Κ. Μητσοτάκης από Σαντορίνη: Υποδεχόμαστε τους επισκέπτες μας χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια

439

Στη Σαντορίνη για να κηρύξει την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, βρίσκεται από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, είναι πάρα πολύ σημαντικό να εκπέμψουμε αυτή την εικόνα ασφάλειας και οργάνωσης και στους επισκέπτες οι οποίοι θα έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι, όπως την εκπέμψαμε όλους αυτούς τους μήνες που αντιμετωπίσαμε, πιστεύω, με μεγάλη επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας” ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του πρωθυπουργού ήταν το νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Κ. Μητσοτάκης από Σαντορίνη: Υποδεχόμαστε τους επισκέπτες μας χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια

Στο νοσοκομείο της Σαντορίνης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκαν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο διοικητής του Νοσοκομείου Σαντορίνης κ. Βασίλης Μαλαματένιος και εργαζόμενοι. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για για τις υγειονομικές ανάγκες του νησιού ενώ έγινε ειδική μνεία στην προετοιμασία που έχει γίνει σχετικά με τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορονοϊό και την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων. Συζητήθηκε, επίσης, η προσπάθεια της κυβέρνησης να απομακρύνει νομικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν την απρόσκοπτη χρήση πτητικών μέσων για αεροδιακομιδές. “Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο καλοκαίρι και η πρόθεσή μας είναι να υποδεχθούμε επισκέπτες χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στην ασφάλεια αλλά και στην ασφάλεια προφανώς του πληθυσμού και βεβαίως και στην ασφάλεια των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”, ανέφερε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης σαντορίνη

Εσείς κάνετε το νοσοκομείο στολίδι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι ενήμερος για τα ζητήματα που αφορούν το νοσοκομείο γνωρίζοντας ότι έχουν επιλυθεί εκκρεμότητες του παρελθόντος ενώ ευχαρίστησε το προσωπικό προσθέτοντας πως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου. “Είναι ένα νοσοκομείο στολίδι -όχι μόνο για τις υποδομές του τις οποίες χαίρομαι να βλέπω και ο ίδιος. Είχα δει μόνο τις σχετικές φωτογραφίες- αλλά είναι στολίδι γιατί εσείς το κάνετε στολίδι. Ένα νοσοκομείο ντουβάρια, χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές, δεν λέει πολλά πράγματα και νομίζω ότι τώρα πια έχουμε φτάσει στο σημείο να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο και όπου υπάρχουν ακόμα αδυναμίες, ατέλειες, ελλείψεις, εδώ πέρα είμαστε να επιλύσουμε και αυτά τα προβλήματα”, ανέφερε.

Επισημαίνεται ότι για την μακρόπνοη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του νησιού, έχουν ήδη εγκριθεί οι προσλήψεις 15 επικουρικών γιατρών, ακόμα 14 συναδέλφων τους με μονοετή σύμβαση και 12 ατόμων λοιπό προσωπικό, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υποστελέχωσης του νοσοκομείου.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν τοποθετηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του ΓΝΘ ειδικοί οικίσκοι τους οποίους και επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός, ενώ την Παρασκευή παραδόθηκε στη δομή μοριακός αναλυτής για τη διάγνωση της ασθένειας CΟVID-19, προκειμένου να μην απαιτείται αποστολή δειγμάτων στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. “Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε το άνοιγμα της χώρας με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα. Χωρίς πανικό, διότι ποτέ δεν ξέρουμε και ποτέ δεν ξέρετε ένα περιστατικό το οποίο κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να είναι μια απλή γαστρεντερίτιδα αλλά θα υπόκειται πάντα στην υποψία ότι μπορεί να είναι κάτι άλλο. Αλλά μιλάω σε ανθρώπους οι οποίοι είναι έμπειροι να χειρίζονται μια τουριστική κίνηση μεγαλύτερη από αυτή που θα έχουμε φέτος εκ των πραγμάτων γιατί δεν θα έχουμε την ίδια τουριστική σεζόν που είχαμε, τουλάχιστον, πέρσι και είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε εξαιρετικά. Και όταν θα κλείσει ο κύκλος του καλοκαιριού θα μπορούμε να πούμε ότι δεν διαχειριστήκαμε απλά την πρώτη φάση της πανδημίας υποδειγματικά αλλά ότι βάλαμε και τον πήχη πολύ ψηλά στο πως μπορούμε να ανοίξουμε και πάλι τον τουρισμό πάνω απ’ όλα με ασφάλεια”, κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή της Αρχαιολογικής Εφορείας Κυκλάδων κ. Δημήτρη Αθανασούλη και την αρχαιολόγο, Μάγια Ευσταθίου, στα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα του Ακρωτηρίου. Αμέσως μετά περιηγήθηκε στο κέντρο μελέτης προϊστορικής Θήρας, όπου γίνεται η συντήρηση των αρχαιοτήτων και είδε από κοντά τις τοιχογραφίες που αυτή τη στιγμή συντηρούνται, είναι από το 18ο αιώνα π.Χ και είναι μοναδικές στον κόσμο.

Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους επισκέπτες

O Πρωθυπουργός αφού τον καλωσόρισε η κυρία Μενδώνη, ανέφερε πως αισθάνεται μεγάλη χαρά που βρίσκεται στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, έναν από τους πλέον σημαντικούς και εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους μας, για να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή να υποδεχτεί τους τουρίστες φέτος το καλοκαίρι, θέτοντας την ασφάλεια και την υγεία ως κορυφαία προτεραιότητα. “Θα ανοίξουμε όλα τα μουσεία μας στις 15 Ιουνίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα. Και θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχόμαστε τους επισκέπτες και τους τουρίστες, οι οποίοι θα έρχονται στη Σαντορίνη όχι μόνο για το εκπληκτικό της τοπίο και τα φημισμένα της ηλιοβασιλέματα, αλλά και για τους μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς. Και αυτός ο εξαιρετικά καλά διατηρημένος προϊστορικός οικισμός αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της μεγάλης πλούσιας κληρονομιάς της χώρας μας. Θέλουμε επομένως να έρθουν τουρίστες και όπως βλέπετε όλα είναι έτοιμα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα τηρούνται οι σωστές κοινωνικές αποστάσεις, οι οδηγίες που έχουν δώσει οι ειδικοί μας, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς οι τουρίστες μας. Επιθυμούμε να προστατεύουμε τη δική τους υγεία καθώς και την υγεία των εργαζομένων και του τοπικού πληθυσμού. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να το πετύχουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα όπως είχε αναφέρει το Capital.gr, μετά τα δύο πρώτα σημαντικά βήματα για την επανεκκίνηση του κλάδου-πυλώνα της ελληνικής οικονομίας (την παρουσίαση της καμπάνιας και το πλάνο για την υγειονομική θωράκιση των νησιών) ο κ. Μητσοτάκης από τη Σαντορίνη θα απευθύνει το δικό του κάλεσμα σε διεθνές επίπεδο. Παρουσία εκπροσώπων 50 Μέσων Ενημέρωσης από ολόκληρο τον κόσμο, ο πρωθυπουργός θα  “εγκαινιάσει” το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου. Μία τουριστική περίοδος και ένα καλοκαίρι με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά για τα παγκόσμια δεδομένα, καθώς η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε την καθημερινότητα, τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής μας.

Το σκηνικό που θα έχει φόντο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αργά το απόγευμα, θα είναι το αποτύπωμα του κάλλους της ελληνικής γης. Με φόντο την καλντέρα της Σαντορίνης και το ηλιοβασίλεμα, που έχει αποτυπωθεί στο μυαλό και τις φωτογραφίες εκατομμυρίων επισκεπτών, ο πρωθυπουργός στοχεύει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από την προβολή της χώρας. Νωρίτερα, οι δημοσιογράφοι που θα συνοδεύουν τον κ. Μητσοτάκη θα έχουν ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, τη στιγμή που η κυβερνητική ομάδα έχει προετοιμάσει λεπτομερώς το σχέδιο για τη στήριξη του τουρισμού, προκειμένου η Ελλάδα να κερδίσει το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι από μία, έτσι κι αλλιώς, περιορισμένη… πίτα. Στην αιχμή της στρατηγικής βρίσκεται, πάντα, η ασφάλεια των πολιτών, των τουριστών και των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού. “Ελπίζουμε να μπορέσουμε να υποδεχτούμε επισκέπτες πάνω από όλα με ασφάλεια. Πάνω από όλα με ασφάλεια που είναι η πρώτη μας προτεραιότητα”, είναι το μήνυμα που έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός. “Περιμένουμε από τις 15 Ιουνίου και μετά, σταδιακά, αύξηση των τουριστικών ροών και μεγάλη αύξηση από την 1η Ιουλίου… Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δε θα είναι λίγοι. Θα είναι στοχευμένοι και θα καλύπτουν πολύ μεγάλο αριθμό των επισκεπτών. Έτσι ώστε έγκαιρα να διαγνώσουμε ένα περιστατικό και να το απομονώσουμε από την κοινότητα. Ταυτόχρονα, προχωρούμε στην ενίσχυση των υγειονομικών δομών για να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα κρούσματα”, έχει σημειώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Η θωράκιση των νησιών θα βασίζεται σε πέντε βασικούς άξονες. Την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, με μέσα ατομικής προστασίας, τη διασύνδεση των νησιών με νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, την πρόσβαση σε τεστ και την ενδυνάμωση του συστήματος αεροδιακομιδών.

“Όπλα” στην επιχείρηση επανεκκίνησης του τουρισμού; Η ανάδειξη της Ελλάδας ως ένας προορισμός υγειονομικά ασφαλής. Η αυξημένη αξιοπιστία, που έχει κατακτήσει και η εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, που έρχονται ως απόρροια του επιτυχημένου τρόπου διαχείρισης του πρώτου κύματος της πανδημίας. Μέσα από την έγκαιρη λήψη αποφάσεων, τον αποτελεσματικό έλεγχο, την ιχνηλάτηση, τη διαφάνεια, την ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα. Η τουριστική σεζόν μπορεί, εκ των πραγμάτων εφέτος, να είναι μικρότερη, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι δε θα είναι χαμένη.