Μήνυμα Φώντα Μπαραλιάκου για την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων

394

Αγαπητοί υποψήφιοι και υποψήφιες των Πανελληνίων, 

 

Γνωρίζω πως κατά τη φετινή χρονιά αλλά ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες είστε αποδέκτες αμέτρητων ευχών για την έναρξη των Πανελληνίων την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου. 

 

Παρακαλώ να προσμετρήσετε στις ήδη αποδεκτές ευχές και τις δικές μου. Είναι ευχές από καρδιάς, γεμάτες από ειλικρινή αισθήματα στήριξης και συμπαράστασης. 

 

Μεθαύριο θα βρεθείτε σε μία θέση στην οποία βρεθήκαμε κι εμείς πριν από πολλά χρόνια. Ο θεσμός των Πανελληνίων εξετάσεων συνιστά εμπειρία, την οποία πολλοί έχουμε βιώσει ως υποψήφιοι. 

 

Τα χρόνια ήταν διαφορετικά αλλά η αγωνία, η προσπάθεια και η θέληση για επιτυχία ίδια. Κι εμείς αισθανθήκαμε αυτόν τον κόμπο στο στομάχι, κι εμείς δυσκολευθήκαμε να διαχειριστούμε το  άγχος, κι εμείς νιώσαμε το καρδιοχτύπι πριν την ανάγνωση των θεμάτων. 

 

Η συμμετοχή στις Πανελλήνιες εξετάσεις είναι εξ ορισμού μία πρώτη σοβαρή δοκιμασία, από τις πολλές που θα ακολουθήσουν. Είναι ένα ταξίδι με πολλές μικρές  μάχες που ήδη τις κερδίσατε. Τη μάχη της επιμονής, της υπομονής, της θέλησης, της υπέρβασης των ορίων αλλά και της μεθοδικής μελέτης, του προγραμματισμού, της πειθαρχίας. 

 

Είστε, επομένως, ήδη κερδισμένοι. Έχετε πια καλλιεργήσει αρετές που θα σας φανούν χρήσιμες και τις ημέρες και ώρες της εξέτασης και στο μετέπειτα βίο σας. Κατακτήσατε την αυτοπεποίθηση, τον αυτοσεβασμό, την αυτογνωσία και αποδείξατε πως η στοχοθεσία και η στοχοπροσήλωση είναι πλέον χαρακτηριστικά που τα έχετε εμπεδώσει. 

 

Θέλω να σας συγχαρώ για την μέχρι τώρα προσπάθειά σας. Θέλω να σας χειροκροτήσω διπλά γιατί αν και αναγκασθήκατε να απομακρυνθείτε αιφνιδιαστικά από τις σχολικές τάξεις και τους συμμαθητές σας και κληθήκατε να προσαρμοστείτε σε νέους τρόπους τηλε-μαθημάτων και τηλε-διδασκαλίας, τα καταφέρατε στο έπακρο. Η πανδημία δε στάθηκε εμπόδιο ούτε για εσάς ούτε για τους συνοδοιπόρους άξιους εκπαιδευτικούς σας ούτε για τους ακλόνητους πυλώνες και τα στέρεα ερείσματα, τους γονείς σας.

 

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, 

 

την  αξία του καθενός σας δεν αντικατοπτρίζει μία επίδοση τριών ωρών αλλά ο συνολικός χαρακτήρας και το ποιόν σας. Μεθαύριο απλά είναι μία πρώτη ευκαιρία από τις πολλές που θα σας δοθούν. Αδράξτε τη! Κοπιάσατε γι’ αυτή! Μην αφήσετε καμία στιγμιαία ψυχολογική πίεση να σας καταβάλει, γιατί μπροστά στη νεανική, ορμητική επιθυμία σας να κατακτήσετε μία θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση  τίποτε δε φαντάζει ανυπέρβλητο.

 

Η θετική σκέψη και οι ευχές μου είναι μαζί σας! Καλό ξεκίνημα και καλή επιτυχία!

 

Φώντας Μπαραλιάκος

Βουλευτής Πιερίας