτυπούσε παλαμάκια τα τεκταινόμενα, εδικά όταν ο Ζαπάντης κατέρρευσε δεμένος με χειροπέδες. Η μητέρα του άτυχου ομογενή είπε ότι θα φύγει από την γειτονιά και ξέσπασε σε δάκρυα μιλώντας για τον Γιώργο της, που “έσβησε” εξαιτίας ενός ανθρώπου που έμενε δίπλα και τον κατήγγειλε για οπλοφορία.

“Κλαίω γιατί δεν ήμουν εδώ για τον γιο μου τις τελευταίες στιγμές του και πέθανε με τόσο φρικτό τρόπο”, πρόσθεσε η μητέρα του. “Ήταν τα πάντα… Πέθανε χωρίς λόγο”.

“Αν τον δω, θα τον φτύσω στο πρόσωπο”, είπε η Αθανασία για τον εν λόγω γείτονα και συμπλήρωσε “θα έπρεπε να πάει στη δουλειά αύριο. Όμως τώρα θα πρέπει να τους πάρω τηλέφωνο να τους πω ότι δεν θα ξαναπάει ποτέ”.

Η NYPD ξεκίνησε έρευνα, αλλά σύμφωνα με μια προκαταρκτική έρευνα, η χρήση βίας φαίνεται να εμπίπτει στις οδηγίες του τμήματος, σύμφωνα με την New York Daily News.

capital.gr