Οι κάτοικοι του Σβορώνου, της Ανδρομάχης & του Προσηλίου ενημερώνονται αύριο Δευτέρα για τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων

426

Αύριο Δευτέρα 22 Ιουνίου & ώρα 20:00 στο αμφιθέατρο του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου ο Δήμος Κατερίνης ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους συνδημότες

 

Eνημερωτική εκδήλωση για τους κατοίκους της Δ.Κ. Σβορώνου, της Ανδρομάχης και του Προσηλίου σχετικά με τις προοπτικές και τις δυνατότητες που παρέχονται μέσω του έργου “Χρήση συστημάτων Πληρώνω όσο Πετάω και Αυτόνομων Μονάδων Κομποστοποίησης για τη διαχείριση Βιοαποβλήτων σε τουριστικές περιοχές – BIOWASTE” διοργανώνει ο Δήμος Κατερίνης, αύριο  Δευτέρα 22 Ιουνίου & ώρα 20:00.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου στο Προσήλιο Σβορώνου, καθώς ο Δήμος Κατερίνης έχει αναπτύξει πιλοτικά στην περιοχή, καινοτόμο σύστημα διαλογής στην πηγή, ενώ εγκατέστησε μια κινητή μονάδα κομποστοποίησης* προ διαλεγμένων οργανικών αστικών αποβλήτων σε δημοτικό χώρο (στα όρια του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου).

Αναφερόμενος στην εκδήλωση, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος τονίζει: «Ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε τους συνδημότες μας για τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων, που εφαρμόζουμε, με επίκεντρο την κομποστοποίηση, έναν άμεσο τρόπο ανακύκλωσης. Αξιοποιούμε σύγχρονες τεχνολογίες και νέα μοντέλα στη διαχείριση αποβλήτων και διασφαλίζουμε το συμφέρον των δημοτών μας.  Βήμα βήμα, με στόχο και σχέδιο εργαζόμαστε μεθοδικά για έναν Δήμο με σεβασμό στο περιβάλλον».

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ BIOWASTE

Κύριος σκοπός του έργου BIOWASTE, στην υλοποίηση του οποίου ο Δήμος Κατερίνης είναι ο επικεφαλής εταίρος, συνιστά η ευθυγράμμιση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση αποβλήτων και συγκεκριμένα η εγκατάσταση ενός συστήματος διαχωρισμού στην Πηγή (δηλαδή κατά την παραγωγή) των οργανικών βιοαποδομήσιμων αποβλήτων (αποβλήτων κουζίνας και κήπων – πάρκων), με την επιτόπια επεξεργασία τους να διαδραματίζει σημαντικό και βασικό ρόλο.

Τι περιλαμβάνει

Στην εκδήλωση θα γίνει ενημέρωση για τις προοπτικές και τις δυνατότητες του προγράμματος από:

  • Το Δήμαρχο Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμο
  • Τον Αντιδήμαρχο Κατερίνης, Γιώργο Κυριακίδη

και θα παρουσιαστεί από εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας Enviroplan A.E.:

  • το πρόγραμμα “BIOWASTE
  • τα οφέλη του προγράμματος για το περιβάλλον
  • τα οφέλη του προγράμματος για τους δημότες
  • η διαδικασία συμμετοχής των δημοτών στο πρόγραμμα

ενώ θα αποσαφηνιστούν:

  • έννοιες όπως Χρήση συστημάτων Πληρώνω όσο Πετάω και Αυτόνομων Μονάδων Κομποστοποίησης για τη διαχείριση Βιοαποβλήτων σε τουριστικές περιοχές – BIOWASTE,
  • τα υλικά που πρέπει να συλλέγονται χωριστά προς κομποστοποίηση

Σε ποιους απευθύνεται

Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους τους κάτοικους των παραπάνω περιοχών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και να προσφέρουν ενεργά τη βοήθειά τους στο περιβάλλον.

Στους συμμετέχοντες ο Δήμος Κατερίνης θα παρέχει δωρεάν όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για την υλοποίηση του έργου (καφέ και πράσινους κάδους, κομποστοποιήσιμες σακούλες κ.λπ.), καθώς επίσης την κατάλληλη ενημέρωση/εκπαίδευση για τις απαιτήσεις και τη λειτουργία του συστήματος. Επιπλέον, και διαρκή υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, επιλύοντας οποιαδήποτε προβλήματα τυχόν προκύψουν.

Ακολούθως η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη και επιτηρούμενη από τον Δήμο. Τα οργανικά υλικά θα υφίστανται μια ειδική φυσική διεργασία μετατροπής τους σε κομπόστ, ένα φυσικό εδαφοβελτιωτικό υλικό για λίπανση του εδάφους έτοιμο για χρήση, το οποίο θα διανέμεται σε όσους συμμετέχουν στο πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 * Όπως είναι γνωστό εγκαταστάθηκε και λειτουργεί Αυτόνομος Μηχανικός Κομποστοποιητής (ΑΜΚ) και στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.