Στην Ολλανδία ο Μακρόν – Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου για το Ταμείο Ανάκαμψης

337

Στην Ολλανδία μεταβαίνει αύριο, Τρίτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε μία προσπάθεια να καμφθεί η αντίσταση του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, σε ό,τι αφορά το πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μακρόν επιθυμεί να εγκριθεί το πακέτο βοήθειας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούλιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρούτε έχει τεθεί επικεφαλής ενός συνασπισμού χωρών του ευρωπαϊκού βορρά, οι οποίες δηλώνουν αντίθετες στην πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης που προβλέπει την έκδοση χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μεταβιβάσεις χρημάτων στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο κ. Ρούτε, ο οποίος προκρίνει οι μεταβιβάσεις να έχουν τη μορφή δανείων παρά επιχορηγήσεων, θα διοργανώσει συνάντηση με τον κ. Μακρόν στη Χάγη και ακολούθως δείπνο εργασίας, σύμφωνα με το γραφείο του Γάλλου προέδρου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκονται ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και το ταμείο ανάκαμψης.

Πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε ότι οι κ.κ. Μακρόν και Ρούτε είναι επίσης πιθανόν να συζητήσουν το ζήτημα της Air France – KLM, καθώς οι δύο χώρες ερίζουν για την επιρροή τους στον γαλλο-ολλανδικό αεροπορικό όμιλο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters