Χιλιάδες οδηγοί με σοβαρές ψυχικές ασθένειες στους δρόμους!

298

Από… κόσκινο θέλει να περνούν οι οδηγοί όλων των ηλικιών το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ώστε να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια.

 

Έχει σημάνει συναγερμός στα αρμόδια υπουργεία και στην ΕΛ.ΑΣ. λόγω του φαινομένου που παρατηρείται -ιδιαίτερα έντονα τα τελευταία χρόνια λόγω κρίση- και αφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες κατόχους αδειών οδήγησης δικύκλων, αυτοκινήτων αλλά και φορτηγών που κινούνται κανονικά στο αστικό, εθνικό αλλά και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όντας με βαρύτατες ψυχικές ασθένειες, ενώ κάποιοι έχουν λάβει ακόμη και απαλλαγή (Ι5) από το στρατό λόγω ψυχολογικών προβλημάτων ή λόγω χρήσης ναρκωτικών ουσιών κ.λπ.

Ένα τεράστιο θέμα που κανείς πολιτικός μέχρι σήμερα δεν έχει τολμήσει να ακουμπήσει θα επιχειρήσει να λύσει η τωρινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο αφορά στα διπλώματα οδήγησης αλλά και στην υγεία των ανθρώπων που τα έχουν στην κατοχή τους.

Ουδείς σήμερα γνωρίζει πόσες χιλιάδες άνθρωποι έχουν λάβει άδεια οδήγησης, ενώ έχουν απολυθεί από τον στρατό με… τρελόχαρτο ή αυτή τη στιγμή λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και κανονικά απαγορεύεται να πιάνουν τιμόνι στα χέρια τους ή ακόμη χειρότερα είναι χρήστες ναρκωτικών και οδηγούν κανονικά οποιοδήποτε όχημα ορίζει η άδεια οδήγησής τους. Σχετικό νομοθετικό πλαίσιο δεν υπάρχει, και η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη στους δρόμους.

Ωστόσο όλα τα παραπάνω «σκοντάφτουν» στα προσωπικά δεδομένα και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναζητά τρόπους ώστε να επιλύσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα, που λειτουργεί εις βάρος της οδικής ασφάλειας αλλά και της δημόσιας υγείας.

Αρχικά τα στελέχη του Υπουργείου θα πρέπει να ανακαλύψουν ποιοι οδηγοί έχουν νόμιμη άδεια οδήγησης και έχουν πάρει απαλλαγή από τον Στρατό λόγω ψυχολογικών προβλημάτων ή θεμάτων υγείας.

Κατόπιν να μπορούν οι άνθρωποι των Διευθύνσεων Μεταφορών να ελέγχουν αν οι κάτοχοι των διπλωμάτων λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή και σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως απαγορεύεται να οδηγούν αυτομάτως να ακυρώνεται η άδεια οδήγησης του ασθενή.

Κατά παρόμοιο τρόπο θα μπορεί να γίνεται ο έλεγχος όχι μόνο σε όσους έχουν λάβει χαρτί απαλλαγής από τον Στρατό αλλά και στους ηλικιωμένους ή ακόμη και σε νεότερους οδηγούς καθώς η πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο θα ορίζει αυτομάτως αν μπορούν να οδηγούν ή θα αναστέλλεται η άδεια οδήγησής τους.

Με αυτό τον τρόπο οι οδηγοί όλων των ηλικιών θα ελέγχονται από το σύστημα και αυτομάτως θα κοπούν κάθε δεσμοί που παραπέμπουν σε διαπλοκή και χρηματισμό καθώς δεν θα υπάρχει επαφή με υπάλληλο αλλά οι γιατροί σύμφωνα με το ιστορικό του κάθε οδηγού θα ορίζουν αν επιτρέπεται να οδηγούν ή όχι.

Παράλληλα αν κάποιος νοσηλευτεί εξαιτίας κάποιας ασθένειας ή βλάβης αμέσως το σύστημα θα ειδοποιεί τους ελεγκτές ιατρούς και θα ξεκινούν όλες οι διαδικασίες ώστε να παρακολουθείται στενά ο ασθενής και κατόπιν να αποφασιστεί αν μπορεί να οδηγεί.

Με αυτό τον τρόπο τα τροχαία ατυχήματα αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω καθώς όσοι πιάνουν τιμόνι στα χέρια τους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον υγιείς και με σώας τας φρένας!

Σε διαφορετική περίπτωση όσοι έχουν ψυχολογικά προβλήματα ή άλλα θέματα υγείας θα αναγκάζονται να παραδίδουν τις άδειες οδήγησής τους μέχρι να αλλάζουν τα δεδομένα του ιατρικού τους φακέλου και βέβαια να μην λαμβάνουν φάρμακα τα οποία απαγορεύουν την οδήγηση.

Παράλληλα κάτι τέτοιο αναμένεται να αλλάξει ριζικά και την συμπεριφορά κάποιων φαντάρων που με ελαφρά την καρδία σπεύδουν να λάβουν το χαρτί απαλλαγής (Ι5) ώστε να γλιτώσουν από την στρατιωτική τους θητεία εις βάρος βέβαια των υπολοίπων φαντάρων που ολοκληρώνουν την θητεία τους ακόμη και στα σύνορα της Ελλάδας.

Από την άλλη μεριά η πολυετής οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πάρα πολλούς συνανθρώπους μας σε απόγνωση και μεγάλη μερίδα εξ αυτών λαμβάνει ισχυρά ηρεμιστικά τα οποία κανονικά απαγορεύουν την οδήγηση.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών οι οποίοι σίγουρα δεν πρέπει ούτε να ακουμπούν το τιμόνι καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσουν σε λήθαργο ή να νομίζουν ότι κάτι έρχεται κατά πάνω τους και να προκαλέσουν πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα…

newsauto.gr