Ε. Σκούφα: Μέριμνα για την οικονομική στήριξη των Πολιτιστικών – Μορφωτικών – Λαογραφικών συλλόγων

497

Μέριμνα από τη Κυβέρνηση σε ότι αφορά την επαναλειτουργία των Πολιτιστικών – Μορφωτικών – Λαογραφικών συλλόγων της χώρας, ζητεί με ερώτηση της η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα ως αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης που προκάλεσε με την συμμετοχή προέδρων πολιτιστικών συλλόγων της Πιερίας.Την συνυπογράφει ακόμη  ο βουλευτής και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πάνος Σκουρολιάκος, από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη.

Στην ερώτηση αναφέρεται το σημαντικό έργο που επιτελούν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι καθώς και η ανάγκη οικονομικής στήριξης τους.

Σπουδαίο έργο  διαφύλαξης της  πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Όπως επισημαίνουν οι  βουλευτές,  Πολιτιστικοί – Μορφωτικοί – Λαογραφικοί Σύλλογοι λειτουργούν σε εθελοντική βάση, επιτελούν το σπουδαίο έργο της διαφύλαξης της  πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως με την αναβίωση και διατήρηση εθίμων καθώς και την προβολή των παραδόσεων της κάθε τοπικής κοινωνίας. Η λαϊκή πολιτιστική παράδοση είναι μια από τις κιβωτούς του πολιτισμού στην Ελλάδα.

57 Πολιτιστικοί Σύλλογοι στην Πιερία

Η Πιερία είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας, καθώς συγκεντρώνει εκπροσώπους και πολιτιστικές κοινότητες και είναι ο καθρέφτης όλων των  Ελληνικών φύλων από τα πέρατα της Γης. Πενήντα επτά (57) Πολιτιστικούς Συλλόγους έχουμε στην Πιερία οι οποίοι συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους ενώνοντας στην εντέλεια  κομμάτια από τον κοινό μας πολιτισμό. Δυστυχώς όσο σπουδαίοι για την παράδοσή μας είναι οι πολιτιστικοί φορείς, άλλο τόσο ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι, καθώς τα οικονομικά τους ορίζονται από τις ανάγκες λειτουργίας τους και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, και όχι με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Μηδενίστηκαν τα έσοδα των Συλλόγων  λόγω COVID 19

Όλοι οι σύλλογοι της πατρίδας μας, εξ αρχής της λήψης των μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού COVID-19, συμμορφώθηκαν στην κοινή αυτή προσπάθεια του συνόλου των πολιτών, η οποία φαίνεται πως απέδωσε. Κατά το χρονικό διάστημα των μηνών Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι ανέστειλαν τη λειτουργία όλων των δράσεων τους, όπως, την εκμάθηση παραδοσιακών χορών, μουσικών οργάνων, χορωδιών κ.α. και ακύρωσαν όλες τις προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα, τα οποία θα πραγματοποιούταν κυρίως την περίοδο του Πάσχα. Οι παραπάνω ακυρώσεις είχαν ως άμεση συνέπεια τον μηδενισμό των οικονομικών τους πόρων «ενώ έτρεχαν» οι υποχρεώσεις τους και οι οφειλές σε ενοίκια χώρων, λογαριασμούς ύδρευσης, ηλεκτρισμού, κοινοχρήστων, τηλεφώνου κλπ., σε αμοιβές χοροδιδασκάλων και μουσικοδιδασκάλων, συνεργείων καθαριότητας, συντηρήσεων  κλπ.

Εκτός της οικονομικής στήριξης των 800 ευρώ

Δυστυχώς, δεν προβλέφθηκε από την Κυβέρνησή σας η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Πολιτιστικών – Μορφωτικών – Λαογραφικών συλλόγων της χώρας μας με την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους € 800 (ΦΕΚ Β’1078/2020), όπως δόθηκε στις μικρές επιχειρήσεις και τους εξαρτημένους από αυτές εργαζομένους τους, αλλά ούτε και κάποια άλλη -έστω υποτυπώδης- οικονομική στήριξη.

Η αναστολή λειτουργίας των εν θέματι Συλλόγων έγινε -όπως ήταν λογικό- με την αναστολή λειτουργίας των σχολείων και, παρότι ο αριθμός των μελών καθενός συλλόγου είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό των μαθητών ενός σχολείου, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την επαναλειτουργία των Συλλόγων, παρά την ήδη επαναλειτουργία των σχολείων.

Επειδή οι εκδηλώσεις των συλλόγων, εκτός από την προβολή της παράδοσης του τόπου μας, προσελκύουν το τουριστικό ενδιαφέρον και προσφέρουν πόρους και εργασία σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως μουσικούς, ηχολήπτες, ηλεκτρολόγους,  φωτιστές, επιχειρήσεις τροφίμων-ποτών κλπ, τονώνοντας παράλληλα την τοπική οικονομία.

Επειδή οι θερινές εκδηλώσεις των Πολιτιστικών – Μορφωτικών – Λαογραφικών συλλόγων αποτελούν για τη συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων, την κύρια πηγή εσόδων τους για την κάλυψη των  ετήσιων λειτουργικών τους εξόδων.

Επειδή είναι ζωτικής σημασίας να επαναλειτουργήσουν όλοι οι εν θέματι σύλλογοι και να πραγματοποιήσουν όλες τις πολιτιστικές τους εκδηλώσεις, δρώμενα, συναυλίες και φεστιβάλ, με την τήρηση βεβαίως όλων των κανόνων πρόληψης και αποτροπής της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, όπως για παράδειγμα ισχύουν για τους θερινούς κινηματογράφους και τα θέατρα.

Επειδή ωστόσο η τήρηση των κανόνων πρόληψης και αποτροπής της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 υποχρεώνει να διεξαχθούν οι εκδηλώσεις των εν θέματι συλλόγων με σημαντικά λιγότερους συμμετέχοντες.

Επειδή και οι εν θέματι σύλλογοι καλούνται να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, η οποία όμως κοστίζει έχοντας όμως απολέσει και τις συνδρομές των μελών από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, δηλαδή περίπου το 40% των εσόδων τους.

Επειδή από την μέχρι σήμερα γενικότερη και πλήρη παράληψη στήριξης των Πολιτιστικών – Μορφωτικών – Λαογραφικών συλλόγων της χώρας μας παρατείνεται η αγωνία τους και η αβεβαιότητα για την επιβίωσή τους, όχι βεβαίως μόνον την οικονομική.

Επειδή ευτυχώς υφίστανται τα χρηματικά εργαλεία για την υποστηρικτική σας παρέμβαση -αρκεί να το θέλετε-, όπως από το πρόγραμμα των επετειακών εορταστικών εκδηλώσεων του 2021.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Ποια η πρόνοια της Κυβέρνησής σας για την άμεση επαναλειτουργία των Πολιτιστικών – Μορφωτικών – Λαογραφικών συλλόγων της χώρας μας, για όλη την «βεντάλια» των εκδηλώσεών τους και ποια τα συγκεκριμένα βήματα κατά ημερομηνίες;
  2. Ποια η πρόνοια της Κυβέρνησής σας για την άμεση οικονομική στήριξη των Πολιτιστικών – Μορφωτικών – Λαογραφικών συλλόγων της χώρας μας στα παρακάτω:
  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των συλλόγων για την αγορά μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), απολυμαντικών υγρών κλπ για τη δωρεάν διάθεσή τους στους χώρους των εκδηλώσεων του έτους 2020;
  • Τακτική επιχορήγηση των πολιτιστικών φορέων του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ;
  • Έκτακτη επιχορήγηση των πολιτιστικών φορέων του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ, για την αντιμετώπιση της μείωσης των εσόδων τους που προορίζονται για την επιβίωση των φορέων και με ποια κριτήρια;
  • Έκτακτη επιχορήγηση των πολιτιστικών φορέων της χώρας για την προμήθεια σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για την μετάδοση των εκδηλώσεών τους και την εξ αποστάσεων συμμετοχή των πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σκούφα Μπέττυ

Σκουρολιάκος Πάνος