Τζιν Κένεντι: Το τέλος μιας δυναστείας

270

Ο θάνατος της 92χρονης Τζιν Κένεντι Σμιθ σφραγίζει το πέρασμα από τη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς της εμβληματικής οικογένειας που δέχτηκε σωρεία χτυπημάτων της μοίρας

Στο Μανχάταν έσβησε, ξημερώματα Τετάρτης στην Αμερική η Τζιν Κένετι Σμιθ, αδερφή του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και του Ρόμπερτ Κένεντι μεταξύ άλλων στην κατοικία της στο Μανχάταν.

Η γυναίκα που ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ιρλανδία συνομιλούσε με την ηγεσία του IRA προσπαθώντας να πετύχει κατάπαυση του πυρός στην ταραγμένη χώρα, έφυγε στα 92 της χρόνια.

Ο θάνατος της παραπέμπει στο τέλος μιας ολοκληρης γενιάς στην δυναστεία των Κένεντι, μιας οικογένειας που σφράγισε την σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.

Η Τζιν Κέννετι Σμίθ έζησε όλες τις χαρές αλλά και όλες τις τραγωδίες ή κατάρες για άλλους που χτύπησαν τους Κένεντι από την δεκαετία του ’60 μέχρι τις ημέρες μας.

Έζησε την δολοφονία του JFK και του Ρόμπερτ Κένεντι, το αυτοκινητιστικό δυστύχημα που στέρησε από τον Τέντ Κένεντι το χρίσμα για την προεδρία των ΗΠΑ, γάμους, βαφτίσεις, διαζύγια και τραγικές απώλειες όπως αυτή του ανηψιού της Τζον Κένεντι.

Ο τελευταίος χάθηκε σε ένα αεροπορικό δυστύχημα που συγκλόνισε την Αμερική, μαζί με την σύζυγο του Κάρολιν Μπεσέτ, θύμα και αυτός της κατάρας των Κένεντι.

Πολυτάραχη ιστορία     

Στις 6 του περασμένου  Απρίλη δύτες εντόπισαν και ανέσυραν το πτώμα της Μαέβ Φέιχι Κένεντι Τάουνσεντ ΜαΚίν από τα νερά του Κόλπου Τσεσαπίκι, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Η 40χρονη Μαέβ μαζί με το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά της, τον Γκίντεον, αγνοούνταν από τις 2 Απριλίου, όταν βγήκαν με ένα κανό στη θάλασσα, αναζητώντας τη μπάλα με την οποίαν έπαιζαν προηγουμένως στην παραλία.

Οι δυνατοί άνεμοι προφανώς δεν την φόβισαν και η μοίρα της σφραγίστηκε λίγο αργότερα όταν χάθηκε στην θάλασσα μαζί με τον γιο της.

Το άψυχο κορμί του 8χρονου Γκίντεον βρέθηκε έξι ημέρες μετά από την εξαφάνισή του και μαζί με την μητέρα του προστέθηκαν στην μακάβρια λιστα με τους χαμένους Κένεντι.

Πριν από την τελευταία απώλεια της Μαέβ και του γιου της που ォχτύπησεサ την αναμφίβολα πιο διάσημη οικογένεια πολιτικών της Αμερικής, υπήρξαν πολλά συμβάντα στην πολυτάραχη ιστορία της.

Υπήρξαν Κένεντι που δολοφονήθηκαν, αυτοκτόνησαν, ή κατέληξαν μετά από βαριές ασθένειες.

Αν προσθέσουμε σε αυτά αεροπορικά και αυτοκινητικά δυστυχήματα, δύο περιπτώσεις θανάτου από υπερβολική δόση ναρκωτικών, ακόμη και μία λοβοτομή, το παζλ της κατάρας των Κένεντι μοιάζει να μην συμπληρώνεται ποτέ.

Και πως να συμπληρωθεί όταν υπάρχουν ανεξιχνίαστες πτυχές σε διάφορες περιπτώσεις που αφορούν μέλη της αγίας όσο και αμαρτωλής οικογένειας, αλλά και τα σεξουαλικά σκάνδαλα που ταλάνισαν ενίοτε την δυναστεία.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει π.χ. την ακόρεστη σεξουαλική δίψα του JFK, την καυτή παράνομη σχέση του με την Μέριλιν Μονρό και άλλες, διασημες και άσημες.

Την ίδια σχεδόν διαδρομή ακολούθησε ο γιος του, ο επίσης τραγικά και πρόωρα χαμένος Τζον Φ. Κένεντι Jr.

Πριν χαθεί στο αεροπορικό δυστύχημα του 1999, φρόντισε να αποδείξει ότι ήταν άξιο τέκνο του πατέρα του με αμέτρητα one night stand και έρωτες με ημερομηνίες λήξης που είχαν πρωταγωνίστριες την Σίντι Κρόφορντ, την Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, την γοητευτική Ντάριλ Χάνα κ.α.

Οι Κένεντι μοιάζουν ως το ιδανικό παράδειγμα αυτού που αποκαλείται οικογενειακή κατάρα, πρωταγωνιστές μιας δραματικής σειράς που κορυφώνεται σταδιακά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Από τα  εννιά παιδιά που είχε ο προπάππος της Μαέβ, ο Τζόζεφ Π. Κένεντι, δύο δολοφονήθηκαν και άλλα δύο σκοτώθηκαν μέσα σε αεροσκάφη τα οποία κατέπεσαν.

Από τα εναπομείναντα πέντε, όλα πλήν ενός, έφτασαν ως το γήρας και τον φυσικό θάνατο και η Τζιν ήταν η  τελευταία επιζήσασα, που έφυγε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Η μεγαλύτερη κόρη της ォκαταραμένηςサ οικογένειας, η Ρόζμαρι Κένεντι, μπορεί να έφυγε το 2005 σε ηλικία 87 ετών, έζησε όμως το μεγαλύτερο κομάτι του βιόυ της ως πνευματικά και σωματικά ανάπηρη, εκτός του κύκλου της οικογένειας, μια ζωντανή-νεκρή ψυχή παγιδευμένη σε ένα σώμα, μετά από την λοβοτομή στον εγκέφαλο που έγινε κατ’ εντολήν του πατέρα Τζόζεφ Π. Κένεντι.

«Κάποιος εκεί πάνω δεν μας συμπαθεί»

Η σπαραχτική από πολλές απόψεις ιστορία των Κένεντι και τα όσα έχουν συμβεί στα μέκη της αναστατώνει εδώ και δεκαετίες την παγκόσμια κοινή γνώμη.
«Κάποιος εκεί πάνω δεν μας συμπαθεί» είχε δηλώσει το 1964 ο Μπόμπι Κένεντι, αδυνατώντας ίσως να εξηγήσει και ο ίδιος με άλλο τρόπο, παρά μόνο απευθυνόμενος στον Θεό, τις τραγωδίες που χτύπαγαν απανωτά, αδέρφια, ξαδέρφια και θείους του.

Θα ερχόταν δυστυχώς και η σειρά του Μπόμπι που πέντε χρόνια μετά την δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, θα πήγαινε να τον συναντήσει στους ουρανούς.

Αντίθετα με αυτόν ο μικρότερος αδελφός του, ο Τεντ επέζησε πολύ βαριά τραυματισμένος από αεροπορικό δυστύχημα και μπόρεσε να βγει ζωντανός από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Λίγα χρόνια μετά θα προκαλούσε ένα τροχαίο δυστύχημα στο οποίο θα σκοτωνόταν η 28χρονη συνοδηγός του και αυτός θα έχανε για πάντα την ευκαιρία να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

Υπήρχαν και οι άλλοι Κένεντι όμως, αυτοί δεν έχασαν μια υποψηφιότητα αλλά την ζωή τους, γραμμένοι στα κατάστιχα αυτής σακατεμένης μοίρας που τσάκισε την διάσημη δυναστεία

Το τραγικό πεπρωμένο του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι να φύγει από τη ζωή, είχε ήδη σημαδευτεί μα την απώλεια δύο παιδιών του, της Αραμπέλα που γεννήθηκε νεκρή το 1956, ενώ έναν χρόνο πριν η Τζάκι απέβαλλε.

Μετά από αυτές τις ατυχίες, γεννήθηκαν κανονικά δύο παιδιά, η Κάρολαϊν το 1957 και ο Τζον το 1960 (αν και με πρόωρο τοκετό ο δεύτερος). Το 1963 ήταν η σειρά του Πάτρικ να δει το φως της ημέρας στο Λευκό Οίκο. Τελικά θα γινόταν το τρίτο παιδί που θα έχανε η Τζάκι. Είχε γεννηθεί περίπου 40 ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της κύησης και ο οργανισμός του άντεξε λιγότερο από τρία 24ωρα.

Πέθανε 90 ημέρες πριν δολοφονηθεί ο πατέρας του και ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε συγκλονιστεί τόσο από την απώλεια του Πάτρικ, ώστε όταν οι γιατροί του το είπαν απομονώθηκε σε ένα δωμάτιο του νοσοκομείου για να θρηνήσει μόνος του.


Φέτος η Μαέβ είναι η απώλεια υπ’ αριθμόν 12 και ο γιος της το Νο. 13 ενώ αντιστρέφοντας χρονολογικά την σειρά των θανάτων, στο Νο.11 βρίσκεται η Σίρσι Ρόισιν Κένεντι Χιλ, μια άλλη εγγονή του Ρόμπερτ Κένεντι η οποία τον Αύγουστο του 2019 πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, στα 22 της χρόνια.
Επασχε χρόνια από κατάθλιψη, την οποία δεν μπόρεσε ποτέ να νικήσει.

Με αντικαταθλιπτικά στο αίμα της βρέθηκε απαγχονισμένη στο σπίτι της, τον Μάιο του 2012, η 52χρονη Μαίρη Ρίτσαρντσον. Υπήρξε σύζυγος του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, του τρίτου γιου του Ρόμπερτ.

Σχεδόν συνομήλικη με την προαναφερθείσα ήταν η Κάρα, κόρη του Τεντ Κένεντι που έπαθε καρδιακή προσβολή την ώρα που γυμναζόταν.

Πρώην καρκινοπαθής η 51χρονη και είχε καταφέρει να επιβιώσει ύστερα από χειρουργική επέμβαση στον πνεύμονα και μέχρι τον δικό της θάνατο είχαν περάσει σχεδόν 12 χρόνια χωρίς κάποια τραγική απώλεια μέλους της οικογένειας.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν είχαν αρχίσει να ελπίζουν ότι το κισμέτ είχε αποφασίσει να φανεί φιλεύσπλαχνο απέναντι στην «καταραμένη» δυναστεία που χτυπήθηκε ανηλεώς θα έλεγε κανείς από ένα πεπρωμένο που τις περισσότερες  φορές δεν έδειξε κανένα έλεος.

protothema.gr