Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών κλείνει επτά χρόνια λειτουργίας

387

Επτά χρόνια ζωής και λειτουργίας κλείνει, τον φετινό Ιούνιο, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ.Κατερίνης. Πρόκειται για μια αδιάλειπτη, εξαιρετικά χρήσιμη και αποτελεσματική δομή που υποστηρίζει όχι μόνο γυναίκες που έχουν υποστεί βία αλλά και γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (μονογονείς, ΑμεΑ, άνεργες, μετανάστριες, πρόσφυγες κ.ά.).

Σ’ αυτά τα επτά χρόνια, το Κέντρο Συμβουλευτικής έχει εξυπηρετήσει περίπου 400 γυναίκες, καθώς και τρίτα πρόσωπα, αν και ο αρχικός στόχος ήταν να δεχθεί περί τα 300 περιστατικά. Επιπλέον, στις τρεις περιόδους λειτουργίας του το Κέντρο έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του, ύψους 714.400 ευρώ.

Η λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Δ.Κατερίνης.

Το Κέντρο αυτό, που λειτουργεί στον Δ.Κατερίνης και συγκεκριμένα σε οίκημα επί της οδού Αυγουστίνου, δίπλα στις εργατικές κατοικίες της περιοχής, άνοιξε με πρωτοβουλία του Δήμου το 2013 και αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πανελλήνιου δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης βίας κατά των γυναικών. Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει 42 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 20 ξενώνες φιλοξενίας, την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ενώ εποπτεύεται επιστημονικά από το Κ.Ε.Θ.Ι.

Το Κέντρο στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό ως προς τη συμβουλευτική γυναικών. Αποτελείται από 4 επιστημόνισσες και συγκεκριμένα από μία ψυχολόγο, μία κοινωνιολόγο, μία κοινωνική λειτουργό και μία νομικό.

Παροχές προς κακοποιημένες γυναίκες.

Παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική καθώς και εργασιακή συμβουλευτική. Παρέχει υπηρεσίες παραπομπής -όταν αυτό απαιτείται- σε ξενώνες, σε αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο Δικαστήριο, σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, σε φορείς απασχόλησης, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.α. Επίσης, πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο δέχεται γυναίκες άνω των 18 ετών που υφίστανται σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία αλλά και οικονομική βία. Δέχεται επίσης γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού, γυναίκες που έχουν υπήρξαν θύματα πορνείας ή trafficking, γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση αλλά και γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μονογονείς, ΑμεΑ, άνεργες, μετανάστριες, πρόσφυγες κ.ά.).

Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου. Σκοπός των υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση κακοποιημένων γυναικών, η επανάκτηση αυτοεκτίμησής τους αλλά και η ενθάρρυνση να σπάσουν τη σιωπή τους, προκειμένου να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για το μέλλον τους.

Φορείς λειτουργίας και υποστήριξης.

Αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου είναι ο Γιώργος Τσιαλός. Εντεταλμένη Σύμβουλος στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ. Κατερίνης είναι η Δημοτική Σύμβουλος, Ασημίνα Πούλιου. Σημερινός υπεύθυνος του έργου είναι ο υπάλληλος Προγραμματισμού του Δ. Κατερίνης, Εμμανουήλ Κοσμαδάκης, ενώ η Επιτροπή Παραλαβής και Πιστοποίησης Ποιότητας Παραδοτέων του Υποέργου (ΕΠΠΕ) αποτελείται από τις κυρίες Αναστασία Νταντάμη, Στέλλα Γκατζά και Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου.

Πέρα από τον Δ.Κατερίνης, αρωγός στη διαρκή προσπάθεια λειτουργίας του Κέντρου στέκεται το Υπουργείο Εσωτερικών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. και το Κ.Ε.Θ.Ι. με πόρους από το ΕΣΠΑ.

Οποιαδήποτε γυναίκα θέλει να επικοινωνήσει με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ. Κατερίνης μπορεί να επικοινωνεί στο τηλέφωνο 23510 366 78. Email: womenaid@katerini.gr . Ωράριο λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 7.30 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ. 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

Κώστας Κουκοδήμος: Θετικά τα αποτελέσματα από την ανάδειξη λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ.Κατερίνης.

Σε δηλώσεις του για τα επτά χρόνια ζωής και λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, ανέφερε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που το Κέντρο Συμβουλευτικής κλείνει 7 χρόνια χρήσιμης και αποτελεσματικής λειτουργίας.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ανέλαβα τα καθήκοντα του Δημάρχου Κατερίνης, μέχρι και σήμερα, εγώ και οι συνεργάτες μου επιδιώξαμε να αναδείξουμε και να στηρίξουμε με κάθε θεμιτό μέσο, αυτό το κέντρο όχι μόνο για να το γνωρίσουν ακόμη περισσότερες γυναίκες αλλά και για να ευαισθητοποιήσουμε πιο πολύ την τοπική κοινωνία, τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες, ως προς το μεγάλο ζήτημα της κακοποίησης γυναικών αλλά και των πολλαπλών διακρίσεων σε βάρος τους.

Θεωρώ ότι η ανάδειξη της λειτουργίας του Κέντρου πέτυχε. Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ήδη κάποιοι ιδιωτικοί φορείς επιδίωξαν επαφή με τον Δήμο μας, πραγματοποιήσαμε μαζί τους εκδηλώσεις όπως π.χ. με τον Σύλλογο Γυναικών «Ολυμπιάδες», ο οποίος μας προσέφερε και χρήματα για έκτακτη, προσωρινή φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών σε ξενοδοχεία της Κατερίνης προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω πιθανότητα κακοποίησής τους.

Επιπλέον, εδώ και εννέα μήνες, συνεργαστήκαμε στενά με κρατικούς φορείς ενώ πραγματοποιήσαμε σειρά εκδηλώσεων μαζί τους ώστε όχι μόνο να ευαισθητοποιηθεί η τοπική μας κοινωνία αλλά και να σταθεί ενεργά αρωγός στο έργο του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ.Κατερίνης. Άλλωστε, η ισότητα των φύλων στην πράξη, καθώς και η πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας αλλά και κάθε μορφής βίας, δεν είναι μόνο ευθύνη του Δήμου μας ή του Κέντρου Συμβουλευτικής, είναι ευθύνη όλων μας!

Με αφορμή λοιπόν τα επτά χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής, θα ήθελα, από καρδιάς, να συγχαρώ το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου για το εξαιρετικά σημαντικό έργο που έχει προσφέρει προς όφελος όχι μόνο των τετρακοσίων περίπου γυναικών αλλά και προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας».