Το κόμμα του Ερντογάν καταψήφισε αίτημα για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

581

Η πρόταση του Καλού Κόμματος (İYİ Partisi), της Μεράλ Ακσενέρ, να ανοίξει η Αγία Σοφία, που σήμερα είναι μουσείο, ως τζαμί για μουσουλμανικές προσευχές απορρίφθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας αποκαλύφθηκε από το κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ, στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter. Το κόμμα είπε ότι η πρότασή του δεν έγινε αποδεκτή στο κοινοβούλιο αφού οι βουλευτές του AKP την απέρριψαν και οι βουλευτές του Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και οι φιλοκούρδοι του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) απείχαν από την ψηφοφορία.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του AKP, Μεχμέτ Μους σχολίασε το θέμα λέγοντας ότι απέρριψαν την πρόταση “προς το παρόν”.

“Υπάρχει νομική υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η απόφαση θα εκδοθεί τον Ιούλιο”, δήλωσε ο Μους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση “θα κάνει ένα βήμα” μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το υψηλότερο συμβουλευτικό όργανο του κράτους στην Τουρκία, πρόκειται να αποφασίσει για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και θα αποκαλύψει στις 2 Ιουλίου εάν το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO μπορεί να μετατραπεί σε τζαμί.

Η υπόθεση αφορά αγωγή που κατατέθηκε από την τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση “Ένωση για την προστασία των ιστορικών μνημείων και του περιβάλλοντος” το 2016. Το ανώτερο δικαστήριο θα εξετάσει το αίτημα της ΜΚΟ για ακύρωση του προεδρικού διατάγματος του 1934, που μετέτρεψε την Αγία Σοφία από τζαμί σε μουσείο.

capital.gr